Portaat ullakolle

Ullakon remontoinnissa yksi olennaisin asia on miettiä millaisia portaita pitkin ullakolle tullaan menemään. Usein porrasmalli valikoituu sen mukaan, mitenkä alakerrassa on tilaa käytettävissä. Tavallisimmat porrasmallit on joko suorat portaat, portaat tasanteella tai erilaiset kierreportaat. Materiaaleina voidaan käyttää niin puuta, lasia kuin metalliakin riippuen käytettävästä tilasta ja siitä minkälaiset portaat sinusta istuvat parhaiten kotiisi.

Porrasmallit

Suorat portaat

Nämä ovat yksinkertaisimmat perusportaat eli yksi suora nouseva porras alakerrasta ullakolle. Portaiden vaatima tila määräytyy portaiden nousun ja etenemän mukaan. Tyypillisesti portaiden nousu on 150-190mm per porras ja etenemä 260-320mm per porras. Portaiden korkeusvaatimus on usein noin 3 metriä jos huonekorkeus on 2,50 metriä ja välipohja esimerkiski 0,50 metriä korkea. Tällöin tarvitaan 17kpl porrasaskelmia, jotta päästäisiin ullakolle jos yhden porrasaskelman nousu on 180mm. Pituutta portaille tulee yhteensä 4,50 metriä jos etenemä on 260mm askelmalta.

Käytännössä suorien portaiden sijoitus on usein hankalaa juuri massiivisen pituuden takia, koska 4,5 metriä on normaalin huoneen pituinen matka. Portaiden leveys on usein noin 1 metri, jolloin pohjapinta-alaa tarvittaisiin noin 4,5 x 1,0 metriä portaiden rakentamista varten. Hyvänä puolena suorissa portaissa on tosin se, että portaiden allekin on mahdollista rakentaa esim. komerotilaa ja tavaran kuljetus yläkertaan on kaikista helpointa suoria portaita pitkin.

Portaat tasanteella

Suorista portaista hieman jalostuneempi versio on porras, jossa on lisäksi tasanne. Tasanteen jälkeen portaat voivat joko jatkaa vastakkaiseen suuntaan tai sivulle jolloin portaat muodostavat L-kirjaimen muodon. Tasanteelliset portaatkaan eivät ole kovin ongelmattomat sijoittelun kannalta, koska nekin vaativat suurehkon tilan.

Suorien portaiden laskentakaavalla laskettuna samalla 3 metrin huonekorkeudella tarvittava tila olisi esimerkiksi 2kpl 8-askelman portaita + tasanne. Tällöin tilan tarve on 8 askelman osalta 8 x 0,26m = 2,1m ja tasanteen osalta 1 x 2m eli yhteensä tarvittaisiin 2kpl 8 askelman portaita eli 2 x 2,1m + tasanne 2 x 1 m ja koko paketin kooksi tulisi 3,1 x 2m, eli kokonaiskoko on suurempi kuin suorilla portailla johtuen tasanteesta, mutta pituutta on saatu lyhennettyä 4,5 metristä 3,1 metriin. Leveys on kuitenkin noussut 1 metristä 2 metriin johtuen siitä että portaat kulkevat vastakkaisiin suuntiin eli leveys tuplaantuu suhteessa yhteen pitkään portaaseen.

Hyödynnettävää tilaa portaisiin jää tasanteen alle, joka on usein matalahko säilytystila. L:n muotoisissa portaissa on tilankäyttöä mahdollista optimoida paremmin, mikäli sellaiset soveltuvat paremmin sinulle. Ullakkotiloissa tasanteelliset portaat kuluttavat myöskin kohtuullisen paljon tilaa sillä esimerkiksi vastakkain kulkevat tasanteelliset portaat vaativat yleensä koko portaiden kokoisen aukon myös yläkertaan eli esimerkkitapauksessamme 2 x 3,1 metriä suuren kolon.

Kierreportaat

Tilankäytöllisesti kierreportaat ovat selkeästi paras ratkaisu sillä äskeisten esimerkkien mukainen porras on mahdollista toteuttaa kierreporraselementillä, joka samalla askelmaleveydellä 1,0 metriä vie tilaa 2,1 x 2,1 metriä. Tavaran kuljetuksen kannalta kierreportaat on usein huonoin vaihtoehto ellei askelmaleveyttä kasvateta, jolloin taas kierreportaat alkavatkin viedä yllättävän paljon tilaa.

Hyödynnettävän tilan määrä on kierreportaissa kaikista huonoin, sillä useinkaan kierreportaiden alle ei saa tehtyä mitään järkevää säilytystilaa. Usein kierreportaat jätetäänkin hyvin näkyville, koska ne ovat usein hienoja ulkonäöltään.

Porrasmallin valinta

Porrasmalli valikoituu remontoidessa yleensä olemassa olevien tilojen mukaan, eli valitaan sellaiset portaat mitkä saadaan mahtumaan alakertaan mahdollisimman helposti niin, että alakerran tilojen käyttö kärsii mahdollisimman vähän. Mikäli kaipaat jotain tietyn tyylistä porrasmallia on tietysti usein mahdollista sovittaa mitkä tahansa portaat asuntoosi, mutta tällöin alakerrassa joudutaan usein tekemään muutostöitä, jotta portaat saadaan sopimaan haluttuun paikkaansa.

Portaiden tilankäyttöä voi laskea ylläolevilla kaavoilla eli suorissa portaissa laskemalla montako askelmaa tarvitaan halutun korkeuden saavuttamiseen ja tämän jälkeen laskemalla kuinka paljon portaat etenevät siinä matkassa. Tasanteellisten portaiden osalta lasketaan lisäksi tasanteen pinta-ala. Kierreportaissa yleinen kaava on portaiden 2-kertaa askelmaleveys + 100mm, mistä tulee portaiden halkaisija, jolloin kokonaistilan tarve on ympyrä tai neliö, missä sivumitat ovat halkaisijat.

Lisää ullakkoremontti tietoa

Ullakon remontointi
Ullakon talotekniikka
Käyttöullakon muuttaminen asuinkäyttöön
Portaat ullakolle
Ullakkoremontin rahoittaminen

Ullakkoremontti käyntiin luonasi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.