Lämminvesivaraajat ja remontointi

Kylmä suihku on helposti yksi ikävimmistä asioista mitä pientaloasukas voi aamutoimissaan kohdata, mutta silti monille hyvinkin tuttu, kun muu perhe onkin onnistunut käyttämään kaikki lämpimät vedet tai olet jopa saattanut itse käyttää kaiken jos lämminvesivaraajasi on ns. sinkkumallia.

Lämminvesivaraajat ovat usein huomaamattomia kapistuksia ainakin niin kauan kunnes niiden suhteen tulee jotain ongelmia, jolloin niistä tulee huomattavan huomattuja. Perusvaatimustaso lämminvesivaraajalle onkin hyvin yksinkertainen, eli antaa riittävästi lämmintä vettä perheen tarpeisiin, jos tämän perusvaatimuksen toteutuminen estyy.

Lämminvesivaraajan käyttöikä

Lämminvesivaraajan tekninen käyttöikä on yleensä noin 10 – 20 vuotta. Usein se on järkevää uusia suuremman remontin yhteydessä jos sellainen on näköpiirissä.
Jos kaipaat pelkän lämminvesivaraajan uusintaa niin ottamalla yhteyttä putkiliikkeeseen onnistuu heiltä usein hankkia kokonaispakettina uusi varaaja asennustyöt ja vanhan pois vienti, jolloin sinun ei tarvitse juurikaan miettiä minkä merkkisen varaajan tarvitset tai mistä saat sen hankittua yms.

Minkälainen lämmönvesivaraaja riittää minulle?

Sopivan kokoisen lämminvesivaraajan valinta riippuu etenkin perheen koosta, mutta myös kulutustottumuksista ja käytössä olevista vesilaitteista, kuten ammeesta ja suihkujen määrästä.

Kaksi henkinen perhe tarvitsee yleensä 200 litraisen kun taas lapsiperheille sopivampi koko on usein 300 litrainen. Mikäli perheessä on yli 4 henkeä tai muutoin suuri veden kulutus esim. ammeen, porealtaan tai uima-altaan takia voi olla perusteltua myös hankkia suurempikin varaaja.

Vaatimukset lämminvesivaraajan asettelulle

Paras paikka lämminvesivaraajalle on lattiakaivollinen tila, koska lämminvesivaraaja voi kuitenkin aina rikkoutuessaan vuotaa vesiä lattialle.

Lisäksi paineenalennusventtiilistä/paineentasausventtiilistä tulevat vedet on helpointa ohjata suoraan lattiakaivoon, mikäli tämä ei ole mahdollista esim. sen takia että lämminvesivaraaja on sijoitettu lattiakaivottomaan tilaan tulisi varoventtiililtä vetää silti putki johonkin lattiakaivoon tai viemäriin.

Lämminvesivaraajan siirto

Usein remontteja tehdessä tulee esille että alkuperäinen lämminvesivaraajan sijoituspaikka ei ole aivan onnistunut ja sitä halutaan siirtää muualle.

Parhaita uusia paikkoja lämminvesivaraajalle ovat lattiakaivolliset tilat, kuten kylpyhuoneet, saunat ja pesuhuoneet. Näistä etenkin sauna on loistava paikka, koska siihen voidaan asentaa lauteiden alle vaakatasossa oleva lämminvesivaraaja, jolloin lämminvesivaraajan tilan tarve tulee käytännössä eliminoitua.

Olennaista uudessa sijoituspaikassa on, että miten vesiputket saadaan vietyä lämminvesivaraajalle, sillä kun koko nykyinen vesiputkistosi on suunniteltu nykyisen paikan mukaan niin esim. aivan toiseen päähän taloa lämminvesivaraajaa siirrettäessä joudutaan myös täältä vetämään vesiputket ja liittämään ne nykyisiin vesiputkiin. Usein uusi paikka löytyykin kohtuullisen läheltä vanhaa paikkaa.

Suurempien remonttien yhteydessä missä uusitaan myös vesiputkitusta on usein mahdollista myös siirtää lämminvesivaraajaa suhteellisen vapaasti, koska tällöin seinä- ja lattiapinnat ovat yleensä auki jolloin putkivetojenkin teko on helppoa.

Lämminvesivaraajan aiheuttamat ongelmat

Lämminvesivaraajan aiheuttamat ongelmat liittyvät sen nimenkin mukaisesti lähinnä veteen eli erilaisiin vesivahinkoihin. Yksittäinen suurin ongelma on tietysti jos vesivaraajan hajoaisi ja päästäisi koko sisältönsä ulos. Tämä on kuitenkin kohtuullisen harvinainen ongelma jos pidetään vain huolta siitä, että laite uusitaan määräajoin. Lämminvesivaraajasta löytyy aina kilpi, mistä voi tarkastaa milloin se on asennettu jolloin tietää suurin piirtein missä vaiheessa elinkaartaan laite on.

Paineenalennusventtiilin poistoputken toteutus on vesivahinkojen välttämisen kannalta olennaisin osa, sillä sitä kautta poistuu aina vettä kun lämminvesivaraajan sisältämän veden lämpötila nousee sen olessa täysi. Tämä ilmiö johtuu vedenlämpötilalaajenemisesta esim. lämmitettäessä vesi 15 asteesta 65 asteeseen aiheutuu 300 litran vesivaraajan vedessä noin 3 litran tilavuuden kasvu jolloin tämä ylimääräinen 3 litraa poistuu varoventtiilin kautta pois (varaajassa olevan veden tilavuus kasvaa siis 300 litrasta 303 litraan lämpölaajenemisen takia).

Mikäli nämä paineentasausvedet johdetaankin väärin esimerkiksi rakenteisiin niin niistä syntyy pidemmän aikavälin kuluessa kuitenkin massiivinen vesivahinko jos vedet eivät pääse poistumaan rakenteista mihinkään.

Miten me voimme auttaa sinua?

Me uusimme ja siirrämme lämminvesivaraajia muiden remonttien yhteydessä, jotta kodistasi saadaan kokonaisuutena toimiva myös tekniseltä järjestelmältään. Laskemme myös tarvittaessa veden tarpeesi ja hankimme sinulle sopivan lämminvesivaraajan. Mikäli kaipaat vain uutta lämminvesivaraajaa kannattaa ottaa yhteyttä suoraan paikalliseen putkiliikkeeseen.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.