Huoneen optimaalinen kosteus

Kosteusprosentti vaihtelee monissa kodeissa hyvinki radikaalisti vuoden aikojen mukaan, ollen talvisin osassa kodeista hyvinkin alhainen ja kesällä taas korkea.

Kuitenkin liian alhaisella tai korkealla kosteusprosentilla on hyvinkin merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia ihmiselle sekä myös talon rakenteille, minkä takia sisätilojen kosteusprosentin tarkkailu ja säätely olisi monissa kodeissa hyödyllistä.

Optimaalinen kosteusprosentti sisätiloissa on noin 45 prosenttia ja hyväksyttävä vaihteluväli tälle noin 35 – 50 prosenttia. Tällöin huoneilma ei ole liian kuivaa ja pölyistä ja toisaalta taas liian kosteaa, jotta se lisäisi erilaisten homebakteerien kasvu mahdollisuuksia.

Liian kuivan huoneilman vaikutus

Liian kuiva sisäilma vaikuttaa erityisesti hengityselimiin. Oireina voi olla esimerkiksi nenän tukkoisuus, kurkun kuivaminen ja väsymyksen tunne. Kuivassa ilmassa myös pöly leijailee paremmin ja erilaiset pölystä aiheutuvat oireet ovat yleisiä, joten etenkin astmaatikkojen kannattaa tarkkailla huoneen kosteusprosenttia.

Rakenteellisesti liian kuivan huoneilman suurin vaikutus on se että pinnoilta nousee helpommin pölyä ilmaan ja se pysyy pidempään ilmassa. Myös erilaiset puurakenteet kutistuvat kuivassa, esimerkiksi parketissa saattaa esiintyä rakoilua liiallisen kuivuuden seurauksena, parkettivalmistajat suosittelevatkin kosteusprosentiksi 40-60% rakoilun välttämiseksi.

Liian kostean huoneilman vaikutus

Liian kostealla ilma vaikuttaa erityisesti talon rakenteisiin. Korkea kosteuspitoisuus lisää homevaurion riskiä, koska erilaiset homeitiöt ja bakteerit tarvitsevat kosteutta kasvaakseen. Erityinen ongelma paikka on “kylmäsillat” eli kohdat joista puuttuu seinästä/lattiasta/katosta eristeitä ja pinta on sen takia viileämpi kuin muut pinnat. Sillä näihin kohtiin tiivistyy kosteutta mikä vaikuttaa pitkään jatkuessaan rakenteisiin.

Kosteammasta sisäilmasta ei sinänsä ole ihmiselle terveydellistä haittaa, liiallinen kosteus kuitenkin pölypunkkien määrää, koska ne tarvitsevat kosteutta lisääntyäkseen. Myös mahdollisesti syntyvät homevauriot ovat taas erittäin vaarallisia ihmisen terveydelle, minkä takia liiallisesta kosteudesta tulee pyrkiä eroon.

Kosteusprosentin hallinta

Tilapäiskeinona kuivan huoneilman kostuttamiseen voi käyttää ilmankostuttimia, märän pyykin kuivaamista sisätiloissa tai kylpyhuoneen oven auki pitoa suihkun/kylvyn jälkeen. Pidempi aikaiseen ongelmaan ratkaisuna on ilmanvaihdon säätäminen pienemmälle, jotta kosteutta haihtuu vähemmän huonetiloista sekä LVI-järjestelmän uusiminen sellaiseksi, että ilmaa kierrätetään pidempään asunnossa. Nämä ovat toimivia ratkaisuja siksi, että kuiva ilma on ongelma erityisesti talvisin, jolloin esimerkiksi pakkasesta -10 asteesta sisään tuodun ilman kosteusprosentti on 95, mutta lämmitessään +20 asteiseksi jää ilmankosteusprosentiksi enää 12, mikä on ehdottomasti liian alhainen.

Ihminen taas tuottaa itsessään kosteutta huoneilmaan, mutta mikäli ilmanvaihto poistaa paljon ilmaa huoneistosta tulee sinne korvausilmana tätä kosteusprosentilla 12 olevaa ilmaa liiaksi, jolloin ihmisen luontainen ilman kostutus ei riitä kuin saamaan huoneiston kosteusprosentin kuin noin 20 prosenttiin.

Liian kostean huoneilman kuivattamiseksi taas parhaat keinot ovat tilapäisesti ikkunoiden aukaisu, ilman kuivatuskoneet ja ilmanvaihdon/ilmastoinnin säätäminen kovemmalle.

Pidempiaikaisena ratkaisuna huoneiston ilmanvaihto tulisi uudistaa sellaiseksi, että sisään tulevan ilmanmäärä on hallittu. Etenkin syksyisin tulisi lisäksi huolehtia, että sisätilojen lämpötila on korkeampi kuin ulkona. Tämä ongelma koskettaa etenkin puolilämpimiä kellaritiloja, joihin liian alhainen lämpötila aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ja homeongelmia. Myöskin Suihkussa käynnin, kylpemisen ja pyykin kuivauksen tulisi tapahtua niin, että tiloissa on riittävä ilmanvaihto koko ajan päällä, jotta kosteus ei leviä huoneistoon kostuttamaan huoneilmaan vaan poistetaan ulkoilmaan asianmukaisesti.

Hyödyt kosteusprosentin hallinnasta

Nyt kun haitoista on varoilteltu tarpeeksi on aika sanoa viimeiset sanat mitä hyötyä tästä kaikesta on.

Yleisen terveydentilan kohentuminen etenkin talvisaikaan on monille tärkein syy huolehtia kosteusprosentin pysymisestä järkevällä tasolla.

Pidempi aikaisena hyötynä on myös homevaurioiden välttäminen pitämällä liiallinen kosteus kurissa, tällä vältät kalliit homevauriokorjaukset sekä mahdolliset homeesta aiheutuvat koko perhettäsi koskettavat terveysongelmat.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.