Väliseinätyöt

Asuntosi seinät koostuvat kantavista seinistä ja väliseinistä. Näistä helpointa on muuttaa väliseiniä, joita voidaan sekä rakentaa lisää tai purkaa yleensä melko vapaasti. Väliseinien avulla onkin mahdollista sekä jakaa huoneita uudelleen esimerkiksi pienemmiksi makuuhuoneiksi tai väliseiniä purkamalla luoda yksi yhtenäisempi tila esimerkiksi avokeittiötä tai muuta suurempaa huonetta varten.

Väliseinän rakentaminen

Teemme väliseiniä niin kipsilevyrakenteisina kuin muuraamallakin sinun tarpeidesi mukaan. Yleensä rakennettavat väliseinät tehdään samasta materiaalista, mistä muutkin väliseinät ovat mikä tyypillisesti nykyään tarkoittaa kipsilevyseiniä.

Kipsiväliseinä

Kipsiväliseinä on yleisin käytössä oleva väliseinätyyppi, sen tunnistaa helpoiten koputtelemalla seinää, mikäli seinä tuntuu ontolta se on joko kipsi- tai lastulevyseinä. Mikäli seinään tehdään reikä niin lopullinen materiaali paljastuu.

Kipsiväliseinien yleisyys johtuu erityisesti sen rakentamisen nopeudesta ja helppoudesta, koska kipsilevyt ovat 120 x 260 tai 120 x 300 cm kokoisia on niiden avulla seinän tekeminen kohtuullisen nopeaa ja seinä saadaan aina rakennettua suoraan.

Kipsilevyjen asennuksen jälkeen se pitää vielä tasoittaa missä levyjen välit ja kiinnitysruuvien reiät peitetään, jonka jälkeen se voidaan joko maalata tai tapetoida valintasi mukaan.

Muurattu väliseinä

Muurattuja väliseiniä on tyypillisesti kivirakenteisissa pientaloissa sekä mahdollisesti myös kerrostaloissa etenkin kosteissa tiloissa. Muurattujen seinien hyvänä puolena on erityisesti niiden kosteudensietokyky, minkä takia niitä käytetään erityisesti kosteiden tilojen seininä. Muuratut seinät eristävät myös kohtuu hyvin ääntä ja niihin on hyvä kiinnittää painaviakin ripustuksia niiden raskaan rakenteen takia.

Muurattuja väliseiniä voidaan tehdä niin tiilistä kuin erilaisista harkoistakin riippuen tarpeistasi. Muuratut väliseinät voidaan joko tasoittaa ja maalata tai tapetoida aivan kuten kipsilevytkin. Ne voidaan myös jättää paljaiksi jos kaipaat esimerkiksi tiiliseinää sisustuselementiksi asuntoosi.

Väliseinien ominaisuudet

Kuormien kesto

Väliseinät kestävät oikein tehtyinä hyvin erilaisia ripustuksia kuten seinään kiinnitettyjä hyllyjä tai tauluja. Kipsilevyseinien osalta on raskaisiin kuormiin mahdollista myös varautua etukäteen asentamalla kipsilevyn taakse erilliset tukipuut, joita käytetään tyypillisesti esim. keittiön yläkaappien kohdalla kiinnityksen varmistamiseksi.

Ääneneristys

Väliseinien ääneneristyskyky riippuu siitä miten ne on rakennettu, tavallinen kipsiväliseinä eristää kohtuudella ääntä mikäli siinä on eristevilloitus kipsilevyjen välissä. Mikäli kaipaat suurempaa ääneneristyskykyä on kipsiväliseinistä mahdollisat tehdä myös ääneneristysseinä asentamalla kaksi kipsilevyä molemmin puolin päällekkäin sekä täyttämällä kaikki kolot ääneneristysmassalla.

Muuratuista väliseinistä etenkin huokoisemmat harkkoväliseinät pitävät hyvin ääntä, koska ne ovat samalla kohtuullisen paksuja ja massiivisia rakenteita, mutta niissä on kuitenki ilmahuokosia estämässä äänen kulkeutumista tilasta toiseen.

Väliseinän purkaminen

Väliseiniä on mahdollista myös poistaa purkamalla ne, jolloin saadaan kahdesta pienemmästä tilasta saadaan luotua yksi avarampi tila. Väliseinien purkamisessa on olennaista, että usein samalla joudutaan uusimaan myös lattia ja maalaamaan katto sekä seinät, koska väliseinä on kiinnitetty näihin kohtiin ja siitä jäänyt väistämättä jälkiä näihin pintoihin.

Miten tunnistan väliseinän?

Väliseinämuutoksia varten on ne myös syytä tunnistaa, jotta tiedetään mikä seinä on kantava ja mikä taas väliseinä. Helpoiten tunnistettavissa on kipsilevy- ja lastulevyseinät jotka ovat onton tuntuisia kun niitä koputtelee. Muuratut väliseinät voi tunnistaaa esimerkiksi siitä että ne tuntuvat hieman kevyemmiltä kuin raskaat kantavat seinät.

Mikäli sinulla on pohjakuva asunnostasi, on väliseinät mahdollista tunnistaa myös pohjakuvasta, koska siinä usein on selkeästi havaittavissa mitkä seinät ovat ns. paksumpia kantavia seiniä ja mitkä ohuempia väliseiniä.

Mitä muuta sinun pintaremonttiisi voisi kuulua?

Väliseinätyöt Katon tai seinien panelointi
Sisäovien vaihto Parkettilattian asennus
Seinien maalaus Laminaattilattian asennus
Seinien tapetointi Laattalattia
Sisäkaton maalaus Betonilattia
Portaiden kunnostus Parkettilattian hionta ja lakkaus