Keittiöremontin suunnittelu

Keittiöremontin suunnittelussa lähtökohtana on aina sinun toiveesi ja tarpeesi keittiöltä.
Toisille meistä keittiö on koko kodin toiminnan keskipiste halutaan tila missä viettää aikaa ja tehdä ruokaa yhdessä, jolloin tilan viihtyisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Toisilla taas keittiö on paikka missä nopeasti valmistetaan tai lämmitetään ruokaa, jolloin keittiöstä toivotaan vain mahdollsimman toiminnallista.

Mistä suunnittelu lähtee liikkeelle?

Keittiöremontin suunnitteluun on monia vaihtoehtoja, monilla on jo valmiiksi mielessä mitä he haluavat, kuten että he haluavat vaalea sävyisen modernin keittiön tai klassisen kodikkaan keittiön.

Usein paras tapa lähteä liikkeelle on tutustua eri keittiövalmistajien mallistoihin ja käydä tutustumassa heidän myymälöihinsä. Tällöin saa keittiöalan ammattilaisilta vinkkejä keittiön suunnitteluun ja pääsee kokeilemaan hieman miten eri keittiövalmistajien ratkaisut sopisivat itselle.

Miten keittiöstä saadaan hyvin toimiva?

Keittiöremontin toimivuuden suunnittelulle hyvä lähtökohta on vanhan keittiön kartoitus. Listaamalla toiveesi uudelta keittiöltä, vanhan keittiön puutteet ja hyvät puolet, perheesi nykyiset ja tulevat tarpeet kuten ketä keittiötä käyttää, esimerkiksi pienten lasten vanhemmat arvostavat usein turvallista keittiötä, missä on huomioitu, että pienet lapset eivät vahingossa satuta itseään, mutta samalla taas keittiön on pienille lapsillekkin mukava paikka, missä he voivat harjoitella itsenäistä toimintaa pystymällä osallistumaan keittöaskareisiin.

Erityisen tärkeää on miettiä mitä keittiössä tullaan tekemään. Leivonta vaatii paljon yhtenäistä pöytätilaa ja kokatessa olisi mukava jos on tarpeeksi laskutilaa lieden läheisyydessä. Jos taas tykkää viettää paljon aikaa keittiössä olisi mukava jos sinne mahtuisi iso ruokapöytä minkä ääreen perhe voi kokoontua juttelemaan.

Keittiön ergonomia?

Keittiö on silloin miellyttävä käyttää kun kyykky ja kurottamistarpeet on minimoita. Käytännössä tämä tarkoittaa yksinkertaisia asioita kuten, että keittiötasojen alle laitetaan vetolaatikostoja kaappien sijasta. Toinen on, tärkeä seikka on että usein käytetyt tarvikkeet ja ruoka-aineet on helposti saatavilla. Tämä tarkoittaa usein, sitä että varmistetaan että ylimmissä vetolaatikoissa ja alimmille yläkaapistojen hyllyille mahtuu kaikki useimmin tarvittava.

Työtasojen korkeus vaikuttaa myös erittäin paljon keittiön käytettävyyteen. Yleinen keittiötasojen korkeus on 90cm mikä sopii useimmille. Kuitenkin jos olet poikkeuksellisen pitkä tai lyhyt niin myös mittatilauskorkeus voi olla hyvä ratkaisu. Myös jos perheessä on hyvin eri pituisia ihmisiä voi olla hyvä tehdä esimerkiksi jokin saareke keittiöstä matalammiksi tai korkeammaksi kuin työtasot.

Ohjeita eri toimintapisteden sijoitteluun

Kun keittiöremonttia aletaan suunnittelemaan kannattaa miettiä onko nykyiset vesipisteet, hella, jääkaappi, pakastin ja astianpesukone hyvällä paikalla, sekä onko niiden ympärillä riittävästi tilaa, jotta niitä voidaan käyttää miellyttävästi.

Ohjeet eivät tietenkään ole ehdottomia, vaan käytettävissä oleva tila, perheen tarpeet ja käyttötavat sanelevat lisäksi paljon sitä millaisen näköiseksi keittiö lopulta muodostuu.

Vesihana

Vesihanaa on helpointa siirtää samalla seinustalla missä se on nytkin. Metrin siirto onnistuu vielä mukavasti vain vesiputkia ja viemäriputkea pidentämällä, mutta jos halutaan tehdä radikaaleja muutoksia joudutaan usein avaamaan rakenteita ja vetämään uutta vesiputkea ja viemäriä, mikä tulee kalliiksi. Vesiputkien vedon kannalta on järkevää lisäksi, että astianpesukone ja vesihana ovat lähellä toisiaan.

Astianpesukone

Astianpesukoneen sijoittelu: perinteisesti astianpesukone on sijoitettu alakaappeihin joko näkyville tai piiloon oven taakse. Selän kannalta ei kuitenkaan ole kovin miellyttävää täyttää astianpesukonetta joka on maan rajassa. Kannattaa siis harkita voisiko astianpesukoneen nostaakkin tavallisen työtason korkeudelle. Tämä onnistuu kätevimmin jos astianpesukone on muutenkin lähellä keittiön seinää.

Tiskialtaaseen nähden kannattaa astianpesukone asettaa vasemmalle jos pääkäyttäjä on vasenkätinen ja oikealle puolelle jos hän oikeakätinen. Tällöin täyttö sujuu kätevimmin, monesti tässä asiassa kuitenkin keittiön muut tarpeet sanelevat enemmän, että kummalle puolelle astianpesukone mahtuu.

Tiskiallas

Tiskialtaan vieressä on hyvä olla laskutilaa, jotta voit puhdistaa esimerkiksi suuremman määrän perunoita kerralla.

Hella ja uuni

Nykyään ei enää yksiselitteisesti asenneta hellan ja uunin yhdistelmää johonkin, vaan on myös vaihtoehtoja. Monet haluavatkin erillisen hellatason ja uunin jonnekkin muualle sitten. Tällöin on mahdollista saada uuni optimaaliselle työskentelykorkeudelle. Hellan ympärille taas on hyvä saada riittävästi laskutilaa, niin että ruokatarvikkeet ja helalle menoa odottelevat kattilat ja paistinpannut ovat kätevällä työskentelyetäisyydellä.

Usein järkevintä on, että hella on asetettu suoralle seinustalle ja sen molemmin puolin on riittävästi työskentelytilaa. Tietysti on mahdollista asettaa hella myös nurkkaan jos se sopii paremmin sisustukseen ja perheen käyttötapoihin.

Jääkaappi ja pakastin

Jääkaappeja ja pakastimia on sekä erikseen että yhdistelmälaitteina tarjolla. Tärkeää niiden sijoittelussa on, että niiden ympärillä on laskutilaa, jotta tavaroita voi ottaa ja laittaa takaisin helposti.

Sähkön kulutuksen kannalta on lisäksi hyvä ettei jääkaappia/pakastinta ole sullottu liian pieneen koloon vaan ilma pääsee vapaasti kiertämään myös koneen takapuolelle. Parhaiten tämä onnistuu sillä että kylmälaitteen yläpuolelle jätetään jonkun verran tyhjää tilaa, jotta ilma pääsee siitä taakse, sekä mahdollistetaan että myös alakautta ilma pääsee kylmälaitteen taakse. Toinen tärkeä seikka sähkön kulutuksen kannalta on, että kylmälaitteet eivät ole kiinni hellassa, astianpesukoneessa tai uunissa, jotka toimiessaan tuottavat lämpöä ja lisäävät näin kylmälaitteiden energian kulutusta. Kuitenkaan aina ei ole mahdollista sijoittaa kylmälaitteita irralleen lämpöä tuottavista laitteista, eikä näiden vierekkäinen asennuskaan ole mahdotonta.

Lisää keittiöremontti tietoa

Keittiöremontin suunnittelu Vanhan keittiön purkaminen ja remontin aikaiset suojaukset
Keittiön siirto Uuden keittiön asennus
Putkityöt ja vesivahinkojen torjunta keittiöremontissa
Sähkötyöt keittiöremontissa
Loppusiivous