Asbesti remontoinnissa

Asbesti oli menneinä vuosikymmeninä hyvin yleinen rakennusmateriaali ja se aiheuttaakin usein ongelmia remontteja tehdessä. Lain mukaan asbestikartoitus on tehtävä aina ennen purkutöiden aloitusta ennen vuotta 1988 rakennettuihin taloihin. Käytännössä kuitenkaan usein esimerkiksi kylpyhuoneremonteissakaan ei tehdä asbestikartoitusta, suurin syy tähän on että asbestikartoitus vie sekä aikaa, että rahaa.

Yleensä asbestikartoituksen pakollisuutta ei edes oteta puheeksi remontteja tehdessä vaan joko luotetaan kylmästi siihen, että asbestia ei löydy rakenteista tai ei tiedetä koko asbestikartoituksen pakollisuudesta mitään. Runsainta asbestin käyttö oli kuitenkin 1960-1970 -luvuilla, jonka aikaisia rakenteita edelleen remontoidaan. Etenkin alkuperäiskuntoisia 1960-1970-lukujen kylpyhuoneita tai putkistoja uusiessa tulisikin tiedostaa mahdollisen asbestin olemassaolo ja suorittaa korjaukset joko niin, että asbestipitoisia rakenteita ei vahingoiteta tai että asbestipitoiset rakenteet puretaan asian mukaisesti.

Abestikartoituksen tekeminen on kuitenkin aina tapa varmistaa, ettei purettavissa rakenteissa ole asbestia oli remontin kohteena mikä tahansa ennen vuotta 1988 remontoitu tai rakennettu rakennuksen osa.

Mitä asbesti on?

Asbesti on erittäin vaarallista syöpää aiheuttavaa ainetta, jota käytettiin yleisesti rakennusmateriaaleissa sen palamattomuuden, muihin aineisiin reagoimattomuuden ja veden kestävyyden takia 1920-luvulta aina 1990-luvun alkuun asti. Se on yleisin työperäisiä kuolemia aiheuttava aine Suomessa. Se ei kuitenkaan aiheuta haittaa niin kauan kun se on sitoutuneena rakennusmateriaaliin, mutta kun rakennusmateriaali kuten asbestipitoinen rakennuslevy hajoaa tällöin asbesti pääsee vapaaksi ja alkaa leijailla huoneilmassa. Asbesti pysyy huoneilmassa myös hyvin pitkään ja asbestia jääkin helposti leijailemaan huoneilmaan vielä remontin jälkeenkin, mikäli sitä ei ole purettu asianmukaisesti pois.

Jouduttuaan elimmistöön asbesti ei poistu sieltä ikinä ja tämän lisäksi jo pienikin määrä asbestia voi johtaa asbestiperäiseen sairastumiseen, riski sairastua kuitenkin kasvaa altistuksen suuruuden myötä. Asbestin vaikutusaika voi olla myös hyvin pitkä ja altistunut saattaa sairastua vasta kymmenienkin vuosien päästä.

Yleisimpiä asbestipitoisia rakennusmateriaaleja ovat putkieristeet, tasoitteet, kiinnityslaastit, maalit, liimat, rakennuslevyt, kaakelit, ilmastointikanavat, muovimatot, saumauslaastit, palokatkoeristeet, ovet ja vesikatto- ja julkisivumateriaalit. Eli käytännössä siis joka puolella taloa.

Asbestikartoitus

Asbestikartoituksia tekevät asbestikartoitukseen erikoistuneet koulutetut ammattilaiset. He havainnoivat sekä silmämääräisestä, että tarvittaessa rakenteesta koepaloja ottaen mahdollisen asbestin esiintymisen. Suuremmissa kohteissa asbestikartoitusta on usein järkevää tehdä purkutöiden edetessä, koska pintapuolisesti on mahdotonta havainnoida mahdollisten pintamateriaalien alla olevien purettavien rakenteiden asbestipitoisuutta.

Me hankimme tarvittaessa puolueettoman asbestikartoittajan kartoittamaan sinun remontissasi purettavien rakenteiden asbestipitoisuudet.

Asbestin purkutyö

Mikäli purettavista rakenteista löytyy asbestia on syytä kutsua paikalle asbesti purun ammattilaiset. Asbestin purkutyöt ovat luvanvaraista toimintaa sillä asbestilta suojautuminen on kotikonstein tai rautakaupasta saatavin suojaimin mahdotonta. Käytännössä asbestipurkutöissä asbestipurkajat eristävät purettavan rakennusosan muusta remonttialueesta ja purkavat suoja-asussa asbestipitoiset rakennusmateriaalit.

Mikäli asbestikartoituksessa havaitaan asbestipitoisia rakennusmateriaaleja hoidamme tietysti myös paikalle ammattitaitoiset asbestipurkajat, purkamaan sinun kodistasi pois hengenvaarallisen asbestin.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.