Talon laajennus

Pidätkö nykyisestä asuinpaikastasi, mutta talo alkaa käydä pieneksi?

Talon laajennuksesta voi olla silloin apua ongelmiisi. Me teemme talon laajennusta niin sivusuunnassa lisäsiipien avulla, katon korotuksella ylöspäin kuin alaspäinkin kellariremontein.

Talon laajennuksessa olennaisinta on, että tontillasi on vielä jäljellä olevaa rakennusoikeutta,  tämän jälkeen pitääkin ratkaista mihin suuntaan taloa lähdetään laajentamaan. Usein myös alueen asemakaavassa on määräyksiä talon mittojen tai korkeuden suhteen, joten asemakaavaan on tutustuttava ensimmäisenä kun alat harkitsemaan talosi laajentamista.

Talon laajennusvaihtoehdot

Laajennusosan rakentaminen

Talon laajentaminen lisäsiivellä on perinteisin tapa laajentaa taloa, tällöin käytännössä vanhan talosi kylkeen rakennetaan uudisosa. Tällöin työhön kuluu aina kaikki maanrakennustöistä vesikattoon ja sisärakennustöihin. Lisäksi tulee suunnitella myös sähköjärjestelmä sekä vesi- ja viemäriputkistot ja ilmanvaihto.

Lisäsiipi mahdollistaa usein parhaiten talosi laajentamisen sillä siitä tulee täysin uutta tilaa ilman vanhan talosi rajotteita ja tällöin on mahdollista rakentaa myös vaikka kellaritilat uudisosan alle.

Lue lisää laajennusosan rakentamisesta tästä

Katon korotus

Katon korotus tai muodonmuutos on toinen tapa laajentaa taloa, tällöin vanha vesikatteesi puretaan ja taloosi tehdään yksi kerros lisää. Lisääntyvän tilan määrä riippuu kattosi muodosta ja siitä jatketaanko myös seiniä ylöspäin vai riittääkö esim. pelkkä tasakaton muuttaminen harjakatoksi, jolloin uutta asuinpinta-alaa tulee harjakaton keskiosaan. Mikäli kaipaat enemmän tilaa on usein järkevää jatkaa myös seiniä ylöspäin jolloin yläkerrastasi voi tulla pinta-alaltaan yhtä suuri kuin alapuolella oleva kerroskin on.

Lue lisää katon korotuksista tästä

Kellarin rakentaminen tai käyttöönotto

Taloasi voidaan laajentaa myös alaspäin kellaritiloihin, joko rakentamalla entinen varastotila asuintiloiksi tai rakentamalla kellari alusta alkaen jolloin työt alkavat maanpinnan laskemisella alaspäin. Usein kellaritiloista saadaan etenkin hyvää oleskelutilaa, harrastetilaa tai paikka kunnolliselle saunaosastolle. Makuuhuoneiden sijoittamisen osalta olennaista on että kellaritiloihin saadaan tehtyä riittävän suuret ikkunat, jotta vaatimustaso ikkunapinta-alalle täyttyy.

Lue lisää kellariremontista tästä

Viranomaisvaatimukset talon laajennuksille

Talon laajennuksien osalta olennaista on, että työ vaatii rakennusluvan kuten muutkin vaativammat remontit ja saneeraukset, mutta tämän lisäksi tarvitaan myös rakennusoikeutta ja laajennusosan on täytettävä asemakaavamääräykset.

Asemakaavamääräykset voivat koskea talon korkeutta, kattomuotoa, materiaalia tai väritystä, joten näiden selvittäminen on olennaista kun aletaan pohtia koko talon laajennusprojektia. Kun asemakaavasta on selvinnyt mitä ylipäätään talolle voidaan tehdä niin seuraavaksi tarvitaan arkkitehti- ja rakennuspiirrustukset laajennusosasta, joiden kanssa voidaan hakea rakennuslupaa. Vasta tämän jälkeen päästään itse toteutuksen suunnitteluun.