Mitkä rakennusosat kuuluvat talonyhtiön vastuulle ja mitkä eivät?

Monillekkaan talonyhtiössä asuville ei ole kovinkaan selvää, mitkä osat talosta kuuluvat heidän omaan vastuu alueeseensa ja mitkä taas kuuluvat talonyhtiölle. Selvitän nyt nämä vastuualueiden rajat ja miten voit hyötyä niistä.

Yleisperiaate vastuualueiden määräytymiselle

Talonyhtiön vastuulle kuuluu talon rakenteet, vesiputket, sähköjohdot, ilmanvaihtohormisto ja vesikalusteista esimerkiksi vessanpytty ja hanat.

Osakkaan korjausvastuuseen taas kuuluu huoneiston sisäpuoliset sähkölaitteet, ikkunoiden sisäpuoli, sisäovet, keittiön kaapistot, seinien pinnat, vessanpytyn istuin osa, kaakelit, saunan lauteet, saunan kiuas, ikkunalaudat, pesuallas, kylpyamme ja muut vastaavanlaiset sisäpuoliset rakennusosat.

Lue tästä tarkka listaus rakenneosien vastuualueiden määräytymisestä talonyhtiössä

Miten voin hyötyä tiedosta, että kaikki ei kuulukkaan minun vastuulleni?

Yleisin hyöty on kylpyhuoneremontin yhteydessä suoritettava vesieristys, joka siis kuuluu talonyhtiön vastuulle, koska se ei ole enää pintarakennetta. Tällöin talonyhtiön saa yleensä maksamaan osittain tai kokonaan vesieristyksen asennuksen riippuen siitä onko vesieristyksen asennus juuri nyt tarpeellinen.

Käytännössä talonyhtiöt maksavat yleensä vesieristyksen jos vanha vesieristys on jo korjauksen tarpeessa tai jos vesieristystä ei alunperin ole ollut. Vasta uusittujen kylpyhuoneiden vesieristeiden maksamiseen talonyhtiöt suhtautuvat nihkeämmin.

Samoiten jos kylpyhuoneremonttiin ryhdytään sen takia, että on sattunut vesivahinko tai vesihana tai wc-pytyn säiliö on mennyt rikki, niin talonyhtiö maksaa yleensä peruslaatuisen vesihanan ja wc-pytyn asennuksineen asukkaalle.

Muissakin tapauksissa kun jokin talonyhtiön vastuulla oleva rakenne on vaurioitunut niin talonyhtiön saa usein osittain tai kokonaan maksamaan sen korjauksen, lisäksi jos esimerkiksi talonyhtiön vastuualueena oleva rakenneosa kuten ikkuna päästää vedet sisään niin talonyhtiö osallistuu korjauskustannuksiin sekä voit uusia/korjata ikkunan talonyhtiön laskuun. Näissä tapauksissa on tärkeää kuitenkin neuvotella ensin talonyhtiön isännöitsijän kanssa menettelytavoista, jotta varmistat että talonyhtiö todella osallistuu kustannuksiin.

Omien asiakkaidemme osalta tietysti varmistamme, että saat asiaan kuuluvat hyvitykset talonyhtiöltä niiltä osin kuin remontissa korjataan tai parannetaan talonyhtiön vastuualueella olevia rakennusosia. Muiden kannattaa kysyä omilta remonttiurakoitsijoiltaan miten toimia, jotta saat hyvitykset talonyhtiöltä.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.