Välipohjan homevaurio

Välipohjassa olevat homevauriot johtuvat lähinnä vesivahingoista, joita ei ole huomatta ajoissa. Tyypillisimpiä vahinkotyyppejä on yläkerrassa olevan kylpyhuoneen, wc:n tai keittiön vuotava viemäri- tai vesiputki.

Välipohjan homevaurioiden syntyy vaikuttaa hyvin paljon se mitä materiaalia välipohja on, sillä betonisissa välipohjissa ei välttämättä edes synny mitään hometta kosteudesta huolimatta kun taas puisissa välipohjissa kosteus ja home on todellisia ongelmia jo pelkästään rakenteen kantavuudelle puhumattakaan asukkaiden terveydestä.

Välipohjan homevaurioiden synty

Välipohjan homevauriot syntyvät siis pääosin vesivahingoista, joita ei huomata ajoissa, jolloin kosteus kerkiää muhimaan rakenteissa pitkään. Yleensä tällaiset vesivahingot ovat pieniä vuotoja kuten vuotava tiiviste kylpyhuoneen viemärikaivossa tai keittiön vuotava vesi- tai viemäriputki. Suuremmat vuodot huomataan usein nopeasti, koska tällöin myös alakertaan tulee näkyville vettä, kun taas pienet vuodot voivat helposti jäädä välipohjarakenteisiin.

Välipohjan homevaurioiden korjaus

Puiset välipohjat

Puisten välipohjat koostuvat kantavista puupalkeista, joiden väleissä on eristeenä usein villaa, sahanpurua yms. ääntä eristävää ainetta. Kantavien palkkien päälle taas on asennettu lastulevy/laudoitus, kipsilevy, askeläänieriste yms. materiaaleja tukemaan lopullista lattiapintaa eli parkettia/laminaattia.

Homevauriota korjatessa vesi on yleensä tunkeutunut joko äänieristeeseen tai sitten valunut alakertaan asti, homeessa on useimmiten niin eristeet, kantavien palkkien pinnat kuin lattian tukirakenteetki. Näistä villat vaihdetaan aina uusiin, kantavien palkkien osalta taas pyritään saada ne kuntoon puhdistamalla, mikäli home on vaurioittanut niitä syvemmältä pyritään niistä uusimaan vaurioituneet kohdat ja palkin vaihto on vasta viimeinen vaihtoehto, koska se on erittäin työläs ja hankala operaatio. Tukirakenteiden osalta toimintatapa riippuu niiden vaurioasteesta, jos ne ovat vain altistuneet homeelle niin puhdistuskin voi riittää, mutta jos ne ovat kärsineet vedestä niin usein on järkevintä vaihtaa ne uusiin.

Betoniset välipohjat

Betonisten välipohjien osalta homevauriot ovat harvinaisempia ja riippuvat paljon välipohjan rakenteesta. Uudemmat ontelorakenteiset välipohjat eivät juurikaan homehdu, näitä on lähes kaikki 1970-luvun ja sitä nuorempien kerrostalojen välipohjat. Homehtumiselle herkempiä taas ovat vanhempien talojen välipohjat missä saattaa olla sisällä kaikkea sinne kuulumatonta kuten rakennusjätteitä, jotka homehtuvat kun kosteus pääsee välipohjaan.

Betonisia välipohjia korjatessa olennaista on selvittää miten pitkälle vesi on välipohjassa kulkeutunut, sillä etenkin jos kyseessä on välipohja missä on sekalaista rakennusjätettä on vesi saattanut kulkeutua pitkiäkin matkoja ja näin voinut altistaa suurenkin osan välipohjasta homevaurioille.

Kun homevaurion laajuus on saatu selville korjaus on suhteellisen yksinkertaista, koska betoni ei itsessään homehdu niin riittää kun poistetaan homehtuneet muut rakennusmateriaalit ja puhdistetaan betonin pinta.

Lisää tietoa homevauriokorjauksista

Homevaurioista yleisesti Tyypillisimmät homevaurion kohteet
Homevaurioiden tutkiminen Yläpohjan homevauriot
Asunnon myyjän ja ostajan vastuut homevaurioissa Välipohjan homevauriot
Vakuutus- ja muut korvaukset homevaurioissa Alapohjan homevauriot
Homehtuneiden rakenteiden puhdistus Ulkoseinien homevauriot
Kylpyhuoneen ja saunan homevauriot

Homevauriokorjaus kotiisi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.