Mihin remontointiin tarvitsen rakennusluvan?

Remontoinnissakin täytyy välillä hakea rakennuslupa, vaikka suurimman osan remonteista saakin tehdä ilman minkäänlaista rakennusviraston myöntää rakennuslupaa tai toimenpidelupaa.

Rakennuslupa tulee hakea silloin kun remontissa tehdään esimerkiksi julkisivuun kohdistuvia muutoksia tai huonetilojen järjestyksen muutoksia. Tyypillisiä tällaisia ovat katon korotukset, julkisivumateriaalin vaihto, talon laajennusosan rakentaminen, ullakkotilojen käyttöön otto, kylpyhuoneen laajennus tai uusien kylpyhuone/saunatilojen rakentaminen.

Toimenpidemenettelyllä selvitään yleensä jos huonejärjestystä vain muuten muutetaan väliseiniä rakentamalla tai purkamalla samoiten jos yhdistetään kaksi huoneistoa yhdeksi. Myös erlaiset kevyemmät rakenteet kuten terassit, vajat, aidat ja laiturit tarvitsevan vain toimenpideluvan.

Mitä tarvitsen rakennusluvan hakemiseksi?

Tärkein asia rakennusluvan hakemisessa on laatia tarvittavat rakennekuvat muutosalueesta.

Julkisivumuutosten osalta tämä tarkoittaa joko arkkitehtipiirroksia julkisivusta jos rakenteisiin ei sinänsä puututa. Mikäli taas tehdään katon korotuksia tai laajennusosia tarvitaan näistä tietysti asiaan kuuluvat rakennekuvat.

Kylpyhuoneiden laajennuksissa ja uusien kylpyhuoneiden ja saunojen rakennuksessa remontoitavaan taloon taas tarvitaan LVI-kuvat ja rakennekuvat muutoksista.

Rakennuskuvien lisäksi rakennuslupaa haettaessa edellytetään myös vastaavia työnjohtajia muutostöihin. Julkisivujen kohdalla riittää pätevä rakennusalan työnjohtaja kun taas myös vesi- ja viemäriputkiin liittyvissä muutostöissä tarvitaan myös KVV-työnjohtaja näitä varten.

Lopputuloksena tästä on se, että etenkin kylpyhuoneiden laajennus ja rakentaminen on suhteellisen byrokraattista puuhastelua, koska tarvitaan sekä LVI- että rakennuskuvat sekä näille töille työnjohtajat. Kuitenki työnä muutaman neliön laajennus ei ole kovinkaan massiivinen byrokratiaan nähden, mutta nämä ovat rakennusvalvonnan vaatimukset, joiden kanssa näissä töissä edetään.

Kauanko rakennusluvan hakemisessa menee?

Tyypillisesti rakennusluvan hakeminen kestää kaupungista riippuen noin 1-2kk. Mitä ennen töitä ei siis saa aloittaa tai muutoin jos rakennuslupaa ei myönnetäkkään niin jo aloitetut työt tulee keskeyttää ja palauttaa rakenteet alkuperäisenlaisiksi.

Miten me voimme auttaa sinua?

Me toteutamme tarvittaessa myös rakennusluvan tai toimenpideluvan vaativat remontit “avaimet käteen” periaatteella. Tällöin teemme tarvittavat arkkitehti, rakennus- ja LVI-piirrokset ja haemme rakennusluvan puolestasi valtakirjalla rakennusvalvonnasta. Näin remontista tulee sinulle mahdollisimman helppo ja yksinkertainen.

Lisäetuna on vielä se että moniin remontteihin on yksittäisen ihmisen vaikea saada tarvittavia suunnitelmia, koska ne pienen kokonsa takia harvoin kiinnostavat yksittäisiä suunnittelijoita tai työnjohtajia. Meiltä ne taas hoituvat remontin yhteydessä helposti.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.