Remonttisuunnitelma

Remonttisuunnitelman tekeminen ja hyväksyttäminen talonyhtiöllä tuli pakolliseksi 31.7.2010 alkaen uudessa asunto-osakeyhtiölaissa.  Remonttisuunnitelma on tehtävä kaikista remonteista, jotka vaikuttavat talon rakenteisiin.

Esimerkiksi jopa laminaatin- tai parketin asennustakin pidetään talon rakenteisiin vaikuttavana remonttina, koska alakerran naapurin askeläänien kuulemiseen. Maalaus- ja tapetointityöt ovat uuden lain myötä ainoat remontit joita varten ei tarvitse tehdä remonttisuunnitelmaa.

Mitä remonttisuunnitelma sisältää?

Remonttisuunnitelman tulee sisältää selvitys käytettävistä materiaaleista ja työtavoista sekä selvittää mitenkä remontti vaikuttaa talon rakenteisiin ja muihin asukkaisiin. Esimerkiksi juuri parkettia- ja laminaattilattiaa asennettaessa on selvitettävä minkälainen ääneneristys asennetaan laminaatin/parketin alle estämään askeläänien kantautumista alakerran naapureiden huoneistoon.

Kuka remonttisuunnitelman toteutusta valvoo?

Talonyhtiöllä on oikeus valvoa remontin toteutusta, käytännössä tämä tarkoittaa isännöitsijää tai isännöitsijän palkkaamaa rakennusalan ammattilaista. Julkisuudessa on paljon käyty keskustelua kuka saa valvoa kotitalouksien remonttien suoritusta ja mikä on kohtuullinen korvaus remontin valvonnasta.

Ensisijaisesti tarjoamme isännöitsijälle aina vaihtoehtoa, että oma rakennusalan korkea koulutettu  työnjohtomme valvoo ja dokumentoi remontin kulun valokuvin ja raportein. Tämä on selkeästi edullisin vaihtoehto myös asiakkaan kannalta, koska teemme tämän maksutta. Mikäli isännöitsijä tai talonyhtiön hallitus ei suostu tähän vaihtoehtoon pyrimme minimoimaan kuitenki isännöitsijän tai hänen palkkaamansa remonttivalvojan kustannukset sinulle hoitamalla mahdollisimman suuren osan valvonnasta itse.

Remonttivalvontaan ei kuitenkaan vielä ole muodostunut selkeitä pelisääntöjä ja ennakkotapauksia mitenkä remonttivalvonta tulee hoitaa, koska lain muutos on vasta muutamia kuukausia vanha. Tämän takia emme voi varmaksi sanoa mitenkä paljon sinun isännöitsijäsi mahdollisesti veloittaa valvonnasta jos hän välttämättä vaatii että hänen on se valvottava.