Valesokkelin kengitys

Valesokkelin korjaus perustuu puisten alaosien poistamiseen, jolloin maasta mahdollisesti nouseva kosteus ei pääse enää suoraan kiinni puurankenteisiin ja sitä kautta aiheuttamaan ongelmia. Työnä tätä kutsutaan valesokkelin kengittämiseksi tai tarkemmin ottaen runkotolppien kengittämiseksi.

Kengityksen toteutus

Kengitys tehdään talon sisäpuolelta, missä ongelmakohtakin on eli puurunkoon ja erityisesti sen alaosaan. Ensimmäisenä puretaan sisäseinien levytykset, jonka jälkeen päästään käsiksi alajuoksuihin ja pystyrunkoon. Alajuoksu poistetaan kengityksessä kokonaisuudessaan ja pystyrunko katkotaan alaosasta noin 30-40cm korkeudelta alapinnasta.

Työ etenee kengityksessä vaiheittain runkotolppa kerrallaan, jolloin ei tarvita lisätuentaa rakennuksen pystyssä pitämiseksi. Kengitykseen voidaan käyttää joko metallisia runkotolppakenkiä tai erilaisia valesokkelikorjauksiin tehtyjä valmisratkaisuja käyttäen kuten termokengillä, riippuen mikä sopii parhaiten kohteeseesi.

Olennaista valesokkelin korjauksessa on puhdistaa koko alaosa niin kaikesta orgaanisesta aineesta kuin homeitiöistäkin, mikäli alajuoksu tai runkotolpat ovat alkaneet homehtua.

Kun ollaan varmistuttu, että seinä on puhdas, niin alaosalämpöeristetään kylmäsiltojen välttämiseksi, jonka jälkeen seinät voidaan levyttää takaisin kiinni. Tämän jälkeen loppuosa valesokkelin korjauksesta on normaalia pintaremontointia, usein valesokkeliremontin yhteydessä kannattaakin tehdä myös sisätilat kuntoon, kun työssä joka tapauksessa joudutaan purkamaan kohtuullisen paljon rakenteita auki.

Lisää sokkeliremonteista

Sokkeliremontit yleisesti Valesokkeliremontit
Sokkelin veden- ja lämmöneristys Valesokkelin korjaus
Sokkelin pinnoitus Valesokkelin kengitys