Vesivahinkojen välttäminen

Vesivahingot ovat yksi ikävimmistä asioista mitä asunnon tai talon omistajalle voi tapahtua. Tämän takia monet haluavatkin pyrkiä välttämään vesivahinkojen syntyä toimimalla ennalta niiden ehkäisemiseksi. Seuraavaksi esittelenkin suurimmat syyt vesivahingoille ja miten ne voi ehkäistä.

Yleisimmät vesivahingon aiheuttajat

Vakuutusyhtiön korvausmäärien perusteella yleisimmät vesivahingot ovat:

  1. Putkistovuodot, 60%
  2. Kylpyhuoneen vesieristysten pettäminen, 27%
  3. Laiteviat, 13%

Yleisimpiin vesivahingon aiheuttajiin varautuminen

Putkistovuodot ovat siis yleismmät vesivahingon aiheuttajat, näitä aiheutuu sekä vuotavista vesiputkista ja viemäreistä, että viemäreissä olevista tukoksista. Talonyhtiöissä asuvilla näistä aiheutuvia vahinkoja on hieman vaikeampi estää, koska putkiremonttipäätös on kuitenkin koko talonyhtiön yhteinen asia.

Kuitenkin oman asuntonsa osalta on mahdollista uusia putket kylpyhuoneremontin yhteydessä. Jolloin saat todistuksen talonyhtiötä varten, että sinun putkesi on uusittu. Tällöin saat hyvitystä talonyhtiöltä putkiremontin koittaessa, koska sinun asuntosi osalta ei tarvitse enää uusia kylpyhuoneen putkia.

Myös keittiön putket on mahdollista uusia keittiöremontin yhteydessä, jolloin putkiremontista ei kohdistu juurikaan haittaa sinun asumisellesi sen koittaessa.

Omakotiasujille putkiston kunnon tarkkailu on paras tapa varmistua, että vesivahinko ei pääse yllättämään. Kun talon putkisto on 30 vuotta vanha olisi sen kuntoa syytä alkaa tarkkailla noin 10 vuoden välein kuntotarkastuksella, jotta se osataan uusia ennen kuin vuotava vesiputki aiheuttaa vesivahingon taloosi. Tällä hetkellä etenkin rintamiestalojen osalta on jo syytä tosissaan miettiä putkiremonttia jos sitä ei ole jo tehty.

Kylpyhuoneiden vesieristysten pettäminen on sekä talonyhtiössä, että omakotitalossa asuvaa koskettava asia. Ylipäätänsähän vesieristykset tulivat pakollisiksi vuonna 2000, joten sitä ennen rakennetuissa tai remontoiduissa kylpyhuoneissa harvemmin edes on mitään kunnollista vesieristystä, joten etenkin tällaisissa asunnoissa asuvien on syytä vakavissaan harkita kylpyhuoneremontin teettämistä.

Mikäli vesivahinko on jo tapahtunut on vesivahingot korjattava: kastuneet rakenteet kuivatetaan ja vaihdetaan tarpeelliselta osin uusiin, tämä on aina huomattavasti pidempi prosessi kuin normaali kylpyhuoneremontti. Lisäksi jos vesivahinko pääsee tapahtumaan huomaamatta rakenteiden sisällä, niin se aiheuttaa huomattavan terveysriskin kun hometta alkaa muodostua rakenteisiin.

Laiteviat ovat kolmas merkittävä vesivahinkojen aiheuttaja ryhmä, suurin aiheuttaja näissä on astianpesukone, jotka vuotavat vettä alleen tai joiden liitosletkut irtoavat ja aiheuttavat vesivahingon. Paras tapa välttää ja ehkäistä astianpesukoneen aiheuttamia vesivahinkoja on pätevän putkimiehen käyttö astianpesukoneen asennuksessa sekä kaukalon asennus astianpesukoneen alle, joka ohjaa mahdolliset vuotovedet keittiön kaappien alta keittiön lattialle helposti huomattavaksi.

Mitä hyötyä ennaltaehkäisystä on?

Vesivahingon sattuessa kuivatukset kestävät tyypillisesti 2-8 viikkoa riippuen vesivahingon laajuudesta. Mikäli vesivahinkoa ei havaita nopeasti aiheuttaa se myös homevaurioita asuntoosi, mitkä taas altistavat sinut terveydellisille vaaroille. Vesivahingot aiheuttavat siis sekä asumishaittaa että mahdollisia terveydellisiä haittoja joten niiden välttäminen oikeanlaisella varautumisella on sinun kannaltasi erittäin hyödyllistä.

Lisähyötynä vielä asuntosi tai talosi arvo nousee mikäli ostajan ei tarvitse pelätä mahdollisia tulevia putkirikkoja tai vesivahinkoja kylpyhuoneessa, kun ne ovat asianmukaisessa kunnossa hänen ostaessa asuntoasi/taloasi.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.