Saunaremontin vaiheet

Saunaa tehdessä on useita työvaiheita, usein kokonaiskesto saunaremontille on noin 3-5 päivää, josta purkutyöt vievät noin 1 päivän, höyrynsulkupaperien, tuuletusrimojen ja panelointien asennus 1-2 päivää ja lauteet päivän. Lattian teko vie usein noin 2 päivää, mutta usein samaan aikaan on mahdollista asentaa ainakin höyrynsulut ja rimoitukset kuntoon, jolloin kokonaiskestoksi lattianki uusimalla tulee noin viikko.

Mikäli saunaremontti sisältää myös rakenteellisia muutoksia kuten saunan laajentamisen tai kokonaan uuden saunan rakentamisen on usein varauduttava noin 2 viikon kestoon, koska myös seinien purkaminen ja rakentaminen sekä ilmastointien ja sähköjen vetäinen vie oman aikansa.

Alla saunaremontin vaiheista tarkemmin.

Purkutyöt

Saunaremontti alkaa aina purkutöillä, missä puretaan vanhasta saunastasi vähintään paneelit, lauteet sekä näiden alla olevat tuuletusrimat ja höyrynsulkupaperi. Mikäli saunaremontin yhteydessä uusitaan myös saunan lattia niin myös lattiasta puretaan laatoitus.

Rakennustyöt

Lattia

Kun saunaa aletaan rakentamaan takaisin niin ensimmäisenä tehdään lattia kuntoon, mikäli laatat on purettu niin työt alkavat lattian tasoituksella, millä saadaan tasainen pinta laatoitusta varten sekä tehdään tarvittaessa kaadot lattiakaivolle.

Tämän jälkeen saunaan asennetaan vesieristeet lattialle sekä nostetaan vesieristettä noin 10cm ylös seinälle, jotta mahdollinen saunan lattialle joutuvat vesi ei aiheuta ongelmia. Mikäli saunaremontin yhteydessä tehdään myös kylpyhuoneremonttia niin vesieristys tehdään molempiin samanaikaisesti jolloin saadaan pitävä yhteinäinen vesieristys koko tiloihin.

Vesieristyksen jälkeen on laatoituksen vuoro, usein saunan laatat ovat noin 10 x 10 cm kokoisia, koska pienehköillä laatoilla on helpointa tehdä esimerkiksi lattiaan tulevat kaadot siisteiksi. Laatoituksen jälkeen tehdään vielä saumaus lattialle, joka viimeistelee saunan lattian.

Lämmöneristeet

Olennaisinta lämmöneristeiden suhteen on tarkastaa missä kunnossa ne ovat, mikäli niissä on merkkejä esimerkiksi kosteudesta tai saunan runkona olevat pysty- ja vaakapuutolpat ovat lahonneet tai homehtuneet on ne syytä korjata. Samalla tietysti on hyvä selvittää mistä saunan seinien homehtuminen tai kosteusvaurio on johtunut. Usein ne johtuvat väärin tehdystä tai puutteellisesta höyrynsulusta tai veden pääsystä seinärakenteisiin, mitkä korjaantuvat saunaremontin yhteydessä.

Mikäli lämmöneristeet sen sijaan ovat hyvässä kunnossa ja riittävät niin niille ei ole järkeä tehdä mitään. Osassa saunoista kuitenkin on riittämättömät eristeet minkä huomaa esimerkiksi siitä että saunan viereisissä tiloissa saunan seinä on häiritsevän lämmin, tällöin voi olla paikallaan lisätä lämmöneristettä saunaan remontin yhteydessä.

Höyrynsulku ja tuuletusrako

Saunan kosteusteknisen toimivuuden kannalta ehjä höyrynsulku on olennaisin asia ja se uusitaankin aina saunaremontin yhteydessä niin seinistä kuin katostakin. Höyrynsulkuna käytetään tyypillisesti aluminoitua höyrynsulkupaperia, mikä estää kuuman ja kostean saunan ilman etenemisen rakenteisiin. Höyryn sulun päälle asennetaan uudet puurimoitukset, jotka muodostavat tuuletusraon paneelien ja höyrynsulun väliin.

Seinä- ja kattopinnat

Panelointi on selkeästi yleisin tapa verhota saunan seinä- ja kattopinnat. Paneloinnissa olennaista on lähinnä, tietää jo ennen paneloinnin aloitusta, että mihin suuntaan paneelit tullaan asentamaan, jotta kiinnitys/tuuletusrimat osataan asentaan oikeisiin kohtiin.

Koristelaatoitukset ja kivetykset ovat myöskin lisänneet suosiotaan saunan sisustuselementteinä. Erityisesti kiukaan ympärille asennetut kivilaatoitukset ja esimerkiksi saunan seinille tulevat tehosteraidat ja muut pienemmät yksityiskohdat ovat yleisiä tapoja muokata saunaa enemmän persoonalliseen suuntaan.

Lauteet

Lauteiden osalta on myös olennaista tietää tulevat lauteet jo hyvissä ajoin sillä myös niitä varten asennetaan tarvittavat tukipuut jo ennen panelointia. Lauteiden osalta on tarjolla sekä valmislaudevaihtoehtoja tai lauteet voidaan myös tehdä paikan päällä jos kaivataan erikoisempia muotoja lauteisiin.

Valmislauteet ovat luonnollisesti nopeammat asentaa sillä niiden osalta usein riittää että ne vain katkaistaan sopiviin mittoihin, jotta ne sopivat sinun saunaasi. Paikan päällä tehdyt lauteissa taas menee selkeästi enemmän aikaa koska ne ovat monesti monimutkaisemman muotoisia ja niille pitää tehdä kaikki itse aina rungosta viimeiseen selkänojan kallistukseen asti.

Kiuas

Viimeisenä saunaan tuodaan kiuas, joka voidaan joko asentaa seinään kiinni tai se voi seisoa omilla jaloillaan riippuen kiuas mallista. Mikäli kiuas on seinään kiinnitettävä versio niin myös sille pitää huolehtia sopivat kiinnityspuut jo ennen paneloinnin aloittamista. Lisäksi osassa kiukaista on myös erillisiä ohjausyksiköitä, jotka saatetaan sijoittaa joko saunaan tai saunan ulkopuolelle. Joten myös näiden paikat pitää miettiä etukäteen.

Lisää saunaremontti tietoa

Suunnittelu ja toteutus
Sisustus
Saunaremontin suunnittelu Saunan sisustus
Saunaremontin vaiheet Saunan kiuas
Saunan ilmanvaihto Saunan valaistus
Saunan fysikaalinen toimintaperiaate
Huoneistosaunan rakentaminen

Saunaremontti käyntiin sinun kotonasi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.