Parven rakentaminen

Tätä blogi postia innoitti City-lehdessä julkaistu artikkeli yksiöiden remontoijasta(Yksiöiden ostelija, City 7/2011), joka siis kertoo miehestä joka remontoi yksiöitä huomattavalla voitolla Helsingin keskustassa.

Nerokkain ajatus hänellä on minusta selkeästi parvien rakentaminen, koska etenkin yksiöiden tapauksessa, joiden pinta-alat ovat luokkaa 20-40 m2 on parven avulla kasvattaa huomattavastikkin tilan määrää asunnossa sekä sen käytettävyyttä.

Muutoinhan kyseinen yksiöiden remontoija näyttää vain maalaavan seinät, uusivan keittiön sekä luultavasti kylpyhuoneen ja tekevän joitain tyylikkäitä yksityiskohtia asuntoihin. Kuitenkin kun katsoo toteutuneita kauppahintoja on hän saanut huomattavia arvonnousuja aikaiseksi. Eli ihmiset todella haluavat asumaan hänen remontoimiinsa asuntoihin, koska ne ovat sisustuksellisesti ja käytettävyydeltään ilmeisesti niin loistavia.

Palataan kuitenkin parven rakentamiseen, koska muutoin asuntojen stailausta olen käsitellyt jo blogi postauksessani asuntojen myyntiin stailauksesta.

Parvella saa lisätilaa pieniin asuntoihin

Jo pienelläkin parvella saa siis siirrettyä sängyn pois maan tasalta ja tilaa paremmin käyttöön. Tähän riittää jo noin sängyn kokoinen parvi eli noin 160 x 200m kokoinen parvi eli pinta-alaltaan 3,2m2 parvi. Kun parvea kerran ollaan rakentamassa niin miksei sitten rakentaa suurempaa, kuten yksiöiden ostelijakin? 6m2 parveen saa jo oikein mukavan kokoisen sängyn lisäksi vaikka yöpöydän ja hieman säilytystilaa. Suurempaan 11m2 parveen saakin jo reilusti tilaa sekä sängylle että säilytykselle.

Suurin ongelma parvien rakentamisessa onkin lähinnä huonekorkeus, koska sekä parvelle että parven alle haluaisi kuitenkin järkevästi käytettävissä olevaa tilaa. Nukkuminenhan ei sinänsä niin hirveän korkeaa tilaa vaadi, mutta jos tehdään suurempaan parvea kuten tämä Yksiön ostelijan tekemä 11m2 parvi niin tällöin sinne haluaisi varmasti jo enemmänkin korkeutta.

Huonekorkeus vaihtelee nykyään noin 2,5 – 3,0 metrin välillä vanhoissa kerrostaloasunnoissa. Näistä korkeammat soveltuvat parhaiten tietysti parven rakentamiseen kun parven rakenteetkin vaativat noin 15cm, jonka lisäksi tulee sängynpatja, joka vie oman tilansa.

Parven alla kuitenkin mielusti haluaisi vähintään 1,60cm tilaa vaikka siellä olisi vain sohva tai työpöytä ja jos siellä oleskellaan seisoen niin pari metriä alkaa olla järkevä korkeus alaosalle.

Parven sijasta koroke, asuntoon?

Huone korkeuden ollessa matala ei välttämättä kannatakkaan miettiä parvea vaan myös korokkeen rakentaminen voi olla hyvä ajatus. Korokkeen ei tarvitse kuitenkaan olla pelkkä tyyliseikka kuten Yksiön ostelijan tekemä on, vaan siihen voidaan tehdä myös hyötykäyttöön soveltuvaa säilytystilaa alle.

Tavalliselle sängylle sopiva koroke voisi olla esimerkiksi 240 x 220cm jolloin sängyn sivuillekkin jää hieman tilaa, tällöin jos koroke olisi vaikka 80cm korkea niin alle jäisi tilaa Ikea tyyliin tilavuuksina ilmaistuna 4,2 m3. Tämän tilan saa hyötykäyttöön esimerkiksi tekemällä korokkeen kylkeen liukuovet tai tavalliset ovet, jonka jälkeen pitää enää miettiä mitenkä käyttää tilan hyödyksi, onko se kaappina vai tekeekö jättimäisen vetolaatikoston, jolloin perimmäiset nurkatkin voisi saada käyttöön.

Parvella lisähuone pientaloon

Pientaloissa oli se sitten paritalo, rivitalo tai omakotitalo on monesti suuriakin huonekorkeuksia esimerkiksi olohuoneessa, jolloin siitä osan ylle parven rakentamalla voi saada täysin käyttökelpoista tilaa 10-20 neliötä. Kunnon portailla ja riittävillä kaide/seinä ratkaisuilla tilasta saadaan myös hyvännäköinen ja erittäin käyttökelpoinen.

Kuinka monelle ei kelpaisi lisäneliöt omaan kotiinsa?

Parven vaikutus asunnon arvoon ja käytettävyyteen

Kuten artikkelin hintatiedoistakin huomasi niin ainakin rahallisesti parven rakentaminen kannattaa. Jos vaikka 30m2 yksiöön rakennetaan 6m2 parvi niin jos kylmästi ajattelisi parven “hyötykertoimeksi” 0,5 niin kokonaisneliöt olisivat 30 + 0,5 x 6 = 33m2, etenkin Helsingin keskustan neliöhinnoilla tämä tarkottaisi jo huomattavaa arvonnousua.

Vaikka parvea ei ajattelisikaan kylmästi rahassa, niin kun miettii vain sitä kuinka paljon etenkin pienissä asunnoissa parven vapauttamista lisäneliöistä voi olla iloa on parven rakentaminen usein jo pelkästään lisääntyvän tilan takia ihan kannattava ajatus.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.