Portaiden kunnostus

Asuntojen sisäportaat joutuvat vuosien saatossa kovalle koetukselle, sillä niistä kuljetaan kymmeniä ja satoja kertoja per päivä. Tämän takia niitä on myös syytä joskus kunnostaa, jotta ne saadaan taas näyttämään siisteiltä.

Puuportaiden hionta ja lakkaus

Yleisin porrastyyppi on puuportaat, missä askelmat on tehty puusta ja käsinojat ovat joko puiset tai lasi- metalliyhdistelmät.

Askelmien osalta yleisimmät kulumistavat ovat kolojen syntyminen ja naarmuuntuminen. Näiden osalta pienempiä koloja voidaan täyttää ja naarmut voidaan hioa, jotta pinnasta saadaan jälleen tasainen. Hionnan jälkeen suoritetaan vielä lakkaus tai maalaus riittävän monta kertaa, jotta pinnoitteesta tulee varmasti riittävän paksu raskasta kulutusta varten.

Mikäli askelmapinnat ovat vahingoittuneet enemmän voi olla syytä vaihtaa myös koko askelmapinnat uusiksi, mutta tämä vaatii usein koko portaiden purkamista, jotta askelmat saadaan irroitettua ja vaihdettua. Askelmat vaihtamalla on mahdollista myös muokata huomattavasti portaiden ilmettä, koska tällöin voidaan vaihtaa esimerkiksi puulajia tai muutoin muokata

Puisten kaiteiden osalta kunnostus on suhteellisen samanlainen sillä myös niistä on syytä hioa mahdolliset epätasaisuudet pois ja täyttää kolot. Tämän jälkeen tasainen pinta maalataan tai lakataan riippuen siitä mitä haluat. Metallisten kaiteiden osalta riittää usein pelkkä uudelleen maalaus.

Portaiden kunnostuksen yhteydessä on mahdollista myös vaihtaa portaiden sävyä. Tosin käytännössä vaihto suunta on lähinnä puun värisistä portaista maalattuihin portaisiin, sillä usein tehtaalla maalattuja portaita ei saada enää takaisin puun väriseksi mitenkään.

Betoniportaiden kunnostus

Betoniportaita on tyypillisesti kellaritiloihin johtavissa portaissa, myös nämä tarvitsevat aika ajoin huoltoa vaikka ne ei ensimmäisenä tulekkaan mieleen. Betoniportaiden kunnostus alkaa aina kolojen ja halkeamien paikkauksella, jonka jälkeen voidaan portaat pinnoittaa uudestaan halutun värisellä maalilla.

Jos betoniportaisiin halutaan jotain vaihtelua, niin ne on mahdollista myös muuttaa esimerkiksi puupintaisiksi asentamalla betoniaskelmien päälle puiset askelmat, jolloin portaiden ilme ja tuntuma jalkapohjaan muuttuu selvästi.

Portaiden uusinta

Jos asunnon ilmettä halutaan todella uusia portaiden osalta niin usein ainoa vaihtoehto on kuitenkin portaiden uusinta kokonaisuudessaan. Tällöin koko porras puretaan ja tilalle tehdään täysin uusi porras. Rajoitteena uusien portaiden ulkonäöllekkään ei ole oikeastaan kuin nykyisen porrasaukon koko mitä ei usein kannata alkaa ainakaan laajentamaan suuremmaksi, ellei kyseessä ole asuinkäyttöön otettavien ullakkotilojen portaat, jolloin onkin usein syytä päivittää entiset kapeat portaat kunnon portaiksi, jotta kulku olisi vaivatonta.

Nopeudeltaan portaiden uusinta kokonaisuudessaan on usein hyvinkin nopeasti hoiettu, sillä portaat tehdään aina mittojen mukaan puusepäverstaalla valmiiksi ja paikan päällä tehtäväksi jää vain vanhojen portaiden purku ja uusien asennus. Jolloin 1-2 päivässä saadaan monesti koko porras vaihdetuksi.

Teemme portaiden vaihtoa osana isompia remontteja. Mikäli sinulla on tarpeena pelkkä portaiden vaihto kannattaa suoraan kääntyä jonkin puusepän liikkeen tai porrasliikkeen puoleen.

Mitä muuta sinun pintaremonttiisi voisi kuulua?

Väliseinätyöt Katon tai seinien panelointi
Sisäovien vaihto Parkettilattian asennus
Seinien maalaus Laminaattilattian asennus
Seinien tapetointi Laattalattia
Sisäkaton maalaus Betonilattia
Portaiden kunnostus Parkettilattian hionta ja lakkaus