Asuntojen muutos

Asuinrakennukset ovat monien mielestä valitettavan pysyviä, sillä asumisen vaatimustaso jatkaa kasvuaan samaan aikaan kun kuitenkin suurin osa Suomenkin rakennuskannasta on jo vuosikymmeniä sitten rakennettua ja sen ajan vaatimuksiin tehtyä niin huoneiden määrältään kuin koko huonejärjestelyltään

Tämän takia myös huoneistojen eri asteisille raskaammillekkin muutostöille alkaa olla lisääntyvää kysyntää. Parhaiten Suomen asuntojen ikäjakaumasta saa viereisestä piirakkadiagrammista, mikä osoittaa Suomen rakennuskannan rakennusvuosia. Sillä ero olemassa olevien asuntojen ja nykyvaatimusten välillä kasvaa koko ajan, kun tarjolla on vanhan mallisia pieniä huoneita kun taas toiveissa olisi avarat valoisat tilat.

Erot eri rakennusvuosien rakennuksissa johtuvat pitkälti esimerkiksi perheiden muutoksesta, kun lapsiluvun pienentyessä makuuhuoneiden suuri lukumäärä ei ole enää niin olennaista vaan haluttaisiin enemmänki suurempia huoneita. Samoiten lisääntynyt tulotaso on kasvattanut uusien asuntojen keskikokoa jatkuvasti, mutta kuitenkin olemassa oleva asuinkanta määrittelee pitkälti sen mitä on tarjolla suurimmalle osalle meistä.

Kodin käytössä on selkeä trendi siihen suuntaan, että kotona viihtymistä arvostetaan huomattavasti aiempaa enemmän mihin kuuluu esimerkiksi viihtyisät ja isot olohuonetilat joihin mahtuu koko perhe tai ystäväpiiri viihtymään. Samanlailla keittiöt ovat muuttuneet osaksi olohuonetta avokeittiöiden myötä ja ruuanlaitostakin on tullut koko perheen viihdettä.

Vaatimustason nousu näkyy myös kylpyhuoneissa, joihin kaivataan nykyään muutakin kuin suihkukaappia nurkkaan ja lavuaaria peilikaapilla. Kylpyhuoneet ovatkin siirtymässä kohti kotikylpylöitä, missä viihdytään pidempäänkin esimerkiksi poreammeessa tai kylpyhuoneen jatkeena olevassa omassa saunassa. Tämän takia monet nykykylpyhuonetilatkin ovat jääneet auttamatta vanhan aikaisiksi ja ahtaiksi, kun niihin ei mahdu juuri suihkua, pesukonetta ja lavuaaria enempää.

Järkevä vertailukohde isommille muutostöille onkin juuri nykyrakentaminen ja erityisesti uudiskohteet, koska niin vanhalla kuin uudellakin on erilaisia hyviä puolia. Usein ratkaisevaksi kuitenkin muodostuu asunnon sijainti, koska monet vanhat asunnot ovat alueilla, joilla ei ole juurikaan uudiskohteita tarjolla. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää juuri vanhan asunnon tuominen nykypäivään tekemällä muutostöitä ja remontoimalla muutoin.

Helpohko laskutapa mietittäessä kannattaako ostaa uudiskohde vai remontoidakko vanhaa on esimerkiksi verrata, että mikä olisi vastaavan uudiskohteen hinta alueella verrattuna vanhaan asuntoon johon on teetetty muutostyöt, jolla se on saatu vastaamaan sisäpuolisilta osiltaan uutta.

Seuraavaksi hieman siitä mitä asialle sitten voi tehdä jos kaipaa muutosta huoneistoonsa.

Keittiön muuttaminen avokeittiöksi

Helpointa tapa saada keittiöstä avokeittiö on purkaa olohuoneen ja keittiön välinen väliseinä, tällöin tietysti edellytyksenä on että ne muutoin ovat vierekkäin. Muutoin ratkaisu on usein keittiön siirto, jolloin siirretään koko keittiö kaikkine putkineen ja sähköineen uuteen paikkaan. Molemmat näistä muuttavat radikaalisti huoneiston ulkonäköä ja varsinkin keittiön siirrolla vapautetaan usein entinen keittiöhuone muuhun käyttöön.

Kylpyhuone ja sauna

Kylpyhuoneen osalta kylpyhuoneremontilla saadaan jo usein merkittävää parannusta aikaiseksi asunnon tuomisessa tähän päivään jos tilan koko muutoin on sopiva. Mikäli kylpyhuone on liian pieni niin tällöin kylpyhuoneen laajentaminen on ainoa ratkaisu joka tuo helpotusta ongelmaan. Laajennettaessa tilaa voidaan kasvattaa johonkin suuntaan, jolloin mahdollistetaan esimerkiksi ammeen mahtuminen kylpyhuoneeseen tai voidaan vain lisätä avaruuden tuntua kylpyhuoneessa, mikä on usein miellyttävää jos vietät enemmänkin aikaa kylpyhuoneessa.

Usein varsinkin kerrostaloasunnoista puuttuu myös sauna, jonka rakentaminen on myös yksi askel asunnon modernisoinnissa. Saunalle tila löytyy usein kylpyhuoneen kyljestä, jolloin koko kylpyhuone- ja saunatila suunnitellaan alusta alkaen uudelleen, jotta tilasta saadaan sinulle sopiva ja samaan aikaan teknisesti toimiva.

Huoneiden yhdistäminen

Monissa vanhemmissa asunnoissa on useita pieniä huoneita, kun taas nykyään kaivataan enemmän suurempia tiloja. Pienempien huoneiden yhdistäminen isommiksi tai esimerkiksi olohuoneen jatkaminen johonkni makuuhuoneeseen on yksi harkitsemisen arvoinen idea jos tuntuu että huoneita on liikaa mutta niihin ei meinaa mahtua mitään.

Huoneiden rakentaminen

Toisinaan kaivataan myös lisähuoneita ja muutostöitä voidaankin tehdä myös toiseen suuntaan eli rakentaa niin lisämakuuhuone kuin työhuonekkin jakamalla jokin suurempi tila kahtia rakentamalla väliseinä, jotta saadaan luotua lisähuone.

Sinun asunto nykypäivään?

Kuten arvata saattaa me teemme kaikkia ylläolevia ja muitakin remontteja niin sisällä kuin ulkona. Mikäli kaipaat muutosta kotiisi ota yhteyttä niin suunnitellaan minkälainen sinun uusi kotisi voisi olla.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.