Yläpohjan lisälämmöneristys

Yläpohjan lisälämmöneristys on usein kustannustehokkain tapa parantaa talosi lämmöneristyskykyä eli siis pienentää sähkölaskuasi. Tavallisin tapa lisälämmöneristää yläpohja on puhallusvillan puhaltaminen vanhojen eristeiden päälle.

Yläpohjan lisäeristystavat

Puhallusvilla on yksinkertaisin ja nopein tapa lisäeristää yläpohja. Puhallusvilla puhalletaan yläpohjaan letkua pitkin kuorma-autosta ja työn kesto on vain 2-3 tunnin luokkaa normaalissa omakotitalossa. Nopea asennusaika tekee puhallusvillasta myös edullisen tavan lisäeristää yläpohja.

Toinen vaihtoehto yläpohjan lisäeristämiseksi on uusien eristelevyjen asentaminen vanhan eristeen päälle.Lisäeristelevyt tulee kuitenkin asentaa tarkasti yläpohjaan, jotta siihen ei jää lisäeristämättömiä kohtia, joista lämmin ilma karkaa aiheuttaen ylimääräisiä lämpövuotoja. Puhallusvilla saadaan sen sijaan normaalisti asennettua erittäin tasaisesti koko yläpohjan alalle, koska villa puhallettaessa kulkeutuu hyvin pieniinkin rakosiin tukkien ne.

Molempia näitä eristystapoja voidaan käyttää riippumatta entisestä lämmöneristemateriaalista, sillä uudet villaeristeet eivät ime kosteutta ilmasta vaan pysyvät kuivina. Näin ollen ne eivät aiheuta kosteuden kanssa ongelmia vaikka ne asennettaisiin esimerkiksi vanhojen sahan purujen päälle. Sen lisäksi, että ne pysyvät itse kuivina ne auttavat myös alla olevaa vanhaa lämmöneristettä pysymään kuivana, koska vanhan eristyksen päälle asetettu villaeristys saa vanhan eristyksen lämpötilan nousemaan ja näin ollen sen riski kostua vähenee.

Yläpohjan eristepaksuudet

Yläpohjan eristepaksuus kannattaa yleensä olla niin suuri kuin se on teknisesti mahdollista, usein yläpohjan kokonaiseristemäärä voi olla noin 400-500mm ilman että talo siitä mitenkään kärsii, sinun säästäessä selvää rahaa.

Tyypilliset eristepaksuudet ennestään ovat 150-200mm, jolloin lisäeristämällä kaksin- tai kolminkertaistetaan lämmöneristyksen määrä.

Kuinka paljon säästän yläpohjan lisälämmöneristyksellä?

Esimerkiksi 150m2 suuruisen yläpohjan lisälämmöneristäminen 150mm paksuudesta 450mm eristepaksuuteen vähentää lämmityskuluja vuodessa noin 15% mikä on euroissa 3000 euron kokonaislämmityskuluilla 450 euroa säästöä vuodessa. Tällöin lisäeristyksen takaisinmaksuajaksi jää vain 3-4 vuotta.

Lisälämmöneristys ja sen eri kohteet

Seinien sisäpuolinen lisälämmöneristys Yläpohjan lisälämmöneristys
Seinien ulkopuolinen lisälämmöneristys Alapohja lisälämmöneristys
Ullakon katon ja seinien lisälämmöneristys Perustustusten lisälämmöneristys
Kellarin seinien lisälämmöneristys