Ullakon talotekniikka

Ullakkoa remontoidessa tulee myös ullakon talotekniikka huolehtia asian mukaiseen kuntoon, jotta tiloissa on riittävästi sähköpistokkeita ja valaistusta tarjolla, lämmitys pitää lämpötilan tasaisena ja ilmanvaihto ilman raikkaana.

Sähköt

Sähköjen osalta on olennaista miettiä mitä ullakolle tullaan sijoittamaan, usein esimerkiksi makuuhuoneissa on vähintään kaksi kahden pistorasian paikkaa, mutta mikäli makuuhuoneesta tulee suurempi ja se tulee esimerkiksi lapsen käyttöön voi huomattavasti suurempikin pistokemäärä olla täysin perusteltu.

Kattovalaisimet ja mahdolliset seinille tulevat kiinteät valaisimet on myös ratkaistava jo rakennusvaiheessa, jotta niille osataan vetää sähköjohdot ja asentaa pistorasiat.

Ullakon sähköt liittyvät aina talon sähkökeskukseen ja erittäin olennaista onkin tarkistaa, mikä on sähkökeskuksen nykytaso. Mikäli talo on rakennettu 1970-luvulla tai aiemmin ja sähkökeskukselle ei ole sen jälkeen tehty mitään on hyvin todennäköistä myös, että ullakolle ei riitä sähkötehot. Uusissa omakotitaloissa taas joissa ullakkovaraus on tehty, sitä varten että sen saa tulevaisuudessa otettua helposti lisätilaksi käyttöön on yleensä myös sähkökeskuksen osalta varauduttu tulevan ullakkotilan sähköjen liittämiseen.

Kaikista sähköön liittyvistä töistä tulee myös tehdä etukäteen sähkösuunnitelma ja lopuksi tarkastuspöytäkirja, jotta mahdollisissa vikatilanteissa tai tulevaisuudessa pistorasioita esimerkiksi lisättäessä tiedetään miten sähköt on kytketty.

Jos haluat lisää tietoa sähköjärjestelmistä ja oman sähköjärjestelmäsi riittävyydestä, tutustu sähköremontti osioon.

Lämmitys

Ullakko tarvisee myös oman lämmitysjärjestelmänsä aivan kuten muutkin huonetilasi. Usein on järkevää toteuttaa ullakkotilojen lämmitys vanhaa järjestelmääsi laajentaen. Erityisesti suorassa sähkölämmityksessä on myös ullakkotiloihin helppo asentaa joko sähköinen lattialämmitys tai seinäpatterit, jolla lämmityksen tarpeen saa hoidettua. Mikäli sinulla on esimerkiksi vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä tulee huolehtia siitä, että järjestelmässä riittää kapasiteettia myös ullakkotilojen lämmitykseen.

Muiden lämmitysjärjestelmien osalta tulee miettiä onko järkevää laajentaa lämmitysjärjestelmä myös ullakolle, vai olisiko koko lämmitysjärjestelmä uusittava samalla kertaa. Ongelmatilanteissa sähkötoiminen lämmitysjärjestelmä on yleensä varmin vaihtoehto, sillä se on riippuvainen vain siitä että sähkökeskuksessa ja talon sähköliittymässä on riittävästi tehoja lisälämmitykselle.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihtoa suunnitellessa olennaisinta on, että ullakon ilmanvaihto toimisi yhdessä muun talon ilmanvaihdon kanssa, niin että ilmavirrat eivät sekoa huonosti toteutetun ullakkotilan ilmanvaihdon takia. Järkevintä on käyttää samaa ilmanvaihtotapaa ullakkotiloissa kun muissakin tiloissa eli jos muissa tiloissa on koneellinen poisto ilmanvaihto niin ullakollekkin tulee se tai jos on painovoimainen niin sinnekkin tulee painovoimainen ilmanvaihto.

Ilmanvaihto tulee suunnitella jo ennen toteutusta ja tarvittaessa piirtää LVI-suunnitelma toteutettavista ratkaisuista, jolloin voidaan varmistaa ilmanvaihdon toimivuus yhdessä muun talosi ilmanvaihdon kanssa.

Vesi- ja viemäriputket

Mikäli ullakolle tulee kylpyhuone- tai wc-tiloja niin näiden osalta on suunniteltava putkityöt sekä myöskin tarkastettava lopputulokset, jotta varmistutaan, että vesi- ja viemäriputket ovat asianmukaisesti asennettu.

Lisätietoja kylpyhuoneen rakentamisesta ullakolle saat tästä ja wc:n rakentamisesta tästä.

Talotekniikan toteutus

Teemme talotekniikkatyöt ja tarvittaessa niihin kuuluvat suunnittelutyöt muiden remonttitöiden ohessa ullakollesi, jolloin koko toteutus on yksissä käsissä.

Lisää ullakkoremontti tietoa

Ullakon remontointi
Ullakon talotekniikka
Käyttöullakon muuttaminen asuinkäyttöön
Portaat ullakolle
Ullakkoremontin rahoittaminen

Ullakkoremontti käyntiin luonasi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.