Asuntojen sähköjärjestelmät vuosikymmenittäin

Oman sähköjärjestelmäsi ajantasaisuuden arvioimiseksi listaan tähän eri vuosikymmenillä rakennettujen asuntojen sähköjärjestelmien ja talotekniikan ominaisuudet.

2000-luvun rakennukset

Sähköjärjestelmä

Vikavirtasuojat tulivat pakollisiksi kaikkiin tiloihin vuonna 2008.

Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet pakollisiksi kaikkiin asuinhuoneistoihin vuonna 2009.

Nämä määräykset koskevat myös korjausrakentamista silloin kun sähköjärjestelmään tehdään isompaa remonttia.

Talotekniikka

Asunnoissa on usein ohjattu valaistus sekä ulko/sisäilman mukaan säätyvä ilmanvaihto. Turvallisuusjärjestelmiä on usein asennettu kalliimpiin asuntoihin, Usein myös energiatehokkaita ratkaisuja käytetty kuten lämmöntalteenottoa ja moderneja lämmitysmuotoja kuten maalämpöä ja ilmalämpöpumppuja.

Tietoliikennekaapeloinnit ovat lähes poikkeuksetta kaikissa asunnoissa, talojakamolle on kaupunkialueilla yleensä vedetty valokuitukaapeli, joka mahdollistaa nopeat internetyhteydet.

1990-luvun rakennukset

Sähköjärjestelmä

Vikavirtasuojat tulivat pakollisiksi kylpyhuoneissa, joten jos halutaan nyt tehdä kylpyhuoneremontti, ei tarvitse lisätä niitä jälkikäteen.

Maadoitetut pistorasiat eli “sukot” tulivat pakollisiksi 1990-luvun alussa kaikissa tiloissa, lisäksi ne on toteutettu erillisellä suojamaajohdolla toisin kuin osa aiemmin toteutetuista maadoitetuista pistorasioista.

Valaisimille on yleensä katoissa pistorasiat.

Talotekniikka

1990-luvun asunnoissa on tyypillisesti koneellinen poistoilmanvaihto mitä ohjataan koko huoneiston osalta esimerkiksi liesituulettimen avulla. Muutoin 1990-luvulla ei juuri ollut rakennuksissa modernia talotekniikkaa.

Parannusehdotuksia

1990-luvun asunnot ovat yleensä sähköjärjestelmän osalta kohtuu hyvässä kunnossa, usein ainoa mitä kaivataan on esimerkiksi lisäpistorasiat tai verkkokaapelointi huoneistoon. Nämä onnistuvatkin kohtuu helposti tämän ikäisiin taloihin, muun remontoinnin yhteydessä.

1980-luvun rakennukset

Pistorasiat maadoittamattomia kuivissa tiloissa. Maadoittamattomia pistorasioita ei saa enää asentaa minnekkään, minkä takia jos halutaan lisätä pistorasioiden määrää tai uusia pistorasioita niin vähintään kaikki saman sulakkeen takana olevat pistorasiat tulee uusia niin pistorasioiden kuin johdotusten osalta. Samoiten kuin jos samassa tilassa on useampien sulakkeiden takana pistorasioita niin ne kaikki tulee uusia.

Maadoitettuja pistorasioita on keittiöissä ja märkätiloissa, näiden uusiminen onnistuu ilman johdotuksen uusimista, sillä 1980-luvulla suojamaajohdin tehtiin jo erillisellä johtimella.

Liedet ovat yleensä 3-vaiheisia ja näin ollen yhteensopivia nykyliesien kanssa, esimerkiksi nykyään suositun erillisuuni ja hellataso yhdistelmän asentaminen on mahdollista.

Parannusehdotuksia
Kylpyhuoneremontin yhteydessä kylpyhuoneen pistorasioihin asennettava vikavirtasuoja. Ajan asunnoissa on tyypillisesti vähän pistorasioita, joten jos niitä lisätään niin uusittava näistä tiloista myös johdotukset. Lisäksi sähkökeskuksen uusintaa harkittava mikäli lisätään pistorasioita, sillä sähkökeskus mitoitettu vähäiselle määrälle pistorasioita.

1970-luvun rakennukset

Pistorasiat pääosin maadoittamattomia eli jos halutaan lisätä tai vaihtaa pistorasioita niin uusittava koko johdotus aivan kuten 1980-luvun taloissakin.

Maadoitetut pistorasiat jotka on vuosikymmenen alun taloissa on toteutettu ilman suojamaajohdinta eli “nollaamalla” joten näiden osalta myös uusittava koko johdotus.

Ulkona olevat voimapistorasiat neliskanttisia, ne on uusittava pyöreiksi pistokkeiksi ja samoiten niiden johdotukset jos niitä halutaan korjata.

Parannusehdotuksia

Suosittelemme kokonaisvaltaista sähköremonttia, missä lisätään pistorasioita sekä uusitaan ne johdotusten ja pistorasioiden osalta maadoitetuiksi. Sähkökeskus tulisi myös vaihtaa vastaamaan nykyistä energian kulutusta ja asentaa vikavirtasuojat. Samalla on mahdollista lisätä myös tietoliikennekaapelointia, turvajärjestelmiä yms. modernia talotekniikkaa.

Kerrostaloissa on uusittu tai uusitaan yleensä putkiremontin yhteydessä myös sähkönousujohdot sekä sähkökeskus. Sähkökeskuksen voi uusia myös asukas itse, jolloin saa hyvityksen talonyhtiöltä joko välittömästi tai siinä vaiheessa kun ne uusitaan myös muihin asuntoihin.

1960-luvun rakennukset

Kerrostaloissa pienet ja keskisuuret asunnot yksivaiheisia. Lieden vaihto näihin asuntoihin vaatii usein sekä sähkökeskuksen, huoneiston johdotusten että nousujohtojen uusinnan, mikäli ei näistä mitään vielä tehty. Kerrostaloissa tosin usein uusittu nousujohdot ja sähkökeskus, jolloin asukkaan uusittavaksi jää vain huoneiston johdotus ja pistorasiat.

Sähkökeskus ja nousujohdot täysin riittämättömät nykytarpeille. Huoneistojen osalta seiniin upotetut johdot asennettu metalliputkien sisälle samoiten jakorasiat ovat metallia, seuraavina vuosikymmeninä nämä ovat muovia.

Parannusehdotuksia

Jos sähköjärjestelmälle ei ole tehty vielä mitään suositellaan vahvasti koko järjestelmän uusimista, mikäli jotain on jo tehty tulee miettiä mitä vielä puuttuu, jotta järjestelmä saadaan nykypäivän tasolle.

1950-luvun rakennukset

Suuri osa sähköjärjestelmästä on toteutettu pinta-asennuksin ja jakorasiat ovat usein posliinia. Usein kaikki muutostyöt järjestelmään ovat vaikeita ja jotta sähkömääräyksiä pystyisi noudattamaan tulee usein pieniäkin muutoksia varten uusia suuria osia asunnon pistokkeista ja johdotuksista maadoitetuiksi. Lisäksi sähkökeskus on usein täysin riittämätön nykyajan vaatimuksiin.

Parannusehdotuksia

Jos sähköjärjestelmälle ei vielä ole tehty remonttia niin suositellaan täydellistä remonttia sille.

Lisää sähköremontti tietoa

Asunnon muut kaapeloinnit
Kodin turvajärjestelmät
Sähköjärjestelmät eri vuosikymmenten taloissa
Sähkökeskukset, ennen ja nyt

Sähköremontti sinun kotiisi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510  niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.