Neliöt hyötykäyttöön

Kaupungeissa olevissa asunnoissa on tyypillisesti aina hieman ahdasta ja pulaa niin asuintilasta kuin säilytystilastakin. Erityisesti tämä koskee alueita missä asuinneliöt ovat arvokkaimpia ja näin ollen jokainen ylimääräinenkin asuinneliö maksaa tuhansia euroja.

Kun lisäneliöt tähän omaan betonilinnaan maksavat tuhansia euroja niin usein on järkevää miksei jopa taloudellistakin ottaa näistä neliöistä kaikki hyöty irti.

Helpoiten tämä onnistuu kun alkaa miettiä Ikeamaisesti tilaa neliöiden sijaan kuutiona, jolloin lattiapinta-alan lisäksi miettii myös korkeussuunnassa olevaa tilaa. Sillä usein kodeissa on paljon tavaroita tai toimintoja mitä voisi siirtää pois käytetyimmästä tilasta eli lattiatasosta kohti ylempiä korkeuksia.

Miten saada tilavuus käyttöön?

Makuuparvi

Klassisin esimerkki tilavuuden hyödyntämisestä on monissa pienissä asunnoissa tyypilliset makuuparvet millä siirretään sänky ylös ja saadaan alle vielä seisomakorkuista tilaa mikäli huonekorkeus on riittävä. Tyypillisesti makuuparvi tarvitsee pelkästään luvan talonyhtiöltä, koska siinä ei sinänsä puututa mihinkään kantaviin rakenteisiin, eikä makuuparvesta myöskään tule omaa huonetilaa sen mataluuden takia. Olen myös jo aiemmin kirjoittanut makuuparvista ja etenkin niiden taloudellisuudesta blogi kirjoitukseeni. (HUOM kyseinen blogikirjoitukseni tämän blogin vanhassa osoitteessa yrityksemme internetsivuilla)

Varastoparvi/komero

Jos sängyn nostaminen ei tunnu houkuttelevalta ajatukselta niin katon rajaan voi tehdä myös varastoparven/komeron johon voidaan asentaa joko tavalliset ovet  liukuovet riippuen uuden varastotilan mallista ja huonetilasta mihin se sijoitetaan. Tällöin korkeuksiin saadaan sijoitettua kaikkia vähemmän käytettyjä tavaroita.

Erilaisia yläosan varastoja on aiemmin suosittu etenkin keskusta-asunoissa huomattavastikkin esimerkiksi tekemällä erilaisien käytävätilojen yläpuolelle komeroita. Näitä on myös purettu huomattavan paljon koska ne luonnollisesti vievät tiloista avaruuden tuntua kun katto on näillä kohdin matalammalla, mutta tilan tarvitsijalle ne voivat silti olla kullan arvoisia säilytystiloja jos haluaa säästää lattiapinta-alaa, joka muutoin kuluisi kaapistoihin.

Asuinparvi

Asuinparven rakentaminen on mahdollista lähinnä pientaloissa missä on kaksikerroksisia huonetiloja eli kattokorkeus on yli 5-6 metriä huoneessa. Tällöin on mahdollista rakentaa erillinen välipohja uutta kerrosta/parvea varten mihin voidaan sijoittaa aivan normaalia huonetilaa tai tehdä siitä parvimainen jättämällä seinät vain esimerkiksi puolikorkeiksi jolloin ylhäältä näkee alas. Asuinparvet tarvitsevat luonnollissti rakennusluvan, koska niissä tehdään lisää asuintilaa ja ne lasketaan myös normaalien asuinpinta-alan määritelmien mukaisesti mukaan talosi asuinneliöihin.

Asuinparven rakentaminen voi olla mielekäs vaihtoehto lisätilan tarpeeseen sillä siinä neliöhinta jää tyypillisesti alemmaksi kuin esimerkiksi talon korotuksessa tai sivullepäin laajentamisessa, jolloin asuintilaa saadaan lisää kohtuullisen edullisesti, haittapuolena on tietysti että tilojen avaruus kärsii kun korkeat huonetilat muuttuvat normaali korkuisiksi huoneiksi.

Yläkaapistot

Kaapistojen sijoittaminen katon rajaa on ehkä yksinkertaisin tapa saada lisää säilytystilaa kuluttamatta silti lattiapinta-alaa sillä tällöin riittää minkä tahansa vakiokaapin ostaminen joka on korkeudeltaan riittävän matala ja rakenteeltaan sellainen että se soveltuu seinään/kattoon kiinnitettäväksi. Tällaisetkin kaapistot toimivat hyvin etenkin pienemmän vähemmän käytetyn tavaran säilyttämiseen.

Seinäkiinnitykset

Säilytystilojen lisäksi seinille voidaan nostaa myös ihan suoraan osa tavaroista, yksinkertaisin esimerkki on varmasti television kiinnittäminen seinään jolloin voidaan parhaimmillaan päästä eroon televisiotasosta ja ”vapauttaa” näin neliön verran lattiapinta-alaa, mikä saattaa etenkin pienessä asunnossa jo vaikuttaa tilan tuntuun merkittävästikkin.

Lopuksi

Tämä oli vähän vähemmän remontoinnin teknistä/taloudellisesti puolta käsittelevä kirjoitus, mutta tuntui tarpeelliselta sillä usein ainakin omilla asiakkaillamme on yksi syy remontointiin tilojen käytön tehostaminen ja etenkin isompien huoneistoremonttien yhteydessä otetaan usein huomioon myös säilytystilatarpeiden täyttäminen erilaisin ratkaisuin.

Motivaatiota kirjoitukseen tuli myös MTV3:n Kotiosiossa  (1.10.2012)ilmestyneestä ”Asutko ahtaasti? Näin räjäytät neliöt uusiksi!”-artikkelista. Mikä on myös tutustumisen arvoinen jos miettii oman kotinsa tiloja ja tilan tuntua.

Meihin saat yhteyden suunnittelukäyntilomakkeella, tarjouspyyntölomakkeella tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510.