Tasakaton muuttaminen pulpettikatoksi

Tasakattoisten talojen muuttaminen on nykyään kohtuullisen yleistä, yleisin muutos tyyppi on muuttaa katto harjakatoksi, mutta myös pulpettikatto on hyvä vaihtoehto.

Pulpettikaton kanssa mahdollista ullakkotiloista tulee hieman erilaiset katon erilaisesta kallistuskulmasta johtuen, usein ullakkotilojen  synnyttäminenkin on vaikeampaa pulpettikatolla, sillä matalampi kattopuolisko jää usein liian matalaksi ellei kattoon tehdä samalla korotusta.

Pulpettikatto valitaankin usein ratkaisuksi kun ei haluta tehdä ullakkotiloja, jolloin koko talon korkeus pysyy matalampana mitä harjakatolla toteutettuna.

Tasakaton tyypilliset ongelmat

Vesivuodot

Vesivuotoriski on helpoiten mieleen tuleva ongelma tasakattoisissa rakennuksissa, sillä tasakattoon tulee aikojen saatossa helposti erilaisia painaumia, joihin vesi kerääntyy. Lisäksi tasakatolla vesi muutoinkin pysyy pidempään mitä harjakatolla, jolloin pienetkin vuotokohdat vesikatteessa saavat veden vuotamaan sisälle. Sadevesijärjestelmä on lisäksi usein toteutettu rakennuksen sisällä kulkevilla sadevesiputkistoilla, jotka voivat vuotaa rakennukseen aiheuttaen huomaamattomia vesivuotoja rakenteiden sisällä.

Rakennusvirheet

Tasakattojen kulta-aikaa oli etenkin 1970-luku, jonka aikaiset rakennusratkaisut eivät enää usein täytä tämän päivän vaatimuksia. Erityisesti rakennusvirheet, kuten aluskatteen puuttuminen, vesikatteen alapuolisten osien tuuletuksen ongelmat ja lämmöneristeiden ohuus ovat tyypillisiä ongelmia tasakattoisille rakennuksille.

Näistä aluskate ja tuuletuksen ongelmat voivat aiheuttaa esimerkiksi yläpohjan vesivahinkoja ja pahimmillaan yläpohjan homevaurion, kun taas lämmöneristeiden ohuus on lähinnä energiataloudellinen ongelma, sillä yläpohjasta poistuu massiivisia määriä lämpöä ulos, jonka takia ohut lämmöneristyskerros aiheuttaa tarpeetonta energian kulutusta.

Lumikuormat

Vaarallisin lumeen liittyvä ongelma on, että paksut lumikuormat voivat kasautua loputtomasti katolle mikäli niitä ei poisteta sieltä, jolloin katon suunniteltu kestävyys voidaan ylittää. Todennäköisempi ongelma on kuitenkin, että kun lumi alkaa sulaa niin vettä voi virrata lumipeitteen alla niin kauan kunnes kaikki lumet ovat katolta poistuneet, jolloin vedellä on rutkasti aikaa etsiä vesikatteesta yksikin kohta mistä se pääsee sisälle aiheuttamaan tuhojaan.

Tasakaton muuttamisen vaiheet

Kun tasakaton muuttamista muuhun kattotyyppiin aletaan miettiä, niin olennaista on ottaa selvää mikä on tontilla vallitseva rakennuskaava, mikä paljastaa pitkälti onko muutos ylipäätään mahdollinen.

Jos katon muuttaminen pulpettikatoksi on mahdollista niin tämän jälkeen pitää miettiä halutaanko pulpettikatosta vain ulkonäöllinen seikka eli pyritäänkö vain pääsemään eroon tasakatosta, vai pyritäänkö myös synnyttämään ullakotilaa asuin- tai varastokäyttöön korottamalla esimerkiksi kattoa samalla kertaa. Tässä on olennaista tietää onko tontilla rakennusoikeutta vai ei, sillä se ratkaisee pitkälti onko ullakkotilojen rakentaminen mielekästä. Talonyhtiöissä on lisäksi ratkaistava, että miten mahdollinen jäljellä oleva rakennusoikeus jaetaan asukkaiden kesken.

Rakennuksen olemassa olevat rakenteet ratkaisevat myöskin suurelta osin mitä katolle on mahdollista tehdä, sillä etenkin asuintilat vaativat reilusti kantavuutta kantavilta rakenteilta. Alunperin kun rakennuksen runko on suunniteltu vain tasakaton ja lumikuormien painoa varten. Muutostyötä varten tarvitaankin rakennesuunnittelija, joka laskee mahdollisten rakenteiden vahvistamisten tarpeen ja suunnittelee muutkin katon muutokseen liittyvät rakenneratkaisut kuten kattotuolit.

Pulpettikaton edut

Pulpettikatolla on siis useita etuja verrattuna tasakattoon etenkin veden- ja lumen suhteen. Kuitenkin paras tapa hyötyä tasakaton vaihtamisesta pulpettikattoon on rakentaa ylös lisätilaa, jolloin on mahdollista jopa hyötyä rahallisesti kattoremontin teettämisestä. Sillä etenkin pääkaupunkiseudulla on syntyvien asuinneliöiden kustannukset alemmat mitä asuinneliöiden arvo on, jolloin sen sijaan että uusittaisiin vain vanha tasakatto uuteen voidaankin saada asunnon arvoa kohotettua ja kattoremontti tällä tavoin ”ilmaiseksi”.

Lisää asuintilojen rakentamisesta tulevaan harjakattoosi saat ullakkoremonttiosiosta.

Mitä katon muutostyöt vaativat?

Tasakaton muuttaminen pulpettikatoksi on luonnollisesti rakennusluvan vaativa työ ja toteuttamisen edellytyksenä on seuraavien suunnitelmien ja työnjohtajien hankkiminen:

  • Arkkitehtisuunnitelmat – Julkisivukuvat, joista selviää miten rakennuksen julkisivu muuttuu, lisäksi mahdollisista sisätilojen muutoksista kuvat
  • Rakennesuunnitelmat – miten rakenteet muuttuvat: rakennuksen runko, katon tukirakenteet, kattorakenne
  • Vastaava työnjohtaja – valvoo ja ohjaa työn toteuttamista

Meiltä saat tarvittaessa koko projektin “avaimet käteen” periaatteella aina suunnittelusta toteutukseen tai vaihtoehtoisesti voimme antaa urakkatarjouksemme pelkästä toteutuksesta jos sinulla on suunnitelmat jo valmiina.

Katon muutostyöt käyntiin sinun luonasi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin luonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510  niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.