Saunan ilmanvaihto

Lähtökohtana saunan ilmanvaihdossa on, että kylmä ilma painuu alaspäin ja kuumailma nousee ylöspäin. 
Tätä periaatetta noudattaen myös saunan ilmanvaihdossa onnistutaan ja saunominen tuntuu miellyttävältä. Ihanteellisessa tilanteessa raikas tuloilma saadaankin sekoittumaan kiukaan nostattamaan kuumaan ilmaan ja kiertämään saunan yläosan kautta alas. Näin ilmassa riittää koko ajan happea ja taas kuumaa ilmaa saadaan myös jaloille, jolloin nekään eivät palele saunassa.

Mikäli saunassa on huono ilmanvaihto huomaa sen nopeasti siitä että saunoessa tuntee olonsa väsyneeksi, tämä on merkki hapen puutteesta ja tilassa olevasta korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta. Lisäksi saunassa on hyvä olla aina poistoilmaventtiili katossa, jota kautta kosteus pääsee hyvin poistumaan saunomisen jälkeen.

Koneellinen ilmanvaihto sähkösaunaan

Koneellisessa ilmanvaihdossa tuloilma tuodaan noin puoli metriä kiukaan yläpuolelle, josta se kulkeutuu saunan yläosaan tuoden raikasta happea saunojille ja lasketuu siitä alas kohti kiukaan vastakkaiseen seinään asetettua poistoilmanventtiiliä tai vaihtoehtoisesti poistuu saunan oven alitse pesutiloihin.

Koska saunatiloissa on muita tiloja huomattavasti haastavammat olosuhteet, saattaa myös erikoisemmat ilmanvaihto ratkaisut olla tarpeen etenkin kerrostalo ja kellarisaunoissa, jotta saadaan varmistettua, että sauna toimii rakennusteknisesti oikein eikä aiheuta tulevaisuudessakaan ongelmia.

Painovoimainen ilmanvaihto sähkösaunaan

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tuloilma tuodaan kiukaan kivien yläpuolelle noin puolen metrin korkeuteen, josta kiuas lämmittää sen ja nostaa ylös, tämän jälkeen ilma jatkaa matkaansa joko kiukaan vastakkaisen seinän alaosassa olevaan poistoilmaventtiiliin tai pesuhuoneen oven alitse pesutiloihin. Mikäli saunaa rakennetaan ahtaisiin tilohin kuten kerrostaloon, joudutaan monesti soveltamaan tulo ja poistoilmaventtiilien paikkoja ja on esimerkiksi mahdollista ottaa tuloilman saunan oven alitse, jolloin poistoilmaventtiili on sijoitettava vähintään metrin päähän tai esimerkiksi katon rajaan vastakkaiselle seinälle.

Aina pelkkä painovomainen ilmanvaihto ei kuitenkaan riitä saunatiloihin, etenkin kerrostalo ja kellarisaunojen tapauksessa vaan tarpeen saattaa olla myös erikoisemmat ilmanvaihto ratkaisut etenkin kerrostalo ja kellarisaunoissa, jotta saadaan varmistettua, että sauna toimii rakennusteknisesti oikein eikä aiheuta tulevaisuudessakaan ongelmia.

Koneellinen ilmanvaihto puusaunaan

Koneellisessa ilmanvaihdossa tuloilma tuodaan noin puoli metriä kiukaan yläpuolelle, josta se kulkeutuu saunan yläosaan tuoden raikasta happea saunojille ja laskeutuu siitä alas kohti kiukaan vastakkaiseen seinään asetettua poistoilmaventtiiliä.

Painovoimainen ilmanvaihto puusaunaan

Ihanteellinen painovoimainen ilmanvaihto on ihanteellinen puukiukaan kanssa, tällöin se toteutetaan ohtamalla tuloilma lähelle puukiuasta lattian rajaan, josta kiuas imaisee viileän tuloilman sisäänsä, lämmittää sen ja nostaa ylös. Ilman kierrettyä takaisin alas se kulkeutuu saunan tulipesän kautta ulos.

Mitä jos ilmanvaihto ei toimi?

Saunomisen jälkeinen tuuletus varmistaa, että saunan rakenteet pääsevät kuivumaan ja ylimääräinen kosteus pääsee poistumaan saunasta.

Mikäli sauna ei pääse kuivumaan saunomiskertojen välillä, pinttyy saunaan ikävä ummehtunut haju. Tämä on merkki kosteudesta saunassa, mikä saattaa aiheuttaa lahovaurioita saunan puurakenteisiin tai pahimmillaan aiheuttaa homevaurioita, joiden korjaaminen tulee huomattavan kalliiksi.

Lisää saunaremontti tietoa

Suunnittelu ja toteutus
Sisustus
Saunaremontin suunnittelu Saunan sisustus
Saunaremontin vaiheet Saunan kiuas
Saunan ilmanvaihto Saunan valaistus
Saunan fysikaalinen toimintaperiaate
Huoneistosaunan rakentaminen