Saunan suunnittelu

Saunoja kun voidaan kuitenkin tehdä niin monta erilaista kuin on erilaisia perheitäkin.

Tämän takia saunaremontin suunnittelu alkaa sinun ja perheesi tarpeiden määrittelystä. Kuinka monta saunojaa ja kuinka usein saunaa tullaan käyttämään? Minkä tyylinen saunan tulisi olla ja mikä on budjetti saunalle? Monilla on jo meihin ensimmäistä kertaa yhteyttä ottaessa vahva käsitys siitä millainen uusi sauna on. Osa on niin tyytyväisiä vanhaan saunaansa, että haluavat vain uudet lauteet ja paneelit vanhojen kuluneiden tilalle. Toiset taas haluavat muuttaa radikaalisti saunan tyyliä erilaiseksi. Osalta sauna puuttuu kokonaan tai he haluavat laajentaa tai muuttaa saunan paikkaa. Tämäkään ei ole meille mikään ongelma, jos se ei ole ongelma rakennusvalvonnalle tai talonyhtiöllenne.

Saunan suunnittelun vaiheet

Kiukaan valinta

Saunan suunnittelu alkaa, sillä että päätetään saunan koko, tämä määrittää samantien tarvittavan kiukaan tehon. Kiukaita on nykyään lukemattomia eri malleja on niin heti käyttövalmiita kuin tavallisiakin sähkökiukaita, sekä erilaisia puukiukaita. Autamme sinua valitsemaan sopivan kiukaan nautinnollisiin löylyihin.

Lue lisää kiukaista

Laudemalli

Seuraava askel on laudemallin valinta, eri malleja on niin suoria, L:n mallisia, kuin koko saunan kiertäviäkin U-mallisia lauteita. Muodoltaan lauteet voivat olla niin suorat, kaarevat, pyöreät, pehmeät kuin kulmikkaatkin.

Materiaalina lauteisiin voidaankäyttää niin perinteistä puuta kuin vaikka kiveä tai betoniakin. Yleisimmin kuitenki päädytään puuhun, puulajit jotka soveltuvat lauteisiin ovat: tervaleppä, kuusi, koivu, haapa, tuija ja Siperian lehtikuusi.

Lue lisää lauteista

Paneelit

Paneeleilla on lauteiden ohella suurin vaikutus koko saunan ulkonäköön. Eri puulajikkeet joita on tarjolla ovat: tervaleppä, kuusi, koivu, mänty, haapa, tuija ja Siperian lehtikuusi. Ne ovat hyvin erisävyisiä ja niitä voidaan myös värjätä eri tavoin. Saunan värimaailmaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon saunan koko ja haluttu valaisuuden taso. Toiset haluavat saunoa hämärässä, kun taas toiset liputtavat hieman valoisamman saunomiskokemuksen puolesta.

Puulajikkeen ja värityksen ohella myös paneelien suunnalla on suuri vaikutus siihen miltä sauna näyttää. Perinteinen tyylihän on laittaa paneelit pystysuoraan, joilloin sauna vaikuttaa korkeammalta. Muita vaihtoehtoja on kuitenkin myös vaakasuoraan panelointi tai vinopanelointi, jolloin sauna vaikuttaa leveämmältä. Yhdistelmällä eri suuntiin paneeleja, voidaan lyödä hyvinkin yksilöllinen sauna.

Lue lisää paneelien valinnasta

Saunan yksityiskohdat

Lopullisen saunan ulkonäköön vaikuttaa myös pienet yksityiskohdat kuten onko ovi avara lasinen vai perinteinen puuovi. Toinen on jolla on suuri vaikutus on valaistus, onko valintasi perinteinen yleisvalo lauteiden alle, vai kenties moderni kuituvalaistus? Myös erilaisilla lasiseinillä ja sisustuskivillä saa muokattua saunaa juuri sinunlaiseksesi.

Lue lisää saunan ovista

Lue lisää saunan valaistuksesta

Lue lisää lasiseinistä saunassa

Saunan ilmanvaihto

Saunan ilmanvaihdolla on erittäin suuri vaikutus saunomiskokemukseen, se ei silti ole ensimmäinen asia mikä tulee mieleen kun aletaan pohtia saunaremonttia. Useimmiten saunaremontin suunnittelu pyörii lauteiden mallin ja kiukaan pohtimisen tasolla, vaikka huonosti toteutettu ilmanvaihto pilaa muutoin hyvän saunan täysin. Kuitenkin harva meistä nauttii saunasta, jossa tuntee olonsa tukalaksi 5 minuuttia saunomisen aloitamisen jälkeen.

Lue tästä lisää saunan ilmanvaihdon toteutuksesta ja parannusvaihtoehdoista

Erilaiset saunaremontit

Sauna voidaan tehdä niin vanhan saunan paikalle eli suorittaa vain saunan remontti tai uudistus miten sen nyt haluaakin sanoa tai sauna voidaan rakentaa myös huoneistoon tai taloon, jossa saunaa ei ole aiemmin ollut.

Luvat saunaremontille?

Mikäli huoneistossa on jo sauna mikä kaipaa uudistusta, tulee talonyhtiön hallituksella hyväksyttää remonttisuunnitelma, mistä käy ilmi remontissa käytettävät materiaalit ja työtavat. Me hankimme puolestasi tämän hyväksynnän tekemällemme remonttisuunnitelmalle, jotta sinä pääsisit saunaremontissasi mahdollisimman vähällä vaivalla.

Kun saunaa ollaan tekemässä huoneistoon, jossa sitä ei aiemmin ole ollut on ensimmäisenä otettava yhteyttä isännöitsijään, joka kertoo tarkemmin millaisia teknisiä vaatimuksia talonyhtiöllä on saunan rakentamiselle. Koska haluamme palvella sinua mahdollisimman hyvin otamme totta kai halutessasi yhteyttä puolestasi isännöitsijään ja hankkimme saunalle tarvittavat luvat ja hyväksyttämme remonttisuunnitelmat, jolloin sinun harteille jää vain päättää millaisen saunan haluat ja nauttia valmiista lopputuloksesta.

Oman talon kohdalla saunaremontti ei vaadi mitään erityisiä lupia, tällöinkin on kuitenkin huolehdittava, että sauna tulee asianmukaisesti rakennettua ja dokumentoitua, jotta mahdollisten vahinkojen sattuessa voidaan osoittaa, vakuutusyhtiölle ja mahdolliselle uusille asukkaille, että vahinko ei johtunut huonosti tehdystä saunaremontista. Jos omakotitalossa halutaan muuttaa saunan paikkaa tai rakentaa uusi sauna, niin tällöin se vaatii rakennusluvan. Me hoidamme kaikki rakennuslupaan liittyvät asiat puolestasi kuten rakennesuunnittelun, vastaavan työnjohtajan ja mahdollisesti tarvittavat katselmukset ja lisäselvitykset.

Yleisestikkin sauna on rakennusteknisesti vaativa toteutus, koska sauna on saman aikaisesti kuuma tila ja siellä käytetään myös jossain määrin vettä, tämän takia saunan teko on hyvä jättää ammattilaisille.

Lisää saunaremontti tietoa

Suunnittelu ja toteutus
Sisustus
Saunaremontin suunnittelu Saunan sisustus
Saunaremontin vaiheet Saunan kiuas
Saunan ilmanvaihto Saunan valaistus
Saunan fysikaalinen toimintaperiaate
Huoneistosaunan rakentaminen

Sinulle helppo saunaremontti?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510  niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.