Omakotitalon remontointi

Omakotitaloa sanotaan monesti loputtomaksi projektiksi mitä se useimmille meistä onkin. Jo valmistumisestaan lähtien jää usein kytemään jokin ajatus että kaikki ei ole vielä niin kuin niiden haluaisi olevan. Uudisrakentajilla suurimmat parannushaaveet liittyvät usein pihoihin, koska usein voimat tai rahat loppuvat usein juuri pihan kohdalla, kun sisätilat on saatu kuntoon. Omakotitalossa olet myös koko talosta itse vastuussa piha-aidasta aina putkistoon asti, jolloin myös kunnossapidettävien rakenteiden määrä on melkoinen.

Rakenteiden kuluminen

Vanhemmissa taloissa taas parannuksen kohteita alkaa tulla eri puolille taloa, niin sisustuksellisista syistä kuin rakenteiden kulumisenkin takia. Talon rakenteiden osalta suunnittelussa oletetaan rakenteiden kestävän 50 vuotta, jolloin on kulutukselle alttii rakennusosat uusiin kuten julkisivut, katto ja vesi- ja viemäriputkistot. Rakenteiden käyttöikä ei tietenkään ole mikään aukoton mittari vaan remontin tarve on yksilöllistä ja riippuu hyvin paljon rakennuksen huollosto, alkuperäisen rakentamisen laadusta ja käytetyistä materiaaleista. Suuret remontit voivatkin koittaa jo 30 vuoden päästä valmistumisesta tai vasta vaikka 60-70 vuodenkin päästä, kuitenkin tyypillisesti suuremmat remontit koittavat noin 40-50 vuoden päästä valmistumisesta.

Ennen valmistumista tehdään jo suuret ratkaisut talon tulevien vuosien huollon tarpeen suhteen, sillä rakentamisen laatu ja käytetyt materiaalit ratkaisevat hyvin paljon tulevaa huolto- ja korjaustarvetta. Valmistumisen jälkeen omakotiasuja ei enää voi vaikuttaa kuin huollolla ja korjauksilla siihen miten talon kunto kehittyy. Käytännössä ainoastaan ajoissa toteutetut huoltotoimenpiteet ja nopea ongelmiin puuttuminen on paras keino välttyä suurilta ja kalliilta remonteilta, koska kun rakenteen rapistuminen alkaa esimerkiksi huoltomaalauksen väliin jättämisen johdosta niin se voi edetä hyvinkin nopeasti.

Sisustuksen kuluminen

Siitä huolimatta että sisällä talossa erilaisten pintojen ja rakenteiden kuluminen ei sinänsä ole useinkaan ongelma itse talolle, niin itse asukkaille se on usein sitäkin suurempi ongelma. Sisustustrendit muuttuvat käytännössä usein 5-10 vuoden sykleissä niin, että on jo helposti normaali kaduntallaajankin havaittavissa, että sisustus on hieman vanhentunut. Tämä on yksi suuri syy elämän aiheuttaman kulumisen lisäksi miksi esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuonetiloja remontoidaan usein noin 10-20 vuoden sykleissä.

Väri- ja sisustustrendien muutos aiheuttaa myös muihin huonetiloihin usein tarvetta “pienelle pintaremontille” kun halutaan päästä eroon esimerkiksi vanhoista 7o- 80 luvuille tyypillisestä puun sävystä niin parketissa, portaissa, kuin seinä- ja kattopaneeleissakin. Usein remonttitarpeet myös kertautuvat, kun muut paikat hyppäävät räikeämmin esille mikäli yksi paikka on nykyaikainen ja viimeisen päälle kunnossa, niin vieressä olevat tilat ovat entistäkin nuhruisemman näköisiä. Usein vaihtoehdot ovatkin joko vuosittainen remontointi missä käydään läpi koko talo tila tilalta tai täysimittainen koko talon kattava remontti, missä kannetaan koko entinen sisustusroskalavalla ja tuodaan uutta ilmettä koko taloon. Tällöin päästään tietysti ikävästä monia omakotiasukkaita vaivaavasta jatkuvasta remonttikierteestä.

Miten pidän huolta talostani?

Kuten jo aiemmin tuli todettua, niin paras tapa on kuluvien rakennusosien kanssa tarkkailla säännöllisesti niiden kuntoa ja puuttua mahdollisiin ongelmakohtiin pikaisesti ennen kuin ne pääsevät kärjistymään. Samoiten erilaiset huoltomaalaukset ja pinnoitukset julkisivussa pitävät sen pitkään hyvännäköisenä ja kunnossa.

Sisustuksen osalta pitää itse miettiä miten haluaa toimia, useille samassa talossa jo pitkään asuville ratkaisu on pikku hiljaa remontointi, kun taas talon ostajilla on usein mahdollisuus miettiä myös täydellistä remonttia, jolle voi järjestää aikaa esimerkiksi pitämällä pari kuukautta vanhaa asuntoa vielä itsellä käytössä, jolloin suurempikin remonttikokonaisuus on mahdollista toteuttaa. Tällöin saadaan vanhastakin talosta monesti lähes uudenveroinen jolloin edessä on vuosia remonttivapaata asumista.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.