Maanvastaisten seinien homevauriot

Seinistä yleisimmin homeessa ovat maata vasten olevat seinät eli käytännössä kellarien seinät. Maanvastaisten seinien homehtumiselle on monta hyvää syytä ja niistä olennaisimpana luonnollisesti että seinä on maata vasten, mikä aiheuttaa muihin seiniin nähden kaksi suurta eroa.

Suurin ero on, että maa on luonnostaan kosteaa joten kosteus pyrkii myös kaikin keinoin sisään rakennukseen, jolloin vesieristyksen on oltava kunnossa tämän estämiseksi. Toisekseen seinä ei myöskään luontaisesti kuivu toisin kuin muut seinät, joten kun kosteus pääsee kerran seinään niin se myös pysyy siellä. Näiden seikkojen takia seinistä yleisimmin homeessa onkin juuri maanvastaiset seinät.

Homevaurion synty maanvastaisissa seinissä

Ulkoa tuleva kosteus
Maa on siis luontaisesti kostea ja kosteus pyrkiikin kaikin keinoin kuiviin sisätiloihin. Toimivassa kellarissa kosteuden siirtymistä on estämässä vesieristys, joka tulisi olla kaikilla maanvastaisilla seinillä estämässä kosteuden pääsyä rakenteisiin.

Usein kellareiden rakenne on sellainen, että betoniseinän jälkeen sisäpuolella on vielä erillinen koolaus, missä on lämmöneristykset ja esimerkiksi kipsilevypinta. Tällöin ilman vesieristystä tähän sisäseinärakenteeseen muodostuu täydelliset olosuhteet homevauriolle, kun ulkoa tuleva kosteus pääsee sinne muhimaan.

Sisältä tuleva kosteus
Huoneilmasta voi myöskin tulla kosteutta seinärakenteisiin, ongelmaksi tämä muodostuu maanvastaisissa seinissä silloin kun tehdään lähes klassinen virhe maanvastaisten seinien lämmöneristyksen suhteen eli asennetaan lämmöneristeet sisäpuolelle. Tällöin ulkoseinä jää niin viileäksi, että sisältä seinärakenteisiin menevä lämmin kostea ilma tiivistyy ulkoseinässä ja palaa tiivistyneenä kosteutena muhimaan lämmöneristeisiin. Tämä aiheuttaa erittäin todennäköisesti homevaurion, koska kosteus saa tällöin rauhassa muhia lämpimässä lämmöneristeessä.

Maanvastaisten seinien korjaus

Maanvastaisten seinien korjauksessa ongelman aiheuttajan poistaminen on huomattavasti työlämpää kuin itse homevaurion korjaus. Sillä usein homevaurion on aiheuttanut siis joko ulkoa tuleva kosteus tai väärin asennettu lämmöneristys. Käytännössä siis hyvin usein joudutaan koko maanvastainen seinä kaivamaan auki, jotta ulkopuoli saadaan asianmukaiseen kuntoon.

Kun rakenne on uusittu ulkoa sisällepäin oikeaksi eli vesieristys, lämmöneristys, ulkoseinä, niin tämän jälkeen itse homevaurion korjaus on suhteellisen yksinkertaista eli puretaan kaikki homehtuneet pintamateriaalit puhdistetaan ulkoseinäpinta ja rakennetaan sisäpinta uudelleen.

Tarkemmin maanvastaisten seinien ja kellarien remontoinnista toimivaksi löydät tietoa kellariremonttiosiosta.

Voimakas kosteusrasitus maanvastaisella seinällä voi tarkoittaa myös puuttuvia tai toimimattomia salaojajärjestelmiä, sillä salaojien tulisi pitää maa-aines kohtuullisen kuivana rakennuksen ympärillä. Lisää tietoa salaojista ja niiden vaikutuksesta maanvastaisiin seiniin löydät salaojaremonttiosiosta.

 

Lisää tietoa homevauriokorjauksista

Homevaurioista yleisesti Tyypillisimmät homevaurion kohteet
Homevaurioiden tutkiminen Yläpohjan homevauriot
Asunnon myyjän ja ostajan vastuut homevaurioissa Välipohjan homevauriot
Vakuutus- ja muut korvaukset homevaurioissa Alapohjan homevauriot
Homehtuneiden rakenteiden puhdistus Ulkoseinien homevauriot
Kylpyhuoneen ja saunan homevauriot

Homevauriokorjaus kotiisi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.