Saunan fysikaalinen toiminta

Rakennusfysikaalisesti sauna on rakennuksen yksi vaativimmista paikoista. Erityinen huomio saunan rakenteissa tulee kiinnittää oikea oppisesti tehtyihin seiniin ja kattoon. Seinien ja katon kun on tarkoitus estää saunan lämmön leviäminen muihin huoneiston/talon rakenteisiin sekä olla vesieristävät, jotta saunoessa käytettävä vesi ei vahingoita rakenteita.

Saunan seinä, jonka toisella puolella on huonetila, on rakenteittain seuraavanlainen:

 1. Panelointi
 2. Pystyrimat + tuuletusrako
 3. Höyrynsulku
 4. Lämmöneriste
 5. Puurunko + lämmöneriste ( tai harkko ym. kiviseinä)
 6. Rakennuslevy

Paneloinnin tarkoitus on tuoda haluttu ulkonäkö saunalle, tämän takana oleva tuuletusrako antaa paneloinnille ja alla olevalle höyrynsululle ja lämmöneristeelle mahdollisuuden kuivua, mikäli vettä pääsee sinne. Riittävät lämmöneristeet taas estävät lämmön siirtymisen muihin huonetiloihin.

Lisäksi seinään liittyy olennaisesti lattian vedeneristys, joka hoituu esimerkiksi laattalattian alle sivellyllä vesieristekerroksella, joka tulee nostaa vähintään laatan verran paneloinnin alle. Lisäksi höyrynsulku, joka usein on alumiinipaperia tulee teipata kiinni tähän laatoituksen alla olevaan vesieristykseen, jotta rakenteesta saadaan kosteusteknisesti oikein toimiva, ja rakenteen säilyvät kuivina koko saunan käyttöiän.

Saunan seinä, jonka toisella puolella on ulkoseinä, on rakenteittain seuraavanlainen:

 1. Panelointi
 2. Pystyrimat + tuuletusrako
 3. Höyrynsulku
 4. Lämmöneriste
 5. Puurunko + lämmöneriste
 6. Tuulensuojalevy
 7. Tuuletusrako
 8. Ulkopintamateriaali

Ulkoseinään rajoittuessaan seinän rakenteen toimintaperiaate on muutoin sama, mutta lämmöneristeiden jälkeen tulee tuulensuojalevy, joka estää kylmän tuulen pääsyn sisätiloihin ja tuuletusrako auttaa taas rakenteita kuivamaan mikäli kosteutta pääsee vahingossa rakenteisiin. Lisäksi on oltava tarkkana, että seinärakenne estää maasta nousevan kapillaarisen kosteuden nousun.

Katon rakenne on vastaavanlainen kuin seinätkin eli

 1. Panelointi
 2. Rimat + tuuletusrako
 3. Höyrynsulku
 4. Lämmöneriste
 5. Välipohjarakenne

Kosteuden poisto saunasta

Saunaan syntyy saunottaessa huomattavan paljon kosteutta, mikä tulee hallitusta saada pois saunasta. Käytännössä tämä tarkoitaa riittävää ilmanvaihtoa, saunan ilmanvaihdosta on oma artikkelinsa lue se tästä. Lisäksi saunaan on hyvä asentaa lattialämmitys, joka pitää lattian kuivana ja tehostaa koko saunatilan kuivumista.

Lisää saunaremontti tietoa

Suunnittelu ja toteutus
Sisustus
Saunaremontin suunnittelu Saunan sisustus
Saunaremontin vaiheet Saunan kiuas
Saunan ilmanvaihto Saunan valaistus
Saunan fysikaalinen toimintaperiaate
Huoneistosaunan rakentaminen