Lämmöneristeiden ongelmat

Nykyään lämmöneristeet puhuttavat etenkin pientalojen omistajia useasti, niin sopivien eristepaksuuksien kuin materiaalienkin osalta. Sillä lämmöneristeistä on energiansäästökeskustelussa yhdessä erilaisten lämpöpumppuratkaisujen kanssa tehty energiansäästön ydin. Tämä näkyy myös esimerkiksi alati kasvavina eristepaksuusvaatimuksina uudisrakennuksille, vaikka edellinenkään määräystaso ei ole kerennyt olla voimassa kuin pari vuotta.

Lämmöneristeiden merkitys

Kuten nimestäkin voi päätellä niin lämmöneristeiden tarkoitus on estää lämmön poistuminen talosta, yksinkertainen logiikka näissä on, että mitä paksumpi kerros eristettä ja mitä eristävämpää materiaalia sitä vähemmän energiaa menee hukkaan ja näin ollen sitä enemmän säästetään.

Tämän takia lämmöneristeet ovat myös niin lainsäätäjien kuin kiinteistöjen omistajienkin lempilapsia, sillä sen jälkeen kun lämmöneriste on asennettu se kestää seinässä lähes ikuisesti säästäen energiaa tästä siis lähes ikuisuuteen.

Miksi lähes? Koska väärin tehdyt lämmöneristysratkaisut ovat aiheuttaneet suuren osan tämänkin maan homeongelmista niin nykyään kuin myös tulevaisuudessa.

Lämmöneristeiden ongelmat

Lämmöneristeet aiheuttaa erityisesti kahdenlaisia homeongelmia, ongelma yksi on että paksu lämmöneriste vaatii ehjän ja pitävän höyrynsulun. Eli kun normaali seinärakenne on sisältä ulospäin: pintamateriaali – höyrynsulku – lämmöneriste – ulkoverhous niin jos höyryn sulussa on puutteita virtaa siitä lämmintä sisäilmaa massiivisia määriä lämmöneristeen läpi kohti ulkoilmaa. Kuitenkin jos lämmöneriste on paksu niin lämpötila lämpöeristeessä on kohtuullisen lämmin jolloin kostealle sisäilmalle muodostuu otolliset olosuhteet homeen muodostukselle.

Ongelma ei ollut aiemmin samanlainen, kun lämmöneristekerrokset olivat ohuita, jolloin itse lämmöneristekin oli viileä jolloin riskikuukausina eli joulu – maaliskuussa, homeen muodostuminen kostean ilman vuotamisesta huolimatta oli epätodennäköistä. Sillä home tarvitsee kehittyäkseen niin kosteutta, riittävän lämpötilan kuin orgaanista ainetta.

Ratkaisuna tähän on uudisrakentamisessa höyrynsulun pitävyydestä huolehtiminen ja vanhaa korjatessa taas täytyy joko varmistua, että vanha höyrynsulku on ylipäätään olemassa sekä ehjä tai toisena vaihtoehtona, on käyttää lämmöneristettä joka itsessään toimii myös höyrynsulkuna, kuten polyuretaanilevyt.

Toinen iso ongelma lämmöneristeiden kanssa on väärään kohtaan asennetut lämmöneristeet. Näistä tyyppiesimerkki on kellarin lämmöneristäminen sisäpuolelta, jolloin kellarin seinään muodostuu täydellinen paikka homeen muodostukselle, sillä usein kellarin ulkopuolelta työntyy puutteellisista vedeneristyksistä johtuen vettä kellarin seinään. Samanaikaisesti taas jos lämmöneristeiden avulla nostetaan seinän lämpötilaa saadaan jälleen aikaiseksi otolliset olosuhteet homeen muodostukselle eli on sopiva lämpötila, kosteutta ja orgaanista materiaalia.

Ratkaisuna tähän, on siis lämmöneristeiden asentaminen “oikeaan” paikkaan eli kellarin tapauksessa kellarin seinän ulkopuolelle, mikä tietysti on huomattavasti työläämpi ratkaisu kaikkine kaivuutöineen kuin helppo sisäpuolinen lämmöneristys, mutta samalla kuitenkin pitkällä tähtäimellä edullisin ratkaisu kun vältetään kalliit homevauriokorjaukset sekä mahdollisesti taloa myytäessä myös oikeudenkäynti hometalo riidassa.

Sama ongelma pienempänä voi olla myös tavallisissa seinissä, yläpohjissa tai alapohjissa joita eristetään höyrynsulun väärältä puolelta, eli esimerkiksi seinissä asennetaan lisälämmöneristeet seinän sisäpuolelle. Tällöin kuitenkin valmistajien ohjeita noudattamalla on rakenteesta mahdollista saada toimiva. Näissä ratkaisuissa periaatteena on että uusi lämmöneriste sisältää höyrynsulun ja puhkotaan vanha höyrynsulku, jotta ei synny kahden höyrynsulun muodostamaa välitilaa, mikä ei pääse tuulettumaan mihinkään suuntaan.

Lopuksi

Jos kaipaat vielä lisää tietoa lisälämmöneristyksestä ja oikeista ratkaisuista sitä löytyy täältä. Muutoinkin jos pohditte jonkin talonne osan lisälämmöneristämistä suosittelemme kääntymään ammattitaitoisten suunnittelijoiden ja tekijöiden puoleen, jotta ei synny kallista uudelleen korjauskierrettä väärien ratkaisujen takia.

Pääkaupunkiseudulla asuville Rytmi Rakennus Oy tarjoaa lisälämmöneristykseen liittyen niin suunnittelun kuin toteutuksenkin käsittäviä “avaimet käteen” paketteja sisältäen niin lisälämmöneristeet kuin muutkin tarvittavat remonttityöt.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.