Asunnon muut kaapeloinnit

Sähköjen lisäksi nykyaikaisessa asunnossa on myös paljon muita kaapelointeja, joiden ajantasaisuus ja riittävyys on hyvä varmistaa jos lähdetään remontoimaan sähköjärjestelmää. Yleisimmät muut kaapelit ovat antenni-, tietoliikenne. ja telekaapeloinnit.

Asunnon tietoliikennekaapelit

Tietoliikennekaapeloinnilla tarkoitetaan siis lähinnä verkkokaapeleita. Näitä on yleensä ennestään lähinnä 2000-luvulla rakennetuissa asunnoissa. Tietoliikennekaapelointi on kuitenkin nykyään melko olennainen osa asunnon teknistä varustelua sillä useilla on useita tietokoneita käytössä. Tällöin jos asuntoon tulee kiinteä internetyhteys oli se sitten toteutettuna ADSL, kaapelimodeemi, valokuituyhteys tai millä tahansa muulla tekniikalla toteutettu tulee se jotenkin jakaa käytössä olevien tietokoneiden kesken. Tähän on käytännössä kaksi yleistä ratkaisua: sisäverkon rakentaminen tai langaton verkko.

Tietoliikennekaapeloinnilla toteutettu versio on siis sisäverkko, tämän etuna on erityisesti yhteyden nopeus, sillä langaton yhteys on sekä tiedonsiirtonopeudeltaan, että ns. vasteajaltaan hitaampi kuin kaapeleilla toteutettu kilpailijansa. Erityisesti tämä ero korostuu jatkossa kun internetyhteyksissä siirrytään kohti valokuituyhteyksiä, olettaen tietysti että haluat käyttää internetin palveluja, jotka kuluttavat paljon kaistaa kuten videoiden ja television katselu internetistä. Tällä hetkellä toimialueellamme pk-seudulla valokuituyhteyksiä tarjoaa suoraan kuluttajille ainakin Sonera ja talonyhtiöiden kautta lisäksi Saunalahti ja SuomiCom.

Mitä hyötyä tietoliikennekaapeloinnista?

Tietoliikennekaapeloinnin hyödyt ovat siis, että sisäverkko on helppo toteuttaa asunnossa, jolloin voit jakaa esim. tiedostoja tietokoneidesi välillä ja esimerkiksi tulostimen. Internetyhteyden jakaminen on myös helppoa ja sisäverkon kapasiteetti ei tuota pullonkaulaa yhteysnopeudelle. Osa on myös aiemmin toteuttanut sisäverkon kaapeleilla, jotka luikertelevat pitkin huoneiden reunoja niin kiinteä toteutus on huomattavasti siistimpi.

Tietoliikennekaapeloinnin toteutus

Yleisin tapa toteutukselle on asentaa jokaiseen makuuhuoneeseen ja tarvittaviin muihin paikkoihin joko 1-2 tietoliikennepistoketta per paikka. Kaapeloinnit voidaan toteuttaa joko sähköremontin yhteydessä seinien sisällä tai täysin erillisenä työnäkin, jolloin ratkaisu voi olla joko kaapelien upotus seinien sisälle tai niiden vetäminen esimerkiksi kaapelikourun sisältävien jalkalistojen avulla, tällöin säästytään rakenteiden purkamiselta kaapelien vetämistä varten.

Asunnon antennikaapeloinnit

Antennikaapelit eli käytännössä televisiolle tulevat kaapeloinnit ovat toinen ongelma kohta monissa vanhemmissa asunnoissa. Yleensä näissä ongelmana on lähinnä pistokkeiden määrä, kun alunperin niitä on lähinnä olohuoneessa ja mahdollisesti jossain makuuhuoneissa, mutta nykyään taas televisioita saattaa olla asunnoissa lähes joka tilassa, jolloin väistämättä ajaudutaan joko luikertelevien kaapelien käyttöön tai erillisten sisäantennien käyttöön, jotta televisiot saadaan halutuille paikoilleen.

Antennikaapelien uusimisella saadaan toteutettua asianmukaisesti joka huoneeseen pistokkeet antennipistokkeet televisiolle, jolloin kuvan laatu pysyy täydellisenä ja toteutus on siisti. Myös antennikaapeloinnit voidaan toteuttaa kuten tietoliikennekaapeloinnitkin eli joko sähköremontin yhteydessä tai omana työnään, jolloin niiden suhteen pitää miettiä onko seiniin upotettu ratkaisu vain esimerkiksi jalkalistojen taakse piilotetut kaapelit parempi ratkaisu sinulle.

Asunnon telekaapeloinnit

Telekaapelit tarkoittavat siis perinteistä puhelinkaapelointia, nykyään lankapuhelimet alkavat käydä jo harvinaisiksi ja pääkäyttökohde on lähinnä internetyhteyden muodostaminen ADSL-yhteyden avulla. Usein nämä entiset pistorasiat ovat joko eteistiloissa ja/tai makuuhuoneissa. Jos halutaan toteuttaa siisti ja nykyaikainen kotiverkkoratkaisu niin sähköremontin yhteydessä usein siirretään jokin telepistokkeista suoraan sähkökaappiin, jolloin sähkökaappiin voidaan sijoittaa ADSL-yksikkö ja jakaa tästä suoraan eteenpäin internetyhteys tietoliikennekaapeleilla tehtyä kotiverkkoa pitkin.

Pienempien remonttien yhteydessäkin on joskus tarpeen siirtää telepistokkeita uusille paikoilleen, mikä tietysti myös onnistuu. Myös näitä siirtoja voidaan toteuttaa joko rakenteiden sisällä tai piilottamalla kaapelit esimerkiksi jalkalistojen taakse, riippuen siitä minkälainen ratkaisu on sinulle sopivin.

Lisää sähköremontti tietoa

Asunnon muut kaapeloinnit
Kodin turvajärjestelmät
Sähköjärjestelmät eri vuosikymmenten taloissa
Sähkökeskukset, ennen ja nyt

Sähköremontti sinun kotiisi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510  niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.