Rakennuosien käyttöiät, mikään ei ole ikuista

Monet tuntuvat pitävän taloja ikuisina, mutta valitettava tosiasia on kuitenkin, että kaikki rakennukset vanhenevat koko ajan. Aika ajoin on siis syytä tehdä erilaista remonttia ja huoltoa jos haluaa pitää talonsa kunnossa.

Kerrostaloasukkailla kunnossapito ei ole samanlailla niin olennaista, koska talonyhtiö kantaa vastuun kuitenkin kaikesta mikä on asunnon ulkopuolella. Kuitenkin kun on ostamassa uutta kerrostaloasuntoa on hyvä ymmärtää, minkälaisin aikavälein etenkin kalleimmat remontit kuten putkiremontti, julkisivuremontti ja parvekeremontti tulee. Nämä vaikuttavat kuitenkin huomattavasti siihen onko se haluttu asunto sittenkään hyvä ostos vai ei ja tuleeko tuleva asumisaika olemaan remonttien keskellä elämään sopeutumista.

Rakennusosa Käyttöikä Huoltoväli Kunnossapitoväli
Betonijulkisivu ja parveke-elementit 40-50v 10v painepesu 15v uusintamaalaus, 25v saumausten uusinta
Ikkunat ja ulko-ovi 40-50v 10v puupintojen maalaus 20-25v lasien uusinta
Pellitykset, kourut ja syöksytorvet 25-30v 15v osittainen uusiminen
Tiilikatto 40-50v 20-25v rikkoutuneiden tiilien vaihto
Peltikatto 20-25v 10-15v paikkauskorjaus
Bitumikermi 20-25v 10-15v paikkauskorjaus
Vesiputket 25-50v 20-40v paikkauskorjaus
Viemärit 50v 25-40v paikkauskorjaus

Remonttien ajankohdat

Niin kuin taulukosta huomaa, niin talon käyttöiässä on kaksi ajankohtaa joilloin tulee suurempia remontti tarpeita ne ovat kun talo on 25v vanha ja sen katon, ikkunoiden ja sadevesijärjestelmän kunto on syytä tarkistaa, sekä ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin jos ja kun ne ovat huonossa kunnossa. Näistä remonteista selviää kuitenki kohtuu edullisesti, eivätkä ne myöskään aiheuta kovinkaan pitkää haittaa asumiselle

Toinen hetki kun remontointi on kiivasta on kun talo alkaa olemaan 40-50 vuotta vanha ja sekä julkisivu, että putkisto vetelevät viimeisiään. Nämä remontit ovat myös huomattavasti aikaa vievempiä ja kalliimpia kuin 25-vuotiskorjaukset.

Tämän hetkinen remonttitarve

Tällä hetkellä suurin korjaustarve kohdistuu siis 1970-luvulla rakennettuihin taloihin, joissa tällä hetkellä on käynnissä kova julkisivuremontointi ja pian myöskin putkiremontointi. Tämä näkyy osittain myös niiden hinnoissa oli kyseessä sitten omakotitalo, kerrostalo tai rivitaloasunto. Joten etenkin harkitessa 1970-luvulla rakennetun asunnon ostoa kannattaa miettiä olisiko sittenki halvempaa ja mukavampaa ostaa asunto sellaisesta talosta joka on jo pahimmat remontit läpikäynyt tai jossa ne on vasta tulevaisuudessa edessä.

Rakenteiden loppuun käyttö

Yksi keino millä monet yksityiset, että talonyhtiöt pyrkivät monesti säästämään on huollon laiminlyönti, mikä taas yleensä vaikuttaa käyttöikään. Niin, huollon laiminlyönnin seuraksena vain suuremman korjauksen tarve aikaistuu. Tästä voi olla montaa mieltä, että kumpi on järkevämpää huoltaa 25v kohdalla ja saada toiset 25v käyttöikää lisää, vai jättää huollot suorittamatta ja käyttää rakenne ns. loppuun, jonka tuloksena täydellinen korjaus on tehtävä jo 35-40v iässä rakenteelle.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.