Putkityöt kylpyhuoneremontissa

Monesti kylpyhuoneremonteissa tulee tarve siirtää vesipisteitä tai viemärikaivoja uusiin paikkoihin, etenkin jos ollaan laajentamassa tai tekemässä uutta kylpyhuonetta, kotikylpylää tai saunatilaa.

Meiltä onnistuu erilaiset vesiputkien uusinnat, vesipisteiden siirrot, viemärikaivojen siirrot, uusien viemärikaivojen rakentaminen tai mikä tahansa muu haluamasi vesiputkistoon tai viemäristöön liittyvä muutostyö.

Kylpyhuoneremontin normaalit putkityöt

Tavallisin kylpyhuoneremontti on sellainen, jossa tarkoituksena on vain saada uusi kaunis vesieristysvaatimukset täyttävä laatoitus kylpyhuoneeseen sekä uudistaa vesikalusteet ja kylpyhuonekalusteet. Tällöin ei usein edes tehdä mitään vesiputkille ja viemäreille, lukuunottamatta että niiden liitokset tarkastetaan mahdollisten tulevien vesivahinkojen estämiseksi, sekä uusitaan pesukoneliitännät, vesihanat, pyyhkeenkuivain ja asennetaan lattialämmitys joko vesikiertoisena tai sähköisenä riippuen siitä kumpi on mahdollista toteuttaa kohtuullisin kustannuksin.

Vesipisteiden tai viemärien siirto kylpyhuoneessa

Jos vanha kylpyhuoneesi ei ole suunnittelultaan aivan onnistunut, on sinulla usein jotain toiveita sen parantamiseksi. Toinen vaihtoehto on, että haluat laajentaa kylpyhuonettasi tai rakentaa aivan uuden kylpyhuoneen, jolloin vesiputkien ja viemäriputkien- ja kaivojen rakentaminen kuuluu aivan olennaisena osana toimivan kylpyhuoneen rakentamiseen.

Suihkun siirto

Monilla on toiveena suihkun paikan siirto, tällöin joudumme purkamaan vanhan viemärikaivosi, sekä rakentamaan tarvittavan uuden viemärilinjan, jotta viemärikaivo saadaan uuden suihkun paikan alle. Samoiten itse suihkun siirtoa varten joudumme vetämään uutta vesiputkilinjaa seinän sisällä tai pintavetona laatoituksen päällä, jotta suihku saadaan siirretyksi.

Useinkaan suihkun siirto ei ole niin vaikea operaatio mitä alunperin kuvittelisi, koska kylpyhuoneremontissa joudutaan joka tapauksessa purkamaan vanhat pintamateriaalit, jolloin ylimääräinen viemäreiden ja vesiputkien auki piikkaus ja paikan siirto ei enää ajallisesti kasvata remonttiaikaa kuin noin päivällä.

Pesualtaan siirto

Pesuallas on toinen yleinen siirron kohde kylpyhuoneremonteissa, usein joko vanha pesuallas on huonolla paikalla tai koko kylpyhuoneen järjestystä halutaan muuttaa, jolloin vanha pesualtaan paikka ei enää kelpaa.

Pesualtaan siirto koostuu myös sekä viemärilinjan muutoksesta, että vesijohtojen siirrosta. Pesualtaan tapauksessa siirto on usein helpompi, kuin suihkun kanssa, koska pesualtaan viemärilinja voi mennä joko lattiassa tai seinässä ja näin ollen siirto on helpompi toteuttaa vähäisemmillä purkutöillä. Vesiputkilinjat siirtyvät usein myös kätevästi seinän sisällä tai vaihtoehtoisesti pinta-asennuksina laattojen päällä.

Pesukoneen siirto

Pesukone on kolmas tavallinen siirron kohde, joko pesukoneen paikkaa halutaan vaihtaa tai alunperin pesukoneelle ei ole edes paikkaa ja sellainen halutaan tehdä tai sitten pesukone halutaan siirtää tilasta toiseen esimerkiksi kylpyhuoneesta kodinhoitohuoneeseen.

Pesukoneen siirtoa miettiessä on hyvä huomioida vesivahinkojen mahdollisuus. Sillä pesukoneet tuottavat huomattavan määrän vesivahinkoja Suomessa joka vuosi, kun jokin tiiviste tai vesijohto koneessa pettää. Näin ollen pesukone on hyvä sijoittaa tilaan jossa on lattiakaivo mahdollisten vesivahinkojen ehkäisemiseksi. Toinen vaihtoehto on sijoittaa pesukone johonkin muuhun huonetilaan ja asettaa sen alle suojakaukalo, joka ohjaa vedet lattialle näkyviin, jotta havaitset ajoissa syntyneen vesivahingon ja voit samantien kuivata vedet pois sekä sulkea pesukoneen vesiliitännän.

Itse siirto on samanlainen kuin muutkin vesikalusteiden siirrot eli siirretään vesiputket ja viemärilinja uuteen paikkaan joko seinän sisällä, lattiassa tai pinta-asennuksena laatoituksen pinnalla.

Vesikalusteiden asennukset

Kylpyhuone- ja pesutiloihin tulee yleensä aina suihku, wc-istuin ja pesuallasta. Näiden asennuksen osalta yksinkertainen vaihtoehto on asentaa ne samoille paikoilleen, jolloin ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä vaan riittää kun remontin aluksi irroitetaan vanhat ja remontin lopuksi asennetaan uudet paikoilleen.

Alle taas on kasattu useiten toivottuja hieman erilaisempia vesikalusteita ja mitä niitä pohtiessa kannattaa ottaa huomioon.

Seinä-wc:n asennus

Monet haluavat ahtaissa kylpyhuone- ja wc-tiloissa maksimoida vapaan tilan määrän ja tähän seinä-wc on yksi erinomainen keino. Seinä-wc:n voi upottaa joko suoraan seinään mikäli seinä on riittävän suuri tai sitä varten voidaan tehdä oma pieni kotelonsa, johon säiliöosa mahtuu. Seinä-wc helpottaa ahtaissa tiloissa myös siivoamista sillä silloin lattialle ei jää mitään kun itse istuin osakin on seinässä tai kotelossa kiinni.

Parhaita paikkoja seinä wc:lle ovat kipsirakenteiset seinät koska näissä on tyhjää tilaa jo valmiiksi mihin mahtuu joko osa tai kokonaan seinä-wc:n koneistosta. Kivirakenteisissa seinissä seinä-wc:n ongelma on että sitä ei usein saada upotettua seinään sisälle vaan koneistolle joudutaan tekemään oma kotelo jolloin tilan säästöä ei synny samalla tavalla kuin upotettaessa koneisto seinän sisälle.

Mikäli haluat seinä-wc-istuimen annamme mielellämme lisätietoa ja kerromme miten asentaminen onnistuisi sinun kylpyhuoneeseen tai wc-tiloihin suunnittelukäynnin yhteydessä.

Vesikiertoisen pyyhepatterin asennus

Monet haluavat pyyhepattereita niiden kätevyyden takia kuitenkaan niidenkään asennus ei onnistu joka paikkaan. Edellytyksenä vesikiertoiselle pyyhepatterin asennukselle on, että kylpyhuoneessa on joko olemassa oleva pyyhepatteri joka sillä korvataan tai tavallinen vesikiertoinen patteri joka korvataan pyyhepatterilla. Annamme mielellämme lisätietoja pyyhepatterin sijoitus mahdollisuuksista sinun kylpyhuoneeseesi suunnittelukäynnin yhteydessä.

Kylpyammeen asennus

Kylpyamme on oiva keino rentoutua, mutta silti monista kylpyhuoneista puuttuu sellainen ja taas ammeen omistajat usein haluavat päivittää ammeenkin uuteen remontin yhteydessä.

Olennaisin asia kylpyammetta mietittäessä on tilan tarve, kylpyammeiden valmistajien sivuilta selviää tarkat mitat mutta yleensä pituus vaatimukset ammeille ovat noin 150-180cm ja leveyttä tarvitaan 70-90cm. Nykyään on usein lisäksi tapana upottaa koko amme laatoitettuun koteloon, jolloin sivulta päin näkyy vain laatoitettu seinä ammeen kyljen sijasta. Myöskin tämä laatoitus lisää jonkin verran tilan tarvetta ammeelle. Jos amme ei mahdu nykyiseen kylpyhuoneeseesi on mahdollista myös tehdä kylpyhuoneen laajennusta seiniä siirtämällä, jolloin ammeelle varmasti saadaan tilaa. Tässä tapauksessa tosin pitää ottaa huomioon, että tällöin remontti on huomattavasti työläämpi niin suunnittelun kuin toteutuksenkin osalta.

Vesi- ja viemäriputkien osalta amme vaatii aina oman lattiakaivonsa, mikä sijoitetaan ammeen alle. Lattiakaivon teko on suhteellisen yksinkertainen operaatio, koska siinä vain roilotaan viemäriputkelle paikka lattiaan ja liitetään ammeen lattiakaivon viemäriputki muihin viemäriputkiin. Mikäli sinulla ei ole aiemmin ollut ammetta ja haluat esimerkiksi ammeen ja suihkun erilleen niin amme vaatii erilliset kuuma- ja kylmävesiputkensa sekä hanan. Nämä putket voidaan vetää joko kromisilla pintaputkilla tai seinänä sisällä, miten vain haluatkin.

Taloissa, joissa on lämminvesivaraaja tulee lisäksi ottaa huomioon, että amme vaatii satoja litroja vettä, jolloin myös lämminvesivaraajan on oltava riittävän suuri, jotta ammeeseen riittää lämmintä vettä, sopiva lämminvesivaraajan koko kannattaa aina tarkastaa ammeen ostoliikkeestä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä jos vesi ei riitäkkään.

Poreammeen asennus

Poreammeen asennuksen osalta marssijärjestys on muutoin sama kuin tavallisellakin ammeella eli tarvitaan riittävästi tilaa ammetta varten, lattiakaivo sekä kuuma- ja kylmävesiputket. Näiden lisäksi täytyy poreammeelle vetää lisäksi sähköt, koska poretoiminto toimii sähkökäyttöisellä vesipumpulla. Veden kulutuksen osalta poreammeella ja tavallisella ammeella ei ole juurikaan eroa, koska poreammekin vain kierrättää samaa vettä.

Putkiremontti tulossa lähitulevaisuudessa taloosi?

Mikäli asuntoosi on tulossa lähitulevaisuudessa putkiremontti, kannattaa kylpyhuoneremontin yhteydessä uusia myös kylpyhuoneen osalta vesiputki- ja viemärilinjat, jolloin saat talonyhtiöltä putkiremontissa hyvitystä noin kylpyhuoneremontin verran. Koska sinun huoneistossasi ei tällöin tarvitse suorittaa putkiremonttiin kuuluvaa kylpyhuoneen vesiputkien- ja viemärien uusintaa sekä kylpyhuoneremonttia.

Tämä onnistuu sillä, että annamme sinulle tarvittavat asiakirjat, joilla voit putkiremontin koittaessa osoittaa, että sinun huoneistosi kylpyhuoneen osalta putkisto on jo uusittu eikä sitä näin ollen tarvitse uusia ja saat hyvityksen näiden töiden osalta. Tällöin sinun putkiremontin osuudeksi jää vain talon nousulinjojen, päävesilinjan ja viemäröintien uusinta sekä mahdollisesti keittiön vesi- ja viemäriputkistojen uusinta jos niitä ei tehty kylpyhuoneremontin yhteydessä.

On kuitenkin hyvä ottaa yhteyttä etukäteen talonyhtiön isännöitsijään/hallitukseen mikäli haluat etukäteen omatoimisesti uudistaa oman kotisi osalta putkiston. Sillä eri talonyhtiöillä on eri käytäntöjä sen suhteen mitä tulee tehdä, jotta hyvityksen saa.

Lisää kylpyhuoneremontti tietoa?

Suunnittelu Toteutus
Kylpyhuoneremontin suunnittelu Purkutyöt kylpyhuoneremontissa
Kodinhoitohuoneremontti Sähkötyöt kylpyhuoneremontissa
Peltikylpyhuoneen remontti Putkityöt kylpyhuoneremontissa
Vessaremontti Kylpyhuoneen Vesieristys
Kylpyhuoneen laajennus Kylpyhuoneen laatoitus
Kylpyhuoneen rakentaminen Kalusteiden asennus
Loppusiivous