Parketin asennus

Parkettilattialla saat arvokkuutta kotiisi.
Parketti on monien mielestä arvostetuin lattiamateriaali, eikä tietysti suotta. Onhan aito puu kaunis ja lämmin lattiamateriaali.

Mihin lattioihin parketti sopii?

Monesti kuulee uskomuksia, että parketti ei sopisi lapsiperheisiin tai eläinkoteihin. Kuitenkin parketteja voidaan tehdä eri puulajeista ja riittävän kovan puulajin valitsemalla voidaan parkettilattiasta saada pitkäikäinen lattiamateriaali myös kovaan kulutukseen. Oikeastaan ainoa mitä parketti ei kestä juurikaan on vesi, koska parketti elävänä lattiamateriaalina reagoi veteen paisumalla. Tämän takia on tärkeää, että jos vettä kaatuu parketille pyyhitään se nopeasti pois. Tämä on samalla ehkä suurin syy jos lapsiperheelle, miksei valita parkettia. Koska myös perheen pienimpien olisi syytä oppia kuivamaan parketille kaatunut vesi tai muutoin se menee piloille.

Parketti puulajit ja niiden kovuudet kovuudet

Taulukossa on kaikki Suomessa myytävänä olevat parkettien puulajit, meiltä saat tietysti parkettisi millä tahansa puulajilla haluatkin,  lisäksi taulukossa on eri puulajien kovuuksia on vertailtu tammen kovuuteen. Parkettien kovuusluku, ns. Brinell-kovuus kuvaa materiaalien kovuuseroja, jotka mitataan 10 mm:n kokoisen kuulan painumana puulajin pintaan. Mitä suurempi Brinell-arvo, sitä kovempi puulaji.

Puulajien kovuudet vaihtelevat kasvupaikan ja -nopeuden mukaan. Tämän vuoksi eri valmistajien antamat arvot voivat poiketa toisistaan ja taulukossa esitetyt arvot ovatkin vain keskiarvoja eri puulajeille.

Puulaji Kovuus Brinell-kovuus
Mänty 42 1,6
Leppä 53 2,1
Koivu 67 2,6
Kirsikka 85 3,3
Pyökki 97 3,8
Punatammi 97 3,8
Tammi 100 3,9
Saarni 105 4,1
Vaahtera 123 4,8
Jarrah 131 5,1
Merbau 144 5,6

Auringon valon vaikutus parketin värisävyyn

Päivänvalon sisältämä ultraviolettisäteily vaikuttaa parkettilattiaan muuttamalla sen alkuperäistä sävyä. Sävymuutokset vaihtelevat puulajin ja lattiaan kohdistuvan UV-säteilyn määrän mukaan. Suurimmat värimuutokset tapahtuvat yleensä ensimmäisen vuoden aikana asennuksesta.

Useimmiten sävyt tummenevat ja syventyvät ajan mittaan. Parkettilattiassa värimuutoksen voi havaita siten, että alueet, jotka eivät ole suoralle auringonvalolle alttiina, esim. huonekalujen ja mattojen alapuoliset osat, eroavat jonkun ajan kuluessa väritykseltään paljaasta parketista, johon päivänvalo pääsee suoraan vaikuttamaan.

Parketin hionta

Parketin pystyy hiomaan ja lakkaamaan noin 2-5 kertaa riippuen parketin kulumisesta ja parkettilaadusta. Yleensä parketin hionta ja lakkaus tulisi suorittaa noin 10-15 vuoden välein. Tietysti kovasti kulutukselle alttiissa paikoissa useamminkin. Nykyään tosin osa ihmisistä haluaa uusia lattiamateriaalinsa ihan vaihtelun vuoksi useamminkin mitä parkettien hionta väli on, niin parketin hiottavuudellakaan ei ole kaikille niin väliä.

Mitä muuta sinun pintaremonttiisi voisi kuulua?

Väliseinätyöt Katon tai seinien panelointi
Sisäovien vaihto Parkettilattian asennus
Seinien maalaus Laminaattilattian asennus
Seinien tapetointi Laattalattia
Sisäkaton maalaus Betonilattia
Portaiden kunnostus Parkettilattian hionta ja lakkaus