Mikä on “pullotalo”?

Usein keskusteltaessa taloista ja erityisesti julkisivuista pulpahtelee esiin sana “pullotalo”. Mikä sitten itse asiassa on pullotalo? Tätä harva keskustelijoista edes varsinaisesti tietää.

Periaatteellisesti pullotalolla tarkoitetaan taloa joka ei “hengitä” eli käytännössä taloa joka ei vuoda ilmaa hallitsemattomasti ulos. Sana pullotalo tuli ensimmäistä kertaa käyttöön 70-luvulla kun taloihin alettiin lisätä höyrynsulkumuoveja eli talot lakkasivat hengittämästä. Höyrynsulkumuovin lisäämisen jälkeen taas alkoi tulla enemmän sisäilmaongelmia, koska tiiviimpi ulkoseinän rakenne vaati toimiakseen ilmanvaihtoa, joka siis siirtää kosteaa huoneilmaa hallitusti ulos ja taas ulkoa otetaan kuivempaa ulkoilmaa tilalle.

Häiriöt tässä suunnitelussa kiertokulussa taas aiheuttivat ja aiheuttavat edelleen homeongelmia, koska jos esimerkiksi ilman poistuminen estetään sulkemalla koneellinen ilmanvaihto niin kosteus sisällä alkaa nousta jolloin alkaa syntyä homeongelmia. Samoiten jos höyrynsulussa sitten onkin reikiä vaikka sen pitäisi olla tiivis niin ilma alkaakin kulkeutua lämmöneristeiden lävitse, jolloin syntyy mahdollinen kastepiste eristeiden sisälle johon kosteus tiivistyy aiheuttaen homeongelmia.

Vanhoihin hengittäviin eli runsaasti ilmaa vuotaviin taloihin nähden uudemmat talot ovat siis teknisempiä ja silloin tulee varmistua, että ne myös toimivat aiotusti. Vanha vuotava talo taas ei voi niin herkästi edes homehtua, koska sekä lämmöneristeet ovat olemattomia, jolloin kastepisteen riski on pieni että niistä virtaa jatkuvasti ilmaa lävitse jolloin mahdollinen kosteus poistuu ilmavirtauksen mukana.

Hengittävien talojen suurin ongelma eli olematon lämmöneristys estää myös tekemästä nykytaloista hengittäviä, koska nykyään on ymmärretty lämmöneristeiden merkitys energiansäästön kannalta ja paksummat lämmöneristeet taas vaativat aina höyrynsulun estämään kostean sisäilman pääsy lämmöneristeisiin ja sitä kautta kastepisteen muodostuminen lämmöneristeiden sisälle.

Mistä koko kohu “pullostaloista” johtuu?

Pääasiallinen syy on se että aiemmin talot olivat lähes homeongelmavapaita koska niissä ei ollut paikkoja mihin vesi voisi jäädä muhimaan kun joka kohdasta veti. Nykyään taas oikein rakennettuna taloissa ei ole minkäänlaisia homeongelmaa, mutta koska rakenne on huomattavasti riskialttiimpi, väärillä ratkaisuilla ja väärin tehtynä saadaan nykytalot helpostikkin homehtumaan muutamassa vuodessakin.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.