Ilmanvaihto talon laajennuksissa

Talosi laajennusosa kaipaa myös ilmanvaihtoa samalla tavalla kuin muukin talosi. Yleensä järkevintä on joko toteuttaa laajennusosankin ilmanvaihto samalla tekniikalla kuin vanhakin talo on tai sitten vaihtaa ilmanvaihtojärjestelmä koko rakennuksesta.

Vanhoissa rakennuksissa yleisin ilmanvaihtojärjestelmä on joko kokonaan painovoimaisesti toimiva ilmanvaihto tai koneellisella poistolla varustettu ilmanvaihto.

Ilmanvaihtojärjestelmä laajentaminen

Laajennettaessa ilmanvaihtojärjestelmää olennaista on, että koko järjestelmä on säädetty toimimaan yhdessä niin että ilmvirtauksien suunnat ovat oikeat. Olennaista ilmavirtauksissa on että ns. puhtaista tiloista kuten makuuhuoneista ilma virtaa kohti ”likaisia” tiloja kuten keittiötä ja kylpyhuonetta. Mikäli ilmanvaihtojärjestelmä on huonosti säädetty niin tämä kiertokulku saattaa häiriintyä ja ilma esimerkiksi vain kiertää jossain tilassa tai pysyy paikallaan.

Helpointa ilmavirran hallinta on mikäli ilmanvaihto toimii koneellisesti jolloin ilmanvaihtoventtiilien säädöillä voidaan vaikuttaa eri huonetiloista poistuvaan ilmamäärään. Olennaista onkin, että ilmanvaihtoventtiilien paikat on suunniteltu oikein, jotta oikein säädettynä ilmavirtaukset kulkevat oikein talossa. Koneellisen ilmanvaihdon tapauksessa ongelmana on usein mihin sijoitetaan kanavistot, mitä uusi laajennusosa tarvitsee. Tällöin vaihtoehtoina on joko asentaa sille erillinen ilmanvaihtokanavisto ja ilmanvaihtokone tai pyrkiä liittämään koko ilmanvaihtojärjestelmä yhteen vanhan osan ilmanvaihtokoneen kanssa.

Painoivoimaisissa ilmanvaihtojärjestelmissä olennaista on etenkin mahdollisissa ullakolle tai kellaritiloissa laajentamisissa saada myös näiden tilojen ilmavirtaukset toimimaan yhdessä alkuperäisen talon osan kanssa. Etenkin kellarit ovat usein haasteellisia sillä sinne pitäisi sekä saada korvausilmaa jostain kellarin tasolta, että sieltä pitäisi ilman poistua ylöspäin, niin ettei se sotke muuta ilmanvaihtoa.

Ilmanvaihtojärjestelmä muuttaminen

Talon laajentaminen on myös hyvä hetki uusia talon ilmanvaihtoa, tällöin suosittua on etenkin vaihtaa painovoimainen ilmanvaihto joko koneelliseksi poistoilmanvaihdoksi tai kokonaan koneelliseksi ilmanvaihdoksi missä tuodaan tuoretta ilmaa ja viedään käytettyä ilmaa pois koneellisesti. Tällöin joudutaan usein tekemään myös muutoksia nykyisiin ilmanvaihtokanavistoihin tai uusimaan ne kokonaan, jotta järjestelmä saadaan toteutettua. Tällöin vanhastakin talon osasta joudutaan avaamaan joitain seinä ja alakattorakenteita, jotta uudet ilmanvaihtokanavistot saadaan laitettua piiloon.

Ilmanvaihdon järjestäminen on kuitenkin olennainen osa laajennushanketta sillä puhdas sisäilma on erittäin olennainen osa asumisviihtyisyyttä ja väärin toteutettu ilmanvaihto voi myös aiheuttaa talossasi homeongelmia. Tämän takia myös ilmanvaihdon järjestämiseen kannattaa paneutua laajennusosaa mietittäessä.

Lisää tietoa laajennusosan rakentamisesta

Talon laajennus sinun taloosi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toiminta-alueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.