Saunan sisustus

Saunan ulkonäköön vaikuttaa niin seinien panelointi, lauteet, kiuas kuin ovikin. Alla hieman vinkkejä siitä miten sinä onnistut luomaan tyylikkään saunan itsellesi ja mitä sinun tulee ottaa huomioon valintoja tehdessäsi.

Saunan paneelit

Saunan panelointi vaikuttaa ratkaisevasti saunan ilmeeseen. Haluatko saunaasi hillittyä rauhallisuutta vai eloisaa vivaihteikkuutta? Kaikki hoituu sopivalla paneloinnilla.

Puulajikkeet ja paneelien ulkonäkö

Saunapaneelien ulkonäköön voi vaikuttaa sekä puulajilla, että käsittelyllä. Saatavilla olevia puulajeja ovat tervaleppä, kuusi, koivu, mänty, haapa, tuija ja Siperian lehtikuusi. Näitä saa erilaisilla värikäsittelyillä halusit sitten vaalean tai tumman sävyisen, kenties hieman savusaunamaisenkin saunan. Saunan värisävyä mietittäessä on hyvä ottaa huomioon saunan koko, valoisuus ja käyttötapa joka liittyy olennaisesti saunan puhtaanapitoon.

Saunan värimaailma

Vaaleilla sävyillä saa valoisan, raikkaan ja keveän tunnelman. Vaaleat sävyt kuitenkin likaantuvat nopeammin ja vaativat näin ollen enemmän puhtaanapitoa. Tummat sävyt taas tuovat synkkyyttä ja kenties karua suomalaista melankoliaakin saunaan. Ne ovat samalla helpommin puhtaana pidettäviä, koska lika näkyy niistä paljon vähemmän. Tärkeintä paneloinnissa on kuitenkin, että ne on valmiiksi hyvin pintakäsiteltyjä saunasuoja-aineilla. Me pyrimme käyttämään aina valmiiksi saunasuoja-aineilla käsiteltyjä puulajeja saunoissamme, jotta varmistamme, että saunasi kestää hyvänä mahdollisimman pitkään.

Ilmettä saunaan paneelien suunnalla

Panelointi voidaan tehdä niin perinteiseen tyyliin vaakasuoraan kuin myös vinoon tai pystysuoraan, millaisen haluatkin vain saunastasi. Yleisohjeena voi pitää, että vaakasuora panelointi saa saunaan lisää leveyden tuntua ja pystysuora panelointi lisää korkeuden tuntua.

Lisää ilmettä saunaan saa vielä valitsemalla sopivat listat saunan nurkkiin ja katon rajaan.

Paneelien hoito

Yleisimmät paneelien hoitoaineet ovat saunasuoja ja parafiiniöljy. Saunasuoja on tarkoitettu seiniin ja kattoihin, sitä ei saa missään nimessä levittää lauteille, sillä saunasuoja muodostaa kalvon puun pinnalle ja muuttuu kuumaksi, saunan lämmetessä. Parafiiniöljy imeytyy puuhun ja imeytymätön osa parafiiniöljystä vain pyyhitään pois puun pinnalta. Se sopii sekä seiniin, kattoon, että lauteisiin. Parafiiniöljy on myrkytöntä ja hajutonta, ja sopii myös allergikoille. Öljy käsittely tulee uusia noin puolen vuoden välein normaalikäytössä. Öljy levitetään aina kuivaan puuhun. Öljy tummentaa puun luontaista väriä, saunasuoja taas ei oleellisesti vaikuta puun ulkonäköön.

Saunan lauteet

Jos saunan kiuas olisi saunan sydän niin lauteet olisivat varmasti sen sielu. Lauteet tuovat saunaan sen lopullisen tunnelman ja samalla määrittelevät sen kuinka mukavasti sinä tulet saunasta nauttimaan.

Pystymme loihtimaan saunaan millaiset lauteet sinä vain haluatkin. Lauteesi voivat olla niin suorat, kaarevat, pyöreät, pehmeät kuin kulmikkaatkin. Toimitamme niin elementtilauteita kuin puusepän käsin tekemiäkin lauteita, juuri sinun makusi mukaan tehtyinä. Lauteiden malleja riittää perinteisestä moderniin ja luonnollisesta lämpökäsiteltyyn. Lähtökohtana lauteiden suunnittelullemme on vain, että lauteet ovat turvalliset ja helppo hoitoiset muutoin vain mielikuvitus on rajana.

Lauteiden puulajit

Saunan lauteiden ulkonäköön voi vaikuttaa huomattavasti puulajilla, että pintakäsittelyllä. Saatavilla olevia puulajeja lauteisiin ovat tervaleppä, kuusi, koivu, haapa, tuija ja Siperian lehtikuusi. Mäntyä ei valitettavasti voi käyttää lauteissa, koska se kuumenee huomattavasti muita puulajeja enemmän sekä tuottaa pihkaa.

Värisävyinä löytyy mitä tahansa vaaleasta tummaan, millaisen sinä vain haluatkin saunasi tunnelman olevan, raikas vaalea vai hämyinen tumma?

Seinälle nostettavat lauteet

Osa ihmisistä kaipaa saunaansa nostettavia lauteita, jotta saunan puhdistus on helppoa tai saunassa pystyy tarvittaessa säilyttämään tavaroita, pystymme toteuttamaan teille myös kevyesti seinälle nostettavat saunan lauteet.

Saunan kiuas

Kiuas on saunan sykkivä sydän, jonka ympärille muu sauna on rakentunut.

Kiukaat jaetaan puu- ja sähkökiukaisiin. Kiukaan malli vaikuttaa niin laudemalliin, panelointiin kuin ilmanvaihtoonkin, joten se on ensimmäinen asia mikä tulee valita kun saunaa ruvetaan suunnittelemaan. Yksi suosittu tapa yhdistää kiuas ja lauteet onkin upottaa kiuas lauteisiin, meiltä löytyy kiukaita, joilla on mahdollista ulottaa lauderakenteet aivan kiukaan viereen.

Kiukaan teho

Kiukaan teho riippuu saunan tilavuuden lisäksi saunan seinärakenteesta, mikäli saunassa on lasiseiniä, ikkunoita tai lasitiiliseiniä on kiukaan tehon tarve suurempi, koska nämä päästävät lämpöä hukkaan enemmän, mitä tavallinen lämpöeristetty seinä.

Sähkökiuas

Sähkökiuas on helppo vaihtoehto saunomiseen, sen käyttö on yksinkertaista ja meistä laiskimmille kiuasvalmistajat ovat tehneet jopa kaukokäyttöisiä kiukaita, jolloin ei tarvitse edes vaivautua saunalle asti, että saa lämmityksen käyntiin.

Sähkökiukaan kanssa myös paloturvallisuusvaatimukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin puukiukaalla ja varoetäisyys palaviin materiaaleihin kuten puuhun on vain joitakin senttejä.

Puukiuas

Puukiukaassa on oma erityinen tunnelmansa ja puukiukaan kanssa saunomisen eteen saa nähdä hieman vaivaakin, mikä tekee sauna hetkestä monille ehkä hieman tunnelmallisemman ja hartaamman mitä sähkökiukaalla saunomisesta, missä riittää monesti vain napin painallus, että kiukaan saa päälle. Tunnelman luojana puukiuas onkin ihan omaa luokkaansa ja moni pitääkin puukiuasta ainoana oikeana valintana saunaan.

Puukiukaan kanssa tulee ottaa erityisesti huomioon puukiukaan paloturvallisuus, mikä sanelee hyvin tarkoin esimerkiksi miten lähelle lauteet voidaan rakentaa kiuasta. Puukiukaan suojaetäisyys palamattomaan materiaaliin kuten kiveen on 50mm ja puuhurakenteisiin 500mm. Suojaetäisyydet voidaan puolittaa mikäli puukiukaan ja palavan materiaalin välillä käytetään palosuojalevyä. Mikäli suojaetäisyyksiä ruvetaan puolittamaan tai vähennetään jopa neljäsosaan on paloviranomaisilta pyydettävä hyväksyntä toimenpiteelle, hoidamme tietysti tämänkin sinun puolestasi, mikäli saunaprojektisi sitä vaatii.

Saunan ovi

Saunan oven tulisi sointua muuhun saunan sisustukseen, saunan ovi kannattaa siis valita sen mukaan millainen tyyli muussakin saunassa on tietysti saunan ovi voi olla myös innoittaja muulle saunan sisustukselle. Yleisin saunaovi tyyppi on näyttävä lasiovi, joka tuo tilan tuntua ja valoa saunaan. Lasiovia saa saunaan niin tavallisella karkaistulla lasilla kuin kuvioituinakin. Toinen saunan oven tyyppi on perinteinen puuovi, joka myös on loistava valinta saunan oveksi. Se on erityisesti lämpötalouden kannalta parempi vaihtoehto kuin karkaistu lasi.

Saunan oven leveys

Vanhoja saunoja uudistaessa voi saunan oveksi valita saman levyisen oven kuin vanhakin saunan ovi oli. Samoiten jos vanhaan asuntoon lisätään sauna on mahdollista noudattaa talon rakennusvuoden mukaisia rakennusmääräyksiä saunan oven suhteen. Perinteisesti saunan ovi on ollut 70cm leveä. Mikäli sauna kuitenkin tehdään uudisrakennukseen on saunan oven noudatettava uusia rakennusmääräyksiä, mitkä vaativat, että saunan ovi on vähintään 90cm leveä.

Lasiseinä saunaan

Lasiseinällä jatkat saunaa tyylikkäästi kotikylpyläsi tai suihkutilojen puolelle ja tuot avaruuden tuntua koko tilaan.

Lasiseinä on samanaikaan sekä näyttävä, että tuo turvallisuutta saunomiseen ja peseytymiseen etenkin lapsiperheille, kun näet mitä pesutiloissa ja saunassa tapahtuu yhdellä silmäyksellä.

Lasiseinät ovat aina karkaistusta turvalasista valmistettuja joten ne kestävät kovempaakin kohtelua. Lisäksi ne ovat helppo hoitoisempia kuin paneloidut seinät, sillä lasin hoidoksi riittää kevyt pesu silloin tällöin.

Lasiseinän huonona puolena on, että lasiseinä ei eristä lämpöä samanlailla kuin tavallinen saunan seinä, ja lasiseinällinen sauna vaatiikin tehokkaamman kiukaan mitä tavallinen sauna. Annamme mielellämme lisätietoa lasiseinistä suunnittelukäynnillä ja toimitamme tarvittaessa saunaasi mittatilaustyönä valmistetun lasiseinän korvaamaan vanha paneeliseinäsi ja saunan ovesi.

Lisää saunaremontti tietoa

Suunnittelu ja toteutus
Sisustus
Saunaremontin suunnittelu Saunan sisustus
Saunaremontin vaiheet Saunan kiuas
Saunan ilmanvaihto Saunan valaistus
Saunan fysikaalinen toimintaperiaate
Huoneistosaunan rakentaminen

Saunaremontti käyntiin sinun kotonasi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.