Valesokkelin korjaus

Valesokkelit ovat aiheuttaneet lukemattomille rakennuksille homevaurioita vuosien saatossa silti niistä edelleen suuri osa on korjaamatta.

Mikä on valesokkeli

Valesokkeli nimi johtuu sen harhaanjohtavasta rakenteesta eli ulkoa päin valesokkeli näyttää aivan normaalilta sokkelilta, jonka pitäisi siis olla varsinaisen rakennuksen rungon alla. Kuitenkin sisäpuolella valesokkelia alkaakin heti maanpinnasta tai jopa sen alapuolelta puurunko. Tämän takia myös valesokkelit aiheuttavat huomattavan määrän ongelmia, koska maakosteus siirtyy erittäin helposti etenkin puurungon alimpana osana olevaan alajuoksuun.

Eniten valesokkeleita löytyy tiiliverhoilluista omakoti- ja rivitaloista, jotka on rakennettu 1960- 1990-luvuilla, usein näissä on lisähaittana myös puuttuva tai puutteellinen ilmarako, jolloin kosteuden päästyä puurakenteisiin se ei myöskään kuiva sieltä juurikaan. Helpoiten valesokkelin erottaa siitä että maanpinnalla ja lattian pinnalla ei välttämättä ole mitään korkeuseroa vaan asuntoon vain kävellään suoraan sisään ilman mitään rappusia.

Valesokkelin aiheuttamat ongelmat

Valesokkelin suurin ongelma on, että se aiheuttaa homevaurioita niin ulkoseiniin kuin alapohjiinkin. Homevauriot johtuvat juuri valesokkelin epäonnistuneesta rakenteesta eli kun puurunko on maanpinnan tasalla, jonka lisäksi talon alla ja ympärillä oleva maaperä on tämän aikakauden taloissa usein märkä johtuen puutteista niin salaojissa kuin kapillaarikatkossakin.

Kaikissa valesokkelitaloissa ongelmat eivät ole kuitenkaan vielä tulleet esille johtuen usein kuivahkosta maaperästä, jolloin kosteuden nousu puisiin runkorakenteisiin ei ainakaan vielä ole tapahtunut.

Valesokkelin korjaus

Valesokkelin korjaus jakautuu kahtia, ehjä valesokkeli voidaan joko korjata paremmin toimivaksi vaihtamalla puisen runkorakenteen alaosa metallikenkiin tai harkkoihin, jolloin puu ei ole enää maanpinnan tasalla vaan lähtee vasta korkeammalta. Homevaurioituneiden valesokkelien korjaus taas jakautuu sekä homevauriokorjaukseen missä poistetaan ja puhdistetaan homehtuneet rakennusosat, jonka lisäksi korjataan valesokkeli ja mahdollisesti salaojat ym. kosteusongelmien aiheuttajat toimivaksi, jotta valesokkelitalosta saadaan jälleen asuinkelpoinen.

Valesokkelin korjaus perustuu siis puurungon alaosien korvaamiseen, jollain ei orgaanisella aineella. Aiemmin tyypillistä oli sahata rungon alaosa poikki ja asentaa alaosaksi harkkoja. Nykyään on tarjolla myös erilaisia metallisia kengitysratkaisuja, joilla alaosan korjaus sujuu helpommin ja nopeammin.

Lue tästä lisää valesokkelin kengityksestä.

Lisää sokkeliremonteista

Sokkeliremontit yleisesti Valesokkeliremontit
Sokkelin veden- ja lämmöneristys Valesokkelin korjaus
Sokkelin pinnoitus Valesokkelin kengitys

Sokkeliremontti sinun taloosi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita numeroon asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toimialueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.