Homehtuneiden rakenteiden puhdistus

Homevaurioita korjatessa perusperiaatteena on, että homehtuneet rakennusosat joko vaihdetaan tai puhdistetaan. Vaihto tulee kyseeseen yleensä helposti uusittavissa pinnoissa eli ei-kantavissa rakenteissa. Puhdistusta taas tehdään esimerkiksi kantavien betonirakenteiden, ilmanvaihtokanaviston ja ei suoraan homeelle altistuneiden rakenteiden osalta.

Homeen puhdistusmenetelmät

Rakenteiden uusiminen, hionta ja kotelointi

Homevauriota korjatessa kaikista tärkein asia on poistaa homevaurioituneet rakennusosat mahdollisuuksien mukaan. Kaikkia rakennusosia ei ole aina uusia kokonaan vaan esimerkiksi betoniseinien osalta riittää usein hionta ja riittävä puhdistus, jotta homeitiöt saadaan poistettua. Mikäli jokin rakenne on erityisen vaikea puhdistaa voidaan se myös eristää muusta rakennuksesta koteloimalla se ilmatiiviisti.

Tärkein asia homevauriokorjauksissa on kuitenkin löytää homevaurion aiheuttaja ja korjata se, jotta homevaurio ei uusiudu. Sillä homevaurion korjaus on hyödytöntä mikäli korjauksessa toistetaan alkuperäiset homevaurion aiheuttaneet rakennusvirheet. Tällöin on vain ajan kysymys, milloin homevaurio uusiutuu. Homevauriokorjauksia suunnitellessa on tunnettava rakennusfysiikkaa riittävän hyvin, jotta rakenteet tulee korjattua toimiviksi.

Desifiointi

Pintahomeen poistoon käytetään usein erilaisia desifiointiaineita, useat niistä soveltuvat erityisesti homeen poistoon puupinnoilta ja muilta maalatuilta tai maalaamattomilta pinnoilta.

Perusperiaatteena on kuitenkin, että desifiointiaineet soveltuvat vain pinnan puhdistukseen, mikäli home on mennyt syvemmälle rakenteeseen on käytettävä rakenteen vaihtamista tai pinnoitusta.

Desifiointiainetta valitessa on huomioitava myös, että puhdistusaine ei ole vain kasvunestäjä vaan nimenomaan desifiointiaine, joka vähentää tehokkaasti sieni- ja bakteerikasvustoja pinnoilta.

Desifiointiaineilla ei kuitenkaan koskaan saavuteta täydellistä nollatasoa mikrobien osalta, mutta riittävän hyvä lopputulos terveellisen asumisen kannalta. Mikäli halutaan täydellisesti poistaa home, on homehtuneiden rakenteiden uusiminen oikea tapa.

Desifiointiaineet ovat usein käyttäjälleen, jossain määrin vahingollisia ja niiden käyttöohjeisiin on syytä tutustua huolellisesti tai mieluiten pyytää ammattilainen suorittamaan homehtuneiden rakenteiden puhdistus.

Otsonointi

Otsonointi on tehokas tapa tuhota home ja poistaa hajuhaitat. Otsonointi soveltuu homevaurioituneen tilan yleispuhdistukseen. Sillä viimeistellään usein homeen poistamienn sen jälkeen kun varsinaiset homeen aiheuttajat on poistettu ja homevaurioituneet rakenteet purettu.

Vasta, kun kaikki homeitiöt on poistettu kannattaa alkaa rakentaa puhdasta rakennetta tilalle, koska muutoin on vaara, että puhdistamattomat rakenteet saastuttavat uudet puhtaat rakenteet.

Otsonoinnilla voidaan tuhota mm. actinomyces, aspergillus, candida, histoplasma ja kryptococcus homeitiöt. Se soveltuu parhaiten hajuhaittojen ja pintamateriaalien puhdistukseen.

Lisää tietoa homevauriokorjauksista

Homevaurioista yleisesti Tyypillisimmät homevaurion kohteet
Homevaurioiden tutkiminen Yläpohjan homevauriot
Asunnon myyjän ja ostajan vastuut homevaurioissa Välipohjan homevauriot
Vakuutus- ja muut korvaukset homevaurioissa Alapohjan homevauriot
Homehtuneiden rakenteiden puhdistus Ulkoseinien homevauriot
Kylpyhuoneen ja saunan homevauriot

Homevauriokorjaus kotiisi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.