Asunnon myyjän ja ostajan vastuut homevauriossa

sein homevauriokorjaukset alkavat sillä, että asunnon ostanut havaitsee jonkin aikaa asuttuaan, että hänen kotonaan ei ole kaikki kunnossa. Joko perhe oirehtii tai hän löytää muutoin epäilyttäviä jälkiä asunnosta.

Asunnon myyjä on vastuussa asunnoissa 2 vuotta ja kiinteistöissä 5 vuotta asunnossa mahdollisesti piilevistä vaurioista.

Asunnon ostaneen tulee mahdollisissa homevauriotapauksissa kutsua paikalle riippumaton kuntotutkija tarkastamaan homevaurioita, joka selvittää ovatko löytyneet homevauriot myyjän korvauksen piiriin kuuluvia virheitä.

Myyjän velvollisuudet

Lain, mukaan ostajan täytyisi kertoa tietämistään virheistä asunnossa ennen myyntiä. Hän on myös vastuussa virheistä joista hänen olisi pitänyt olla tietoinen myydessään asuntoa.

Myyjän tulisi siis ennen kaupantekoa kertoa kaikista virheistä ja korjaustarpeista. Nämä eivät tietenkään usein ole asunnon myyntiä edistäviä asioita mikä tekee houkuttelevaksi pimittää mahdollisia vikoja ja korjaustarpeita.

Ostajan velvollisuudet

Ostajalla taas on vastakkainen velvollisuus tutkia asunto riittävän huolellisesti ennen ostoa, jotta hän on selvillä mahdollisista vioista ja korjaustarpeista. Ostaja ei voi vaatia sellaisista vioista korvausta, jotka hänen olisi pitänyt havaita jo kauppoja tehdessään tai joista hänelle on ilmoitettu kauppaa tehdessä.

Kuntotutkimuksen vaikutus vastuisiin

Nykyään, etenkin kiinteistökaupoissa tehdään eri asteisia kuntotutkimuksia, joilla on tarkoitus saada tarkemmin kartoitettua myytävän kiinteistön kunto. Kuntotutkimuksessa ilmenevät viat kirjataan aina kauppakirjoihin joilloin ostaja on tietoinen näistä vioista eikä näiden virheiden osalta ole mahdollista vaatia myyjältä korvausta.

Ongelmana on kuitenin että kuntotutkimukset eivät ole täydellisiä ja esimerkiksi homevaurio jää usein huomaamatta, koska sekä ostaja että myyjä usein ovat haluttomia rakenteita rikkovan kuntotutkimuksen tekoon, jolla selviäisi syvemmältä rakenteista rakenteiden kunto.

Tämän takia esiintyy edelleen paljon eri asteisia piileviä virheitä, joista homevauriot yksiä pahimpia.

Kuntotutkijalla itsellään ei juurikaan ole vastuuta tekemänsä tutkimuksen laadusta ellei hän ole suoranaisesti toiminut väärin tutkimusta tehdessään tai vääristellyt tuloksia. Hän on vain ns. konsultti, ilman varsinaista vastuuta.

Piilevät virheet

Piilevät virheet ovat ongelmallisin asunnon virheluokka, näitä ovat usein juuri homevauriot, joita ei näe usein päällepäin jos talo on riittävän homeessa niin home on kuitenkin haistettavissa esimerkiksi kellaritiloissa tai muissa huonetiloissa.

Mikäli piilevä virhe on merkittävä ja katsotaan, että sillä olisi ollut vaikutusta kauppojen syntyyn mikäli siitä oltaisiin oltu tietoisia kaupanteko hetkellä on myyjä korvausvelvollinen. Merkittäväksi katsotaan usein virhe, jonka korjauskustannukset ovat yli 5% kauppahinnasta.

Tällöin korvausmuodot ovat joko korjauskustannusten maksaminen tai hinnan alennus riippuen siitä kumpi on järkevämpi, homevaurioissa tietysti korjaus on välttämätöntä asukkaiden terveyden kannalta.

Piilevien virheiden korvaus on usein riitaisa prosessi missä osapuolilla on usein hyvinkin vastakkaiset näkemykset korvausvelvollisuudesta, korvausten suuruudesta ja virheen olemassa olosta.

Meiltä saat homevauriokorvauksiin tarjouksen, jonka avulla voit neuvotella korvausten suuruudesta myyjän kanssa, sekä mahdollisesti aloittaa korjaustoimet jo ennen mahdollisesti pitkääkin oikeudenkäynti/riitaprosessia asunnon myyjän kanssa.

Rakennusvirheet

Usein homevaurion aiheuttaja on rakennusvirhe, talon rakentaneella rakennusliikkellä on 10 vuoden vastuu vakavista rakennevirheistä samoiten kuin peruskorjauksissa, mikäli voidaan osoittaa että rakenne on tehty vastoin rakennushetkellä voimassa ollutta hyvää rakennustapaa.

Myyjä on kuitenkin myös näissä  tapauksissa ensisijaisesti vastuussa ja rakennusliike on myyjän suuntaan vastuussa, joten oikea reklamointikohde on näissäkin tapauksissa asunnon myyjä.

Rakenteiden iän vaikutus korvauksiin

Rakennuksen ikääntyminen lisää aina mahdollisten riskien määrää ja esimerkiksi yli 20 vuotta vanha kylpyhuone on monesti jo riski rakenne. Tällöin jos siitä löytyy homevaurio niin korvauksen määrä ei ole kovinkaan suuri, koska 20-vuotiaan kylpyhuoneen arvo ei ole kovinkaan suuri verrattuna uuteen kylpyhuoneeseen, jolloin mahdollinen korvaussummakin on pienehkö.

Lisäksi vanhoista rakenteista voi jo muutoinkin olettaa löytävänsä jotain ongelmia kuten juuri homevaurioita, jolloin koko korvauksen saaminen ei ole läheskään niin yksiselitteistä kuin rakennusosien suhteen, jotka on remontoitu viime vuosina.

Lisää tietoa homevauriokorjauksista

Homevaurioista yleisesti Tyypillisimmät homevaurion kohteet
Homevaurioiden tutkiminen Yläpohjan homevauriot
Asunnon myyjän ja ostajan vastuut homevaurioissa Välipohjan homevauriot
Vakuutus- ja muut korvaukset homevaurioissa Alapohjan homevauriot
Homehtuneiden rakenteiden puhdistus Ulkoseinien homevauriot
Kylpyhuoneen ja saunan homevauriot

Homevauriokorjaus kotiisi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.