Vesivahinkojen havaitseminen

Vesivahinkojen nopea havaitseminen on ensiarvoisen tärkeää vahinkojen minimoimiseksi.

Tyypillisimmin vesivahingon havaitsee joko suoraan esille vuotaneista vesistä tai esimerkiksi seinän värin muuttumisesta tai seinän pehmentymisestä. Seinien kupruilu ja maalin irtoilu on yksi hyvä keino huomata että jokin on nyt vialla.

Lattioiden osalta parketit usein rakoilevat ja tummuvat. Muovimatto taas irtoaa alustastaan. Pitkään jatkunut vesi- tai homevaurio voi myös haurastuttaa lattiaa kannattelevia rakenteita jolloin vauriokohdan havaitsee myös siitä että lattia ei ole yhtä kovaa kuin muualla ja joustaa jalan alla.

Katoissa maalit alkavat usein lohkeilla katosta hitaasti etenevissä vesivahingoissa ja suuremmissa vesivahingoissa taas vettä valuu suoraan sisään.

Kylpyhuoneissa on yleistä että havaitaan laattojen olevan irti, jolloin kyseessä on usein vesi- tai homevaurio. Tällöin vesi on usein päässyt rakenteisiin joko vesieristyksen puuttumisen/puutteellisuuden takia tai sitten lattiaviemäri tai jokin vesiliitännöistä on vuotanut rakenteiden sisään vettä.

Miten vesivahinkojen havaitsemista on helpotettu?

Vuotovesikaukalot ovat helpoin yksittäinen tapa millä on helpotettu vesivahingon havaitsemista nykyään. Niitä sijoitetaan sekä astianpesukoneen alle, että pesukoneen alle jos pesukone sijaitsee muualla kuin lattiakaivollisessa tilassa kuten kylpyhuoneessa tai kodinhoitohuoneessa. Tarkoituksena näillä on johtaa mahdolliset vuotovedet koneen eteen sen sijaan että ne jäisivät koneen alle tai takana olevaan seinään, jolloin vettä voi vuotaa pitkäänkin ennen kuin vuoto havaitaan.

Pintaputket ovat toinen tapa millä etenkin kylpyhuoneissa on mahdollista huomata vuotavat putket mahdollisimman nopeasti. Tämän takia nykyään niin uudisrakentamisessa kuin saneeratessakin suositaan pintavesiputkia. Mikäli pintaputkia ei haluta niin myös nykyiset muoviset vesiputket ovat varustettu kaksoisrakenteella missä on suojaputki ja vasta sen sisällä varsinainen vesiputki, jolloin vuotovedet ohjautuvat myöskin johonkin näkyvämpään paikkaan kuin keskelle rakennetta.

Kastuneiden rakenteiden homehtuminen

Kastuneet rakenteet alkavat homehtua mikäli homehtumisen edellytykset täyttyvät eli lämpötila on sopiva, läsnä on orgaanista ainetta ja vettä. Sisällä tapahtuvissa vesivahingoissa täyttyy monesti ainakin kaksi kolmesta näistä edellytyksistä koska lämpötila on yleensä sopiva homeen kehittymiselle. Näin ollen myös korjaustoimenpiteet on syytä aloittaa nopeasti, jotta vältytään homeen muodostukselta.

Lue lisää homevaurioista tästä.

Kun huomaat vesivahingon?

Tässä on peruskaava miten vesivahinkotapauksissa tulisi edetä:

  1. Pysäytä vedentulo
  2. Ota yhteys vakuutusyhtiöön
  3. Pyydä tarvittaessa kosteuskartoittajat paikalle
  4. Valitse vesivahingolle korjausurakoitsija
  5. Kastuneet rakenteet puretaan ja/tai kuivataan sekä uudelleen mitataan kosteudet
  6. Uudelleen rakennus
  7. Tarkastetaan lopputulos

Olennaisin asia mitä itse voit tehdä on pysäyttää vedentulo, vesiputkien osalta olennaista on sulkea vesisulku, jolloin veden tulo loppuu ja vuotovesien osalta joko paikata vuotokohta alustavasti tai asettaa esimerkiski ämpäreitä mihin vuotovedet voivat tippua katolta. Tämän jälkeen on syytä ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja aloittaa korjausprosessi.

Lisää tietoa vesivahinkojen korjauksesta

Korvaukset ja töiden eteneminen Yleisimmät vesivahinkotyypit
Vakuutus- ja muut korvaukset vesivahingoissa Kylpyhuoneen vesivahingot
Vesivahinkojen havaitseminen Keittiön vesivahingot
Vesivahinkojen kuivaus ja puhdistus Katon vesivahingot
Vesivahingon jälkeiset rakennustyöt

Vesivahingon korjaustyöt käyntiin sinun luonasi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.