Kun lumi sulaa

Pääkaupunkiseudulla alkaa taas näyttää siltä, että kevät alkaa ottaa niskalenkkiä talven lumista alkuviikon massiivisista lumisateista huolimatta. Tämä tietää myös taloille lisääntyvää vesivahinko riskiä kun valtavat lumimassat alkavat sulaa vedeksi talojen katoilla ja pihoissa. Tämän takia käynkin läpi mitä ongelmia lumi voi aiheuttaa talollesi ja miten näiltä voi välttyä.

Lumen aiheuttamat ongelmat katoilla

Perinteisin ja yleisin lumen aiheuttama ongelma on sen rysähtäminen alas katoilta, erityisesti peltikatoilta lähtiessään lumi saattaa tulla alas yhtenä rysäyksenä. Tällöin ensimmäinen ongelma on kattoturvatuotteiden kestävyys, sillä joka kevät lukuisten talojen pihoilta kerätään niin lumiesteitä kuin katolle johtavia tikkaitakin.

Kattoturvatuotteet on kuitenkin vielä helposti takaisin asennettavissa tai uusittavissa, ihmishenget sen sijaan eivät. Etenkin pientaloissa olet täysin itse vastuussa kattosi lumista ja esimerkiksi 4 metrin korkeudelta putoava katollinen lunta tappaa helposti aikuisenkin puhumattakaan lapsista. Tämän takia on ensiarvoisen tärkeää, että vinoilta katoilta lumet pudotetaan hallitusti jolloin voit itse kontrolloida ettei kukaan jää putoavien lumimassojen alle ja kattoturvatuotteetkin säilyvät oikeilla paikoillaan.

Vesivahinkojen osalta katolla olevat lumimassat ovat myös ongelmallisia, sillä lumimassojen sulaessa vapautuva vesi tunkeutuu herkästi katon pienistäkin koloista kastelemaan niin yläpohjaa kuin seiniäkin. Sinänsä tässä vaiheessa on vaikea enää välttää vesivahinkoa jos kattollasi on reikiä tai jos siitä puuttuu esimerkiksi aluskate.

Kuitenkin vesivahinkojen riskiä voi selkeästi pienentää tiputtamalla katolta lumia jolloin myös sulavaa lunta on kevään koittaessa vähemmän. Toinen olennainen asia on yläpohjan tarkistaminen keväällä, tämän voi tehdä useastikkin, jolloin voi tarkkailla että vuotaako katto vai eikö vuoda. Jos yläpohjan tarkastaa vain kerran niin se kannattaa tehdä lumen sulamisen jälkeen jolloin voi tarkastaa mahdolliset vesivahingot. Sillä vesivahingoista voi aiheutua homevaurio, mikäli ne jätetään kuivaamatta ja hoitamatta kuntoon.

Lumen aiheuttamat ongelmat maassa

Lumi aiheuttaa myös maassa ollessaan ongelmia, koska sen lisäksi että maahan voi olla satanut kymmeniä senttejä lunta niin myös katolta tippuvat lumet tulevat talon ympärille lisäämään entisestään lumikuormitusta. Kun tämä massiivinen lumimäärä sitten kevään koittaessa alkaa sulaa niin veden täytyy myös kulkeutua siitä johonkin. Toivottava paikka olisi pois talosta, mutta pahimmassa tapauksessa suunta voi olla myös taloon. Erityisen ongelmallisia on tietysti maanpinnan alapuolella olevat kellaritilat jonne sulamisvedet tietysti mielellään menisivät. Riittävä sulamisvesimäärä voi kastella myös talon ympärillä olevan maaperän läpimäräksi, jolloin seuraava luonnollinen suunta vedelle on nousta kapillaarisesti ylöspäin talosi perusmuuria pitkin.

Jotta lumi voisi turvallisesti sulaa talosi vierustalla tulisi sinulla olla salaojajärjestelmä kunnossa, jotta maaperän kosteus saadaan siirrettyä pois talon läheltä. Tämän lisäksi maaperän pitäis kallistua pois päin talosta, jotta valumavedet poistuvat talosi luota. Koska maaperä luultavasti näistä huolimatta on märkä niin talossasi pitäisi olla myös perusmuureissa kapillaarikatkot estämässä veden nousua ja kellarillisissa taloissa taas vesieristykset kellarin osalta kunnossa.

Oletko varma, että sinulla on kaikki kunnossa? Jos nyt epäilet niin tässä vaiheessa näille on vain vähän tehtävissä asioiden kuntoon laittamiseksi.

Kuitenkin kuljettamalla lumimassoja kauemmaksi talostasi voit puolen päivän työllä säästää itsesi ja perheesi vesivahingolta ja sen massiivisilta korjaustöiltä, joten monissa tapauksissa pikku lumityöt ovat vaivan väärti. Nämä lumityöt kannattaa etenkin jos epäilet, että talossasi ei ole kaikki aivan viimeisen päälle tehtynä salaojitusten ja kosteudenhallinnan osalta. Mutta siitäkin huolimatta, että kaikki on kunnossa niin lumien siirto on hyvä varmuustoimi.

Mitä me voimme tehdä auttaaksemme sinua?

Jos sinulle kaikesta huolimatta tulee vesivahinko niin katon, seinien, kellarin kuin salaojienkin suhteen, tulemme mielellämme antamaan tarjouksemme korjaustöistä, jotta ongelmat eivät enää tulevina talvina toistu ja perheesi saa elää terveellisessä ja toimivassa kodissa.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.