Saunan kiuas

Kiuas on saunan sykkivä sydän, jonka ympärille muu sauna on rakentunut.

Kiukaat jaetaan puu- ja sähkökiukaisiin. Kiukaan malli vaikuttaa niin laudemalliin, panelointiin kuin ilmanvaihtoonkin, joten se on ensimmäinen asia mikä tulee valita kun saunaa ruvetaan suunnittelemaan. Yksi suosittu tapa yhdistää kiuas ja lauteet onkin upottaa kiuas lauteisiin, meiltä löytyy kiukaita, joilla on mahdollista ulottaa lauderakenteet aivan kiukaan viereen.

Kiukaan teho

Kiukaan teho riippuu saunan tilavuuden lisäksi saunan seinärakenteesta, mikäli saunassa on lasiseiniä, ikkunoita tai lasitiiliseiniä on kiukaan tehon tarve suurempi, koska nämä päästävät lämpöä hukkaan enemmän, mitä tavallinen lämpöeristetty seinä.

Sähkökiuas

Sähkökiuas on helppo vaihtoehto saunomiseen, sen käyttö on yksinkertaista ja meistä laiskimmille kiuasvalmistajat ovat tehneet jopa kaukokäyttöisiä kiukaita, jolloin ei tarvitse edes vaivautua saunalle asti, että saa lämmityksen käyntiin.

Sähkökiukaan paloturvallisuus

Sähkökiukaan kanssa paloturvallisuusvaatimukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin puukiukaalla ja varoetäisyys palaviin materiaaleihin kuten puuhun on vain joitakin senttejä.

Puukiuas

Puukiukaassa on oma erityinen tunnelmansa ja puukiukaan kanssa saunomisen eteen saa nähdä hieman vaivaakin, mikä tekee sauna hetkestä monille ehkä hieman tunnelmallisemman ja hartaamman mitä sähkökiukaalla saunomisesta, missä riittää monesti vain napin painallus, että kiukaan saa päälle. Tunnelman luojana puukiuas onkin ihan omaa luokkaansa ja moni pitääkin puukiuasta ainoana oikeana valintana saunaan.

Puukiukaan paloturvallisuus

Puukiukaan kanssa tulee ottaa erityisesti huomioon puukiukaan paloturvallisuus, mikä sanelee hyvin tarkoin esimerkiksi miten lähelle lauteet voidaan rakentaa kiuasta. Puukiukaan suojaetäisyys palamattomaan materiaaliin kuten kiveen on 50mm ja puuhurakenteisiin 500mm. Suojaetäisyydet voidaan puolittaa mikäli puukiukaan ja palavan materiaalin välillä käytetään palosuojalevyä. Mikäli suojaetäisyyksiä ruvetaan puolittamaan tai vähennetään jopa neljäsosaan on paloviranomaisilta pyydettävä hyväksyntä toimenpiteelle, hoidamme tietysti tämänkin sinun puolestasi, mikäli saunaprojektisi sitä vaatii.

Lisää saunaremontti tietoa

Suunnittelu ja toteutus
Sisustus
Saunaremontin suunnittelu Saunan sisustus
Saunaremontin vaiheet Saunan kiuas
Saunan ilmanvaihto Saunan valaistus
Saunan fysikaalinen toimintaperiaate
Huoneistosaunan rakentaminen