Vesikate

Talon ulkonäön kannalta vesikatto on yksi merkittävimmistä tekijöistä. Taloa laajentaessa katon materiaalin ja ulkomuodon määrittelee usein kaavamääräykset ja rakennusvalvonnan tahto, ja näin ollen talon laajennuksissa kattomuoto ja materiaali on tyypillisesti yhtenäinen vanhan talon osan kanssa.

Uuden ja vanhan vesikatteen liittyminen toisiinsa

Talon laajennuksen vesikaton osalta olennaisinta on miettiä miten tulevan laajennusosan vesikate liittyy vanhaan rakennukseen. Usein vastaus tähän löytyy miettimällä mikä on uuden ja vanhan osan korkeus ja mikä on vanhan osan vesikatteen kunto. Sillä jos uusi puoli tulee samaan korkeuteen kuin vanhakin niin myös vesikatteen pitäisi jatkua katkeamattomana. Jos taas uusi puoli on korkeampi tai matalampi niin uudisosalle tehdään tyypillisesti vain oma vesikattonsa ja vanhalle puolelle jää oma vesikatteensa eivätkä ne näin ollen ole liittyneitä toisiinsa. Tällainen tilanne on usein hyvin tyypillinen kun tehdään esimerkiksi talosta L:n muotoinen lisäsiivellä.

Olennaista uuden puolen vesikatteessa on että liitoskohta vanhaan rakennukseen tai vesikatteeseen toteutetaan niin ettei vesi pääse mistään välistä sisälle rakenteisiin. Lisäsiipien tapauksessa tämä toteutetaan tyypillisesti suojapellityksellä mikä liitetään esimerkiksi vanhan puolen seinän ja uuden puolen vesikatteen väliseen liitoskohtaan. Myöskin toimivat räystäspellitykset ovat olennainen osa hyvin toimivaa kattorakennetta niin vanhalla kuin uudellakin puolella taloasi.

Mikäli vesikatteesta halutaan yhtenäisen näköinen ja etenkin jos vanhan puolen vesikate on uusimisen tarpeessa on parhaan lopputuloksen saamiseksi usein järkevää tehdä laajennussiiven rakennuksen yhteydessä myös kattoremontti vanhan puolen katolle.

Vesikaton rakenne ja muoto

Nykyään lähes kaikki rakennettavat katot ovat muodoltaan joko harjakattoja tai niiden muunnelmia eli pulpetti- tai mansardikattoja. Tämä johtuu osittain rakennusmääräyksistä mitkä ovat ohjanneet kattomuotoja kaltevia kattoja kohden sekä rakennuttajien tahdosta tehdä ongelmattomampia harjakattoja tasakattojen sijaan.

Rakenteiltaan harjakatto koostuu harjan muodon luovista kattotuoleista joidenka kulma määrittelee katon tulevan kaltevuuskulman. Kattotuolin päälle tulee kattoruoteet mitkä sitovat kattotuolit yhteen ja antavat tukea itse vesikatteelle. Kattoruoteiden päälle tulee tulee aluskate, minkä tarkoituksena on ohjata vesikatteen mahdollisesti lävitseen päästämä vesi pois katolta ja toimia näin varmistuksena koko kattorakenteen vedenpitävyydelle. Lisäksi se estää mahdollisesti vesikatemateriaalin alapintaan kondensoituvan veden tippumisen yläpohjan lämmöneristeisiin estäen vähentäen näin kosteus- ja homevaurioiden riskiä.

Aluskatteen päälle tulee tuuletusrimoitus, jonka tarkoituksena on mahdollistaa ilmavirtaus aluskatteen ja vesikatteen välissä jolloin mahdollinen aluskatteen päälle jäänyt vesi pääsee kuivumaan. Tuuletusrimojen päälle tulee itse vesikate valitulla materiaalilla.

Vesikattomateriaalit

Vesikatteissa käytetään tyypillisesti joko erilaisia peltikatteita, tiilikatetta tai bitumihuopaa. Usein laajennusosan kattomateriaaliksi valitaan sama kuin alkuperäisessäin talossa on sillä jos katemateriaaliksi halutaan jokin muu niin rakennusvalvontaviranomaiset yleensä vaativat vaihtamaan myös vanhan osan katemateriaalin, jotta talosi ilme olisi yhtenäinen ja näin ollen katukuvaan sopiva.

Lisää tietoa laajennusosan rakentamisesta

Talon laajennus sinun taloosi?

Meihin saat yhteyden ja työt käyntiin kotonasi seuraavilla kolmella tavalla:

1. Soita asiakaspalvelunumeroomme 010 231 4510 niin sovitaan yhdessä mikä on paras tapa edetä juuri sinun remontissasi.

2. Pyydä meidät ilmaiselle suunnittelukäynnille, jossa kartoitamme yhdessä sinun remonttitarpeesi ja annamme tämän jälkeen aikatauluehdotuksemme ja hintatarjouksemme remontistasi.

3. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat remontoitavan ja sinulla on mieluiten pohjakuva ja/tai muita pinta-ala tietoja remontoitavista asioista jätä tarjouspyyntö.

Toiminta-alueemme: Helsinki, Espoo ja Vantaa.