Kylpyhuoneen vesivahingot

Kylpyhuone on yksi yleisimmistä paikoista, missä sattuu vesivahinkoja asuinhuoneistoissa. Kylpyhuoneiden vesivahingot ovat usein myös suhteellisen vakavia, koska ne tapahtuvat yleensä pitkän ajan kuluessa, jolloin vesi pääsee vaikuttamaan pitkään rakenteisiin aiheuttaen mahdollisesti myös homekasvustoa.

Kylpyhuoneiden vesivahinkojen aiheuttajat

Vesieristeiden puuttuminen tai puutteellisuus aiheuttaa monia vesivahinkoja. Erityisesti ongelmallista näissä on se, että nämä havaitaan yleensä vasta siinä vaiheessa kun esimerkiksi laatat alkavat irtoilla tai saumoissa näkyy kosteuden aiheuttamaa tummumista/hometta.

Lattiakaivon vuotaminen välipohjaan tai alapohjaan on toinen tyypillinen vesivahinko, sen aiheuttaa huonosti asennettu lattiakaivo, jonka tiivisteiden välistä vesi pääsee vaurioittamaan alla olevia rakenteita. Jos vahinko tapahtuu yläkerran kylpyhuoneelle niin vahingon huomaa usein alakerrassa tummuvana tai kupruilevana kattona ja seininä. Alakerran kylpyhuoneissa vahinko pääsee usein leviämään laajemmalle ja se voi ilmentyä niin kylpyhuoneen laattojen irtoamisena, parkettien/laminaattien/muovimaton tummumisena, irtoiluna tai rakeiluna lähellä kylpyhuonetta kuin lähellä olevien väliseinien alaosien maalin irtoamisena tai seinän turpoamisenakin.

Vuotavat vesiputket aiheuttavat myös jonkin verran vesivahinkoja, näistä lähinnä pinnan alla kulkevat putket muodostavat ongelman, koska ne valuttavat vuotaessaan kaiken veden vesieristeen taakse, mihin se jää muhimaan. Erityisiä vuotopaikkoja on suihkun ja pesukoneen hanojen liitokset, mitkä voivat alkaa vuotaa rakenteisiin.

Kylpyhuoneen vesivahingon korjaus

Kylpyhuoneissa korjaustoimenpiteet alkavat aina koko kylpyhuoneen purkutöillä, jossa puretaan niin lattia- kuin seinälaatatkin sekä alakatto. Tämän jälkeen tehdään tarvittavat puhdistukset ja kuivaukset, jonka jälkeen voidaan kylpyhuone rakentaa takaisin.

Aikaa kylpyhuoneen purku ja korjaustyöt vievät yleensä 2 viikkoa ja kuivaustyöt kosteudesta riippuen 2-6 viikkoon.

Asuminen on mahdollista korjaustöiden aikana asunnossa, mutta korjattava kylpyhuone ei luonnollisesti ole käytettävissä korjauksen aikana, lisäksi kuivauskoneista syntyy meluhaittoja jonkin verran.