Huoneistosaunan rakentaminen

Sauna on monen suomalaisen haaveissa, mutta se silti puuttuu etenkin monesta kerrostaloasunnosta sekä myös joistain rivitalo- ja paritaloasunnoista. Saunan voi kuitenkin rakentaa myös jälkikäteen. Alla kerromme tarkemmin mitä se vaatii ja miten se onnistuu.

Tekniset vaatimukset saunan toteutukselle

Tärkein vaatimus saunalle on tietysti, että sille täytyy olla sopiva paikka, saunalle ei sinänsä ole minimikokoa, mutta tyypillisesti huoneistosaunojen koko on noin 3-6m2. Mietittäessä saunan kokoa ja sen vaatimaa tilaa olennaista on ottaa huomioon, että saunan seinän paksuus on tyypillisesti noin 20 tai 30cm riippuen lämmineristeiden määrästä.

Ilmanvaihto on toinen erittäin olennainen asia saunan rakentamisessa ja usein ilmanvaihdon järjestäminen on suurin kompastuskivi saunan rakentamista mietittäessä. Parhaiten lisätietoa ilmanvaihdon osalta saat talonyhtiösi isännöitsijältä tai puheenjohtajalta, jotka yleensä tietävät onko saunan rakentaminen mahdollista ilmanvaihdon osalta. Olennainen asia ilmanvaihdon osalta on sopivan poistoilmanvaihtokanavan löytyminen, sillä jos sauna liitetään samaan kanavaa tavallisten huoneiden ilmanvaihdon kanssa niin se sekottaa koko talon ilmanvaihdon. Paras ratkaisu ilmanvaihdon osalta on tietysti jos huoneistosta saa johdettua oman ilmanvaihtokanavan joko katolle tai ulkoseinään.

Sähköt ovat kolmas yleinen ongelma huoneistosaunan rakentamisessa etenkin vanhemmissa taloissa, koska saunan kiuas vaatii paljon sähkötehoa. Käytännössä sauna vaatii minimissään oman 16A sulakkeen jos se kytketään 1 vaiheeseen tai 3-vaiheisena 3x10A sulakkeet, tällöin kiuas teho on maksimissaan 3,3kW. Tätä isommat kiukaat vaativat 3-vaihevirran ja 3x10A tai 3x16A sulaketehoja. Mikäli huoneistosi nykyisessä sähkökeskuksessa ei ole vapaana sulakkeita niin yleensä järkevin ratkaisu on uuden sähkökeskuksen asennus, jolloin saadaan kasvatettua sulakemääriä.

Lisätietoja sähköistä saat sähköremontti osiosta.

Rakennusvalvonnan vaatimukset saunalle

Saunan rakentaminen on suhteellisen vaativa projekti ja tämän takia myös rakennusvalvonta on valvoo saunojen rakentamista. Tämän takia saunan rakentaminen vaatikin rakennusluvan. Rakennuslupaa varten tarvitset seuraavat suunnitelmat ja työnjohtajat:

  • Arkkitehtisuunnitelmat – pohjakuva huoneiston muutoksista eli uuden saunan paikka
  • Rakennesuunnitelmat – muuttuvista rakenteista (seinärakenteet, lattiat, alakatot)
  • LVI-suunnitelmat – mahdolliset muuttuvien vesi- ja viemäriputkien paikat ja käytettävät tarvikkeet
  • Vastaava työnjohtaja – valvoo koko projektin toteutumista
  • KVV-työnjohtaja – valvoo putkityöt

Saunan rakentaminen kerrostalohuoneistoon

Rakennettaessa saunaan kerrostaloon olennaisin asia on se, että olet ensisijaisesti vain talonyhtiön osakas ja talonyhtiö taas omistaa kaikki seinärakenteet, iv-putket, sähköt yms. Tästä seuraa, että talonyhtiö myös päättää saatko tehdä asuntoosi muutoksia kuten saunan.

Helpointa tapa varmistaa että saat saunan rakennettua on tiedustella onko talonyhtiössä kukaan muu toteuttanut vastaavanlaista remonttia, koska tällöin talonyhtiölain mukainen vaatimus osakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta lähes automaattisesti takaa että ainakin periaatteellisesti saat rakentaa saunan. Toinen kriittinen tekijä on ilmanvaihtokanavisto, usein jos joku on toteuttanut saunan itselleen niin samalla tavalla toteutettuna onnistuu myös sinunkin saunasi.

Kun alustava tiedustelu on tehty mahdollisuudesta rakentaa sauna niin tämän jälkeen sinun tulee teettää tarvittavat suunnitelmat, jonka jälkeen suunnitelmat pitää hyväksyttää talonyhtiöllä. Vasta tämän jälkeen voit hakea talonyhtiön myöntämällä valtakirjalla rakennuslupaa.

Saunan rakentaminen pientaloon

Pientaloissa saunan rakentaminen on usein hieman yksinkertaisempi projekti, erityisesti koska ilmanvaihto on helpommin järjestettävissä ja usein myös tilaa on paremmin käytettävissä. Talonyhtiömuotoisissa pientaloissakin prosessi kulkee sinänsä samanlailla kuin kerrostaloissakin, eli tiedustellaan onko mahdollista rakentaa saunaa/onko joku muu tehnyt saunaa, teetetään suunnitelmat, hyväksytetään ne talonyhtiöllä ja haetaan tämän jälkeen valtakirjalla rakennuslupaa.

Suurin eroavaisuus pientaloissa on ilmanvaihto jonka voi usein järjestää helposti joko seinään tai katolle johdetulla ilmastointikanavalla, jolloin ei tarvitse miettiä, että onko olemassa oleviin ilmastointikanaviin mahdollista liittää saunan poistoilmanvaihtoa.

Miten me voimme auttaa sinua?

Meiltä saat kaikki saunaan liittyvät suunnitelmat, rakennusluvan hakuprosessin ja toteutuksen yhdellä “avaimet käteen” sopimuksella. Jolloin sinun osaksesi jää vain valita minkälaisen uudesta saunastasi haluat.

Lisää saunaremontti tietoa

Suunnittelu ja toteutus
Sisustus
Saunaremontin suunnittelu Saunan sisustus
Saunaremontin vaiheet Saunan kiuas
Saunan ilmanvaihto Saunan valaistus
Saunan fysikaalinen toimintaperiaate
Huoneistosaunan rakentaminen

Saunaremontti käyntiin sinun kotonasi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.