Lämmöneristys remontoidessa

 

Kiristyvien energiamääräysten ja energian säästö tietoisuuden kasvaessa eri lämmöneristevaihtoehdot mietityttävät nykyään monia remontoijia ja uudisrakentajia. Valikoiman  suuruus ja erilaiset ominaisuudet sekä hinnat laittavat monet miettimään, että mikä nyt lopulta on järkevä vaihtoehto juuri omaan projektiin.

Tavallisimmat lämmöneristysvaihtoehdot ovat mineraali- ja kivivilla, polystyreenieristeet ja polyuretaanieristeet joita voidaan käyttää niin seinissä, alapohjissa kuin yläpohjissakin eristeinä. Lisäksi on lukuinen joukko yksittäisiin rakennuksen osiin tarkoitettuja eristeitä kuten alapohjissa/anturoissa käytettävät styroxeristeet ja yläpohjissa käytettävä puhallusvilla.

Vertailtaessa eri lämmöneristeitä mielekkäimmät vertailukohdat on ulkoseinät ja ullakollisissa taloissa yläpohjan eristys sillä näissä eri lämmöneristeillä saadaan eniten eroja aikaiseksi. Tämä johtuu pääosin siitä että sen lisäksi että lämmöneristeillä on erilaiset erityskyvyt niin niitä myös vaaditaan erilaisia paksuuksia saman lämmöneristevaatimuksen täyttämiseen, jolloin lämmöneristyskyvyn ja hinnan lisäksi tulee myös muita vaikutuksia tarkasteltavaksi.

Seinien eristys

Kun korjataan vanhaa taloa ja mietitään seinien lämmöneristystä niin olennainen asia on se, että mitä eristeitä talossa on ennestään ja mikä on niiden eristepaksuus. Pääosin korjausikäisissä pientaloissa on joko purueristeet tai jokin villaeristys.

Kun mietitään lisäeristämistä tai eristeiden vaihtoa niin etenkin purueristeisissä taloissa se on usein ajankohtainen asia, koska vanhat eristeet ovat usein jo painuneet niin että seinissä on eristämättömiäkin kohtia esimerkiksi seinien yläosassa tai ikkunoiden alaosissa. Tällöin jo pelkällä seinien eristeiden vaihdollakin saadaan usein merkittävä parannus tilanteeseen.

Villaeristeisissä taloissa on kyse usein siitä että joko villat ovat huonossa kunnossa kastuneet/homehtuneet tai eristepaksuudet ovat liian pieniä jonka takia lähdetään hakemaan parempaa eristystä usein jonkin muun remontin yhteydessä.

Höyrynsulku

Juuri kun kaikki oli helppoa eli vaihdetaan vain lämmöneristeet parempiin tai paksumpiin niin kohdataankin ensimmäinen ongelma eli höyrynsulku ja etenkin sen puuttuminen. Lämmöneristystähän voidaan parantaa niin ulkokautta kuin sisäkauttakin, mutta höyrynsulun paikka on sisäseinäpinnan takana ennen eristeitä. Tällöin mikäli lämmöneristystä lähdetään parantamaan ulkokautta kohdataan ongelma että joko höyrynsulkua ei ole tai ei voida varmistua sen riittävästä tiiveydestä. Tällöin etenkin jos lähdetään kasvattamaan eristepaksuutta tekemällä runkotolppiin lisäkoolauksia niin saatetaan synnyttää nopeasti tilanne missä kasvanut eristepaksuus aiheuttaa tulevaisuudessa kosteus- ja homeongelmia seiniin.

Ongelma voidaan kuitenkin kiertää joko tekemällä lisäeristys sisäkautta jolloin koko höyrynsulkumuovi voidaan vetää uudelleen ja varmistua ettei siihen jää rakoja. Tällöinkin haasteena on että eristepaksuuksien kasvattaminen sisäpuolella on ongelmallista, koska tällöin lisäkoolaukset pitäisi tehdä sisätiloihin mikä aiheuttaa että vähintään kaikki ulkoseinillä olevat pistorasiat pitäisi siirtää uuden sisäseinäpinnan mukaisille paikoilleen. Luultavasti ongelmia tulee lisäksi lattian ja alakattojen liitoskohtien kanssa, mikäli seinät kasvavat sisällepäin.

Höyrynsulkuongelmiinkin on kuitenkin ratkaisu eli käyttää höyrynsulun itsessään sisältäviä lämmöneristeitä kuten polyuretaanilevyjä (esim. SPU-levyt) jotka tiivistetään uretaanivaahdolla höyryn pitäviksi. Jolloin ei ole ongelmaa siitä onko vanhaa höyrynsulkumuovia olemassa vai ei. Polyuretaanilevyillä on lisäksi etuna että niiden lämmöneristyskyky on parempi kuin esimerkiksi villalla jolloin vain vaihtamalla villasta polyuretaaniinkin saavutetaan lämmöneristyksen parantuminen ilman että rakennepaksuuksia edes kasvatetaan, mikä itsessään aiheuttaa usein ongelmia. Kuitenkin ettei lisäeristys asia olisi liian helposti ratkaistu niin polyuretaanillakin on pari ongelma kohtaa, ensimmäinen näistä on hinta eli se on huomattaavsti kalliimpi kuin villa. Toinen ongelma joka liittyy yleisesti lisälämmöneristeisiin ja höyrynsulkuihin on ilmanvaihto tai lähinnä sen puutteellisuus vanhoissa taloissa. Tästä alempana lisää.

Ilmanvaihto lisälämmöneristyksessä

Vanhoja taloja lisälämmöneristettäessä ongelmana on usein ilmanvaihto joka on kohtuullisen puutteellinen, mutta sen puutteellisuus ei ole ongelma niin kauan kun seinien läpi vuotaa ilmaa. Kuitenkin kun lisälämmöneristetään ja tehdään asianmukaiset höyrynsulut niin tämä ilmavirtaus loppuu. Tällöin ilman riittävä vaihtuvuus talossa tulee olennaiseksi, koska muutoin ilmanlaatu heikkenee ja kosteutta alkaa kertyä sisätiloihin mikäli ilma ei vaihdu. Tämä aiheuttaa luonnollisesti vähintään asumismukavuuden heikkenemistä ja pahimmillaan lisääntynyt kosteus voi aiheuttaa myös homeongelmia. Tämän takia lisälämmöneristys kulkeekin lähes käsi kädessä ilmanvaihdon kanssa, jonka riittävyydestä tulee huolehtia mikäli talosta tehdään höyrynsulkumuovein tai polyuretaanieristein tiiviis.

Lämmöneristys kokonaisuutena

Lämmöneristykseen ja etenkin sen parantamiseen liittyy siis vähintään neljä asiaa:

1) lämmöneristysmateriaali

2) lisälämmöneristyksen toteutustapa

3) höyrynsulun toteutus

4) ilmanvaihto

Tämä tekeekin alunperin yksinkertaisesta ajatuksesta ”lisää villaa seinään ja säästän rahaa” huomattavasti monimutkaisemman mikäli toteutus tahdotaan tehdä niin että siitä ei koidu ongelmia myöskään tulevaisuudessa. Toivottavasti tämä kirjoitus herätti sinussa ajatuksia kun alat miettiä sitä miten säästät energiaa vanhassa talossasi ja missä yhteydessä lämmöneristystä kannattaa parantaa.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.