Sokkelin veden- ja lämmöneristys

Sokkelin vedeneristys on olennainen osa toimivaa sokkelia, sillä salaojituksesta ja sokkelia ympäröivästä sorakerroksesta huolimatta, jonkin verran kosteutta pääsee aina sokkelin pinnallekkin kun on kyse kuitenkin ulkotiloista.

Vedeneristyksen tarkoitus on siis nimensä mukaisesti estää veden pääsyä sokkeliin ja sitä kautta muihin rakenteisiin aiheuttamaan ongelmia. Yleisimmät käytössä olevat vedeneristeet ovat erilaisia levyratkaisuja tai siveltäviä bitumikermieristeitä.

Vedeneristysmateriaalit

Patolevy

Patolevyt ovat nykyisin yleisimmin käytetty vedeneristysmateriaali sokkeleissa. Patolevyä voidaan kutsua myös sokkelilevyksi, perusmuurilevyksi tai nystyrälevyksi. Patolevyn asennus on kohtuullisen nopeaa ja se tarjoaa hyvän vaihtoehdon sokkelin vedeneristykseen etenkin helpommissa ympäristöolosuhteissa.

Patolevyn päälle voidaan asentaa niin lämmöneristeitä kuin rakennuslevyjäkin, jotta sokkelista saadaan halutun näköinen ja jotta se täyttää lämmöneristysvaatimukset. Mikäli sokkelin vedeneristys halutaan varmistaa niin patolevyn alle voidaan asentaa myös bitumikermieristys, jolloin sokkelilla on kaksinkertainen varmistus vettä vastaan. Tällainen on tavallinen ratkaisu etenkin paikoissa, joissa ympäristöolosuhteet ovat vaativat.

Patolevystä on tarjolla eri korkuisia vaihtoehtoja, joten se soveltuu niin kellarillisiin kuin kellarittomiinkin taloihin vedeneristeeksi ja sokkelien lisäksi sitä voidaan käyttää myös harkko- ja betoniperustuksissa.

Bitumikermi

Bitumikermi on perinteinen sokkelin vedeneristystapa ja se koostuu sokkeliin kiinni hitsattavasta bitumikermimatosta. Bitumikermin päälle voidaan asentaa niin lämmöneristelevyjä kuin rakennuslevyjäkin tarpeen mukaan.

Bitumikermi soveltuu kaikkiin sokkelin ja kellarin vedeneristysratkaisuihin, joko yksinään käytettynä tai yhdessä patolevyn kanssa.

Sokkelin lämmöneristys

Sokkelin lämmöneristyksen tärkein tehtävä on pitää sokkelia lämpimänä, jotta sokkeliin mahdollisesti vesieristyksistä huolimatta joutunut vesi pääse jäätymään ja näin aiheuttamaan halkeilua sokkelissa.

Toinen olennainen tehtävä sokkelin lämmöneristyksellä on luonnollisesti parantaa koko rakennuksen lämpötaloutta estämällä kylmän ilman pääsyä alapohjan ja ulkoseinän liitoksesta sisään. Erityisesti kunnolla toteutettu lämmöneristys estää vaarallisten kylmäsiltojen muodostumista. Sillä kylmäsillat aiheuttavat ongelmia, jotka johtavat helposti kosteuden tiivistymiseen ja sitä kautta mahdollisiin homevaurioihin.

Sokkelin lämmöneristeinä käytetään nykyisin lähinnä erilaisia hyvin kosteutta kestäviä eps-pohjaisia eristelevyjä kuten Finnfoamin tai SPU:n valmistamia sokkelieristyslevyjä.

Lisää sokkeliremonteista

Sokkeliremontit yleisesti Valesokkeliremontit
Sokkelin veden- ja lämmöneristys Valesokkelin korjaus
Sokkelin pinnoitus Valesokkelin kengitys