Sähköjärjestelmä taloa laajennettaessa

Laajennettaessa taloa niin ylös, alas kuin sivullekkin joudutaan aina myös talosi sähköjärjestelmää laajentamaan, jotta myös uusiin asuintiloihin saadaan niin sähköpistokkeet, valaisimet kuin esimerkiksi tietoliikennekaapeloinnitkin.

Tämä aiheuttaa usein muutoksia myös olemassa olevan talonkin sähköihin sillä useinkaan alkuperäisessä järjestelmässä ei ole varauduttu siihen, että sähkön tarve kasvaisi juurikaan.

Sähköjärjestelmän laajentaminen

Sähköjärjestelmää laajennettaessa olennaista on, että laajennuosan järjestelmää koskee nykyiset sähköturvallisuusmääräykset eli pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja sekä maadoitettuja. Usein jo tämä itsessään aiheuttaa ongelmia sen suhteen, että monesti vanha sähköjärjestelmä on jo niin ikääntynyt ettei siinä ole ainakaan vikavirtasuojauksia.

Toinen ongelma on sähkötehot niin talon sähköliittymässä kuin pääsulakkeissakin kun sähkön käyttö kasvaa lisääntyvän pinta-alan myötä. Itse järjestelmän laajennettavuus on myös usein ongelmallinen sillä tyypillisesti sähkökeskuksissa on sulakkeita vain nykyistä tarvetta vastaavasti, jolloin lisääntyville tiloille ei ole vapaita sulakkeita.

Sähköjärjestelmän uusimisen tasot

Helpointa sähköjärjestelmä laajentaminen on uudehkoissa taloissa, missä on jopa saatettu sähkökeskuksen osalta varautua lisääntyvään sähkön käyttöön vapailla sulakkeilla, jolloin voidaan parhaimmillaan vain liittää uusien tilojen sähköt vanhaan sähkökeskukseen.

Todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin, että sähkökeskuksesi on menneiltä vuosikymmeniltä jolloin maadoitettujen pistorasiodien tapauksessa on mahdollista uusia sähkökeskus, jolloin vanhan puolen johdot kytketään uuteen sähkökeskukseen.

Maadoittamattomien pistorasioiden suhteen ollaan koko talon sähköremontin edessä, koska tällöin joudutaan uusimaan myös johdotuksen vanhassa talossasi, jotta ne saadaan vastaamaan nykyvaatimustasoja. Tällöin koko talosi sähköjärjestelmä rakennetaan aivan alusta alkaen niin vanhalta kuin uudelta puolelta.

Mitä sähköjä laajennusosasi tarvitsee?

Sähköjen tarve riippuu paljolti siitä mitä talosi laajennusosaan tulee. Tavallisissa asuinhuoneissa tarvitaan tyypillisesti pistorasioita, valaisin liittimiä sekä mahdollisesti sähkölämmitystä. Kun taas esimerkiksi saunassa tai teknisissä tiloissa tarvitaan järeämpiä sähköliitäntöjä, jolloin myös vaatimustaso sähköjärjestelmälle on suurempi.

Lisää tietoa laajennusosan rakentamisesta

Talon laajennus sinun taloosi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toiminta-alueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.